Höstens perenntopp! Vi har listat våra favoriter bland höstblommande perenner.

1. Höstanemon, Anemone x hybrida


Höstanemon, Anemone x hybrida

En klar favorit! Ofta mycket lättodlad och härdig i stora delar av landet. Finns av flera arter och sorter, mest välkända är kanske stor höstanemon Anemone x hybrida ’Königin Charlotte’ (rosa, halvfylld) och ’Honorine Jobert’ (vit, enkel). 100 – 150 cm hög, blommar i aug – sept (vissa sorter in i okt).

2. Röd rudbeckia, Echinacea purpurea


Röd rudbeckia, Echinacea purpurea

Samlarfavorit eftersom det finns så många fina sorter. Vanligast är kanske ’Magnus’ (rödviolett) och ’Alba’ (vit). De blommar juli – sept och blir 40 – 80 cm höga. Härdiga i stora delar av landet.

3. Aster, Aster


Aster

Brittsommaraster, balsamaster, glandelaster… Så många att välja på! Blommar i flera färger, vissa ända till november, är härdiga i hela landet i väldränerat läge och fina till snitt. Höjden varierar från 25–150 cm.

4. Rosenflockel, Eupatorium purpureum


Rosenflockel, Eupatorium purpureum

En högrest och storstilad perenn, 150 – 200 cm. Får stora mörkrosa blomkorgar i aug – okt. Härdig i hela landet i väldränerat läge.

5. Höstsilverax, Actaea simplex


Höstsilverax, Actaea simplex

Blommar i sept– okt, det mörka bladverket är vackert hela säsongen. Vanliga sorter är ’Atropurpurea’ och ’Brunette’. 120 – 200 cm hög, sol – halvskugga, härdig i stora delar av landet.

Fler fina tips:

Gentiana, fackelblomster, cyklamen, höstvädd, hårig skugglilja, tidlösa, kärleksört, sköldpaddsört och höstflox.

Du kan läsa mer om perenner i faktabanken.