Barnen kom – trädgården förfaller!

TRÄDGÅRDSARKITEKTEN: Signaturen ”Mamma dygnet runt” har panik. Trädgårdsarkitekten Karin Janrik hjälper familjen att prioritera bland igenvuxna rabatter och bärbuskar.

”Mamma dygnet runt”:
Jag har panik. Vi har två barn, 2 och 4 år, och jag hinner inte börja i det ena trädgårdshörnet förrän det är igengrott i det andra. Vi flyttade för några år sedan till vårt fina hus med rabatter längs entrégången, bärbuskar, fruktträd och häckar. Men trädgården som jag älskade, är nu mest något som jag och min man tjafsar om.

Trädgårdsarkitekten:
Jag förstår läget. Råd 1: prioritera. Stå ut med att under en period sänka ambitonsnivån. Jag har sett er skiss och föreslår att ni lägger igen rabatterna längs gången fram till huset och gör gräsmatta även där. Rabatter slukar tid. Det kan låta drastiskt, men det är lätt att återskapa och göra nya vackra rabatter om några år om ni vill det.

”Mamma dygnet runt”:
Men hjälp, där står ju mina krolliljor!

Trädgårdsarkitekten:
Då kommer vi till nästa råd: Gräv upp rariteter och växter som du vill ha kvar och skapa en så kallad gästsäng i ett hörn av trädgården för plantor du vill spara. Då kan du placera ut dem när du har mer tid och ork att ta ett helhetsgrepp.

”Mamma dygnet runt”:
Det kanske skulle funka. Men resten då? Alla häckarna? Vi har en granhäck, syrener och en häggmispelhäck som vi planterade för fyra fem år sedan. Och bärbuskarna på gräsmattan. Hur ska vi göra med dem?

Trädgårdsarkitekten:
En sak måste du prioritera – granhäcken. Den blir förstörd annars. Sköt den, men låt de andra häckarna vara. De kan alltid snyggas till senare. Och bärbuskarna dör inte av att stå orörda. Man måste inte plocka alla bär och de dör inte av att inte blir gödslade eller klippta. Men om det också handlar om en känsla av stress att se ogräs växa in i dem – och det dessutom tar tid att klippa gräset runt dem, tycker jag att ni ska ta bort de buskar som står på framsidan. Är man stressad kan det vara skönt att slippa se sådant som pockar på skötsel. Och skulle ni sedan vilja det, planterar ni nytt om några år.

”Mamma dygnet runt”:
Ja, jag antar att det handlar om att ge upp vissa delar. Och att återskapa senare. Och så får vi ägna oss åt granhäcken. Men sedan kommer jag nog att återställa rabatterna igen – så fort barnen blir lite större!

Trädgårdsarkitekten:
Gör så. En trädgård måste få förändras i takt med att livet förändras. Inget är för evigt – varken små barn eller en igenlagd rabatt. Under tiden kan du ju fantisera och drömma om hur trädgården ska se ut i framtiden.
Lycka till!

Trädgårdsarkitekten:

Karin Janrik

Karin Janrik är trädgårdsarkitekt och svarar på läsarnas frågor i Allt om Trädgård. Vill du komma i kontakt med Karin, skriv till:

Trädgårdsarkitekten,
Allt om Trädgård,
105 44 Stockholm

eller mejla till:tradgardsarkitekten@aot.bonnier.se

Skicka gärna med en enkel planskiss och/eller ett fotografi.