Odling i pallkragar

19 februari, 2010 kl. 08:33
1495 visningar

Vet inte än var jag ska placera trädgårdslandet eller hur stort det ska vara, men vill odla grönsaker ändå så jag tänkte börja i liten skala med odling i pallkragar. Lite som ett mellanting mellan grönsaksland och krukodling … men jag har lite funderingar.

1) Kan jag placera pallkragen, ev i dubbla lager, direkt på gräs- eller grusyta och fylla på med jord, eller måste jag gräva under också?

2) Är det svårare att hålla lagom blött/torrt i en pallkrage? Jag tänkte, kan de översvämmas vid kraftiga regn eller torka ut fortare om man glömmer vattna?

3) Är det några grödor som INTE lämpar sig för denna odlingsform? Det jag hade tänkt mig var några av följande: ruccola, mangold, rödbetor, purjolök, sparris. Kanske också squash och kronärtsskocka men jag misstänker att de är för utrymmeskrävande för en pallkrage, man får väl max in två plantor. Jag har odlat alla nämnda grödor på friland förr om åren, utom sparris. Fast purjolöken blev inte mer än salladslök vill jag minnas, och kronärtsskockan blev ingenting … sen läste jag någonstans att den ger skörd först andra året, vilket kanske förklarar saken (andra året hade hag flyttat därifrån).

 Tacksam för tips!