Bevara den härliga syrendoften och njut av sommaren i syrensaft, syrensorbet och blommigt syrensocker! Det går att använda recepten till andra ätbara blommor.

Recept på syrensorbet

Vacker syrensorbet gör man själv

Vacker syrensorbet gör man själv

  • 5 dl vatten
  • 2,5 dl socker
  • 5 dl vita väldoftande syrener, bara blommorna
  • 1 citron, saften
  • citronskal, samt lila och vita syrenblommor till dekoration

Så gör du:

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Dra kastrullen från plattan, lägg i syrenerna och låt dem ligga och dra i cirka 10 minuter. Sila ifrån blommorna och låt svalna. Blanda ned citronsaften i lagen och ställ in i kylskåpet tills den kallnat.

Ta ut skålen och vispa lagen riktigt fluffig med en elvisp. Ställ in i frysen i 15 minuter. Ta ut och vispa igen. In i frysen i 15 minuter till och vispa därefter en sista gång. Frys i minst 1 timme före servering. Dekorera med färska syrenblommor och strimlat citronskal.

Recept på syrensocker

Syrensocker är enkelt att göra och används till te och bakverk.

Syrensocker är enkelt att göra och används till te och bakverk.

Ta doftande, väl rensade syrenblommor utan fästen och varva med strösocker i en glasburk. Sätt på en söt tyghätta. Ge bort eller ställ fram på tebrickan.

Recept på syrensaft

Syrensaft blir lila om man använder lila blommor, annars kan man färga med karamellfärg.

Syrensaft blir lila om man använder lila blommor, annars kan man färga med karamellfärg.

 

Ingredienser till syrensaft:

  • 50 – 60 violetta blomklasar från syrener med mycket doft, det går bra att blanda sorter
  • 3 citroner
  • 2,5 liter vatten
  • 1,8 kilo strösocker
  • 60 g citronsyra

Om du vill: Tillsätt en droppe blå karamellfärg, då blir den rosa saften mer lila. Men var försiktig, det kan lätt bli för mycket!

Gör så här:

Skölj blomklasarna rena i kallt vatten. Riv skalet från citronerna och skiva frukten tunt. Koka upp vattnet.

Lägg blommor, socker och citronsyra i en ren hink. Häll över kokande vatten. Tillsätt rivet citronskal och citronskivorna, rör om försiktigt. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 5 dygn. Rör om någon gång då och då så att sockret löser sig.

Sila, blanda eventuellt med karamellfärg och häll upp på väl rengjorda flaskor, cirka 5 liter. Förvara kallt. Smaken kan variera och ha inslag av rabarber, viol, rosor, lakrits och jasmin beroende på vilken sort som använts.

TEXT: Maria Fredin

Gå en trädgårdskurs på nätet!

Trädgårdskurs om förodling och sådd

Lär dig så från grunden!

  • En kurs på nätet om hur du planterar dina frön för bästa resultat!
  • Allt om bevattning, belysning, omplantering och skolning.
  • Experten Ulla Hasselmarks tio-i-topplista över favoritfrön.

Boka trädgårdskursen!

NUVARANDE Syrensaft och andra oslagbara syrenrecept!
NÄSTA Tusen trädgårdar 2010!