Dagens fågel: Koltrast

9 februari, 2010 kl. 15:27
6483 visningar

Jag hade egentligen tänkt fortsätta med finkar/sparvar men då jag inte fått nån möjlighet att fota de arter jag tänkt ta upp får några andra fåglar komma emellan. Idag blir det därför koltrast, Turdus merula.

Koltrasten häckar i skog och parker i nästan hela Sverige. I norra Svealand och Norrland är den en flyttfågel som sticker söderut om vintern, medan koltrastarna i Götaland och södra Svealand stannar kvar över vintern. År då det är gott om rönnbär – som i år – stannar fler individer kvar i landet.

Det är en lätt fågel att känna igen. Den är ganska stor, så den sticker ut ur mängden vid fågelbordet. Hanen är kolsvart och har gul ring runt ögat och illorange näbb. Unga hanar har svart näbb. Honan är mörkbrun och lite fläckig på strupen och bröstet. Ibland kan folk ha svårt att skilja på koltrast och stare, men de har olika kroppsform. Staren är ”upprätt” i kroppen och har kort stjärt, koltrasten står mer vågrätt med kroppen och har längre stjärt, som den ofta knycker lite uppåt. Sen så har staren ljusa fläckar i sin mörka fjäderdräkt och det har inte koltrasten. Starens fjädrar har dessutom ”metall-lyster” under sommaren.

Sången är högljudd och melodisk och koltrasten sitter helst i en trädtopp när han sjunger. Locklätet är ett fint ”srrii” och varningslätet är ett hårt ”köck” eller en längre ramsa som låter lite panikslagen: ”ka-ka-ka-katapult!”.

Vid fågelmatningen äter koltrasten frön eller äpplen (gärna ruttna!). Har man gamla bär i frysen kan man lägga ut dem till koltrasten. En del koltrastar gillar russin och när jag, nu när det var som kallast, la ut havregryn som fått svälla i rapsolja så var det koltrasten som gluffade i sig dem. Igår såg jag en koltrast äta talgboll, så det gillar den tydligen också – bara den kommer på hur den ska komma åt talgbollen.

Den gamla hanen är lätt att känna igen: 

En koltrast som är helt svart så här års är en hane som föddes i somras:

En gammal hona är mörkbrun:

Vissa honor är ljusare och mer fläckiga på bröstet. Att hålla stjärten lite uppåt, som fågeln på denna bild gör, är typiskt för koltrast:

En del kanske luras av det fläckiga bröstet och tror att det är en taltrast, men nej, koltrastar kan vara så här pass fläckiga. Taltrasten har mycket tydligare, svarta fläckar mot en vitbeige grundfärg på undersidan. Detta foto har min sambo tagit:

Trastar gör ofta korta språngmarscher. Ibland för att fånga nån mask/insekt, ibland för att jaga bort andra. Här en hona i full karriär: