Snabbaste sättet att skala potatisar

Många näringsämnen ligger nära skalet, så det är inte alltid det optimala att skala med potatisskalaren som skär bort lite för mycket. Fast skalet kvar passar inte heller till alla rätter, och väl kokta är det pilligt och varmt skala. Eller? Gör du bara denna grej innan så glider skalet av på nolltid!

Snitta potatisen ytligt runt om på mitten. Snittet ska gå hela vägen runt. Koka potatisarna som vanligt. När de är klara häller du av det varma vattnet och lägger potatisarna i kallt vatten. Skalet krymper då och blir jättelätt att dra av med fingrarna.

Tips: Om du behöver väldigt svala potatisar innan du kan ta i dem, kanske de är för kalla att servera. Spara istället det varma kokvattnet och låt de färdigskalade potatisarna ligga i en stund.

Mer om potatis:

Odla potatis i hink och kruka på balkongen

Förgro och förodla potatis – skillnader och fördelar för tidig skörd!

Tomat och potatis på samma planta – så fixar man Frankensteinväxten