Sköta novemberkaktus – få den att blomma igen och igen

Novemberkaktusen har blivit en favorit till jul som vi gärna vill se blomma om från år till år. Men hur gör man då när det bildas knoppar som ser så lovande ut men som sedan bara torkar och trillar av?

Skötsel av novemberkaktus

När novemberkaktusen blommar bör den stå ljust, men inte i direkt solljus, och vattnas sparsamt. Norrfönster är en bra åretomplats. Blomman trivs i kruka men allra bäst i ampel eftersom ampeln liknar dess naturliga växtsätt. Kaktusen gillar att få en dusch då och då och man kan också ge lite växtnäring under blomningstiden.

Varför trillar blomknopparna av?

Novemberkaktusen inhandlas ofta när den står i full blom, därför blir besvikelsen stor när plötsligt några blommor eller knoppar faller av när man ställer den i fönstret. Att den tappar blommor och knoppar beror på att ljuset faller från en annan vinkel än vad kaktusen är van vid. En bra regel när det gäller novemberkaktus är därför att aldrig vrida på krukan.

Rosa novemberkaktus

Vrid inte på novemberkaktusens kruka!

Skötsel efter blomningen

När blomningen är över behöver kaktusen vila och ska då ställas svalt i fem-sex veckor. Under den här tiden kan man dra ner på vattningen. I mars april är det bra att plantera om kaktusen och flytta den till en varmare plats. I juni när risken för frost är över kan den flyttas ut till en skyddad plats, gärna litte skuggigt eftersom den inte mår bra av för stark sol. Det är nu växtperioden börjar och då kan den också behöva näring.

Få novemberkaktusen att blomma om

Ta in novemberkaktusen i september eller tidigare om nattfrost hotar. Låt den stå svalt och vattna sparsamt tills blomknopparna syns igen. I november står kaktusen förhoppningsvis åter i härlig blom.

TEXT OCH BILD: Blomsterfrämjandet