Vi flyttade in i vårt nya hus med trädgård tidigt i våras. Det vi inte visste var att trädgårdslanden, delar av gräsmattan och all mark under snöbärshäcken var invaderad av kirskål. Hur blir vi av med den?

Svar: Det är ett tufft jobb att bli av med kirs­kål. Det besvärliga ogräset sprider sig med frö och via djupa och vitt förgrenade jordstammar som ständigt skjuter nya skott. Men här är några olika förslag på vad du kan göra. Olika metoder kan passa för köksland, respektive under häckar.

  1. Låt aldrig plantorna gå i blom och få moget frö.
  2. Du kan täcka invaderade planteringar och jorden under häcken med dubbel marktäckväv. Väven ska ligga på i minst två år.
  3. Försök att trötta ut kirskålen genom att hela tiden klippa och riva bort minsta lilla blad som sticker upp. Med stort tålamod kan du då få kirskålen att ge upp. I gräsmattan är ju detta inget problem.
  4. Du kan också byta ut jorden helt, 50 centimeter djupt, i odlingsbäddarna och sedan avgränsa odlingen med kantställda betongplattor (50×50 centimeter) som barriär. Låt 10 centimeter av plattorna sticka upp ovan jord.
  5. Att rensa genom grävning är ett ihärdigt jobb. Det är viktigt att få upp var enda liten rotbit, som annars om den blir kvar blir till en ny planta. Jorden som grävs kan sållas innan den läggs tillbaka. Denna metod försvåras ytterligare om det redan växer andra växter på platsen, då kirskålens rötter redan slingrat in sig i de andra växternas rötter.
  6. Konkurrera ut kirskålen med agressivare marktäckare.
  7. Kombinera grävning (5), med uttröttning (2) och täckning (3).
NUVARANDE Bli av med kirskålen?
NÄSTA Välja järnek?