Två årstider – samtidigt

Sverige är ett avlångt land, och medan södra Sverige förbereder sig för sommar, anländer våren i norr.

Vår

Den väderlek som kallas för meteorologisk vår infaller när medeltemperaturen för dygnet håller sig mellan 0 till +10 grader.

Våren anländer till Stockholm kring 27 mars och varar till 24 maj, ca 58 dagar. Längre söderut ännu tidigare, redan 3 mars varar den i 77 dagar till 19 maj. Längre norrut är det vår i ca 40 dagar. Till Karesuando kommer våren 10 maj och räcker till 20 juni.

Sommar

Meteorologisk sommar blir det när medeltemperaturen per dygn överskrider +10 grader.

Sommaren kommer till Stockholm kring 16 maj och varar ca 136 dagar till 29 september. I södra Sverige från 10 maj till 8 oktober (ca 151 dagar). I Karesuando är det sommar från omkring 15 juni till 26 september (72 dagar) och vid Riksgränsen från 2 juli till 13 augusti (ca 42 dagar).

Ljusare tider

Att dagsljuset stannar kvar längre och längre så här års beror på att jorden lämnar den del av jordbanan där området närmast nordpolen (norr om norra polcirkeln) ligger i skugga genom jordaxelns lutning.

Källa: Årspraktika & SMHI (www.smhi.se)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr + sekatör från Fiskars & multisax för endast 179 kr. Köp nu!