Stekta gröna tomater och andra recept

Jaha, vad gör man nu? Säsongen lider mot sitt slut och där står man med massor av gröna tomater som inte hunnit mogna. Några kan eftermogna på fönsterkarmen, men resten går att testa en hel del smarriga recept på.

1. Marmelad på gröna tomater

Syrlig och lättlagad marmelad som ersätter apelsinmarmeladen på toast och nybakade scones.

2. Syltade gröna tomater

Det är lätt att göra inläggningar på tomater. Är de stora kan du först klyfta dem, är de små lägger du in dem hela. Inlagda, syltade eller picklade gröna tomater används som tillbehör till grillat och mustiga grytor.
Recept på syltade gröna tomater
Recept på syltade gröna tomater. Bild: Susanne Almers 

3. Stekta gröna tomater

En klassisk frukosträtt i amerikanska södern, men kan även serveras som en förrätt, snack eller tillbehör på en buffé. Funkar bäst med stora omogna bifftomater.

4. Chutney på gröna tomater

Lite hetta och sting i chutneyn tillsammans med sötman och syran från de gröna tomaterna gör denna chutney till ett vinnande tillbehör till exempelvis grillade rätter.

Är gröna tomater giftiga?

Gröna tomater är omogna och innehåller tomatin, ett ämne besläktat med solanin som finns i grön potatis. Tomatin kan i stora mängder ge illamående och magbesvär. Men i liten mängd är faran inte särskilt stor.

Gå Allt om Trädgårds webbkurs:
”Odla tomater – allt du behöver veta”!

Mer om tomater:

Odla tomater – mycket lättodlad köksväxt!

”Soltorka” överkottet av dina egenodlade tomater i ugnen

Ta tomatfrön från dina egna tomater – 3 metoder!

Snabbaste sättet att dela en massa cocktailtomater