Den bästa maten kommer från jorden. Ät dig frisk och stark och få ett bättre immunförsvar! Bäst av allt är att du kan odla supermaten själv. Odlingstips!

Blåbär

Blåbär är rena rama superbären – rika som de är på antioxidanter, vitaminer och mineraler! De sänker kolesterolet i blodet och renar urinen, och studier pekar på att de också stärker minnet.

Odla blåbär:
Vilda blåbär kan man inte odla, däremot amerikanska blåbär, som det finns många olika sorter av. De vill stå skyddat i sur jord, inte alltför fuktigt. Gödsla på försommaren, gärna med rododendrongödsel, utan kalk.

Broccoli

Grönsakernas superstjärna har förstås en given plats på en tio-i-topp-lista! Broccoli stimulerar bildandet av naturliga antioxidanter i kroppen och är därför cancerskyddande. Fylld med vitaminer, mineraler, folsyra och mycket annat nyttigt.

Odla broccoli:
Lättodlad! Köp plantor eller förså inomhus och plantera ut när frostrisken är över. Vill ha väldränerad jord med mycket näring. Gödsla gärna. Växer bäst på sensommaren och hösten. Skörda när buketterna är lagom stora. Väntar man för länge blommar de.

Kiwi

Kiwi innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som apelsin! Dessutom innehåller kiwi magnesium och fibrer, och är faktiskt den mest näringsrika av alla frukter (fast den egentligen är ett bär!)

Odla kiwi:
Finns i många varianter. Minikiwin kan odlas upp till zon 5. Sätt plantorna en halvmeter ifrån varandra. Helst i soligt läge och i näringsrik mulljord. Vattnas rikligt.

Kålväxter

Kål är en riktig superkälla till viktiga ¬vitaminer, mineraler och antioxidanter.  Alla kålväxter innehåller särskilt mycket C-vitamin. Precis som de flesta grönsaker innehåller de inte många kalorier, men en hel massa nyttigt.

Odla kålväxter:
Så direkt, förså eller köp plantor. Trivs i näringsrik jord med hög fuktighet. Genom att hålla jorden fuktig gör man det också ogästvänligt för skadedjur och larver. Duscha gärna med nässelvatten för att öka motståndskraften ytterligare.

Mangold

Gröna blad proppade med näringsämnen och nästan tomma på kalorier. En portion ger dig mängder med kalium, kalcium och C-vitamin. Mangold skyddar ögonen mot åldersproblem, som förändringar i gula fläcken.

Odla mangold:
Så direkt på friland i näringsrik jord, 1–2 cm djupt, när jorden blivit lite uppvärmd i mitten av maj. Cirka 10–20 cm mellan plantorna.  Skörda efter hand som bladen utvecklas, vanligtvis efter 6–8 veckor.

Maskros

Maskrosen är mycket mer än ett ogräs – den är urindrivande och stärkande för lever och galla. Färska, späda blad kan man göra en god sallad av, de innehåller kalium och rikligt med B- och C-vitaminer.

Morötter

Kallas ibland ”kungen av grönsaker”! Innehåller både beta- och alfakaroten som omvandlas till A-vitamin
i kroppen. Och A-vitamin mår ögonen bra av, så mamma hade faktiskt rätt – morötter ÄR bra för ögonen!

Odla morötter:
Går att så direkt efter att tjälen gått ur marken, men vill man vara helt säker på att lyckas är det bra att vänta lite till. Efter att fröna är i marken kräver moroten minimalt med skötsel. Rensa lite ogräs och gallra ur ibland, vattna vid behov.

Rödbetor

Nykokta rödbetor med smör, finns det något godare!? Bra också att betorna har ett så högt näringsvärde. De är fiberrika och fulla med folsyra, som är viktigt för cellbildningen. Dessutom massor av B- och C-vitaminer.

Odla rödbetor:
Så från maj till första veckorna i juli. Kan odlas i de flesta jordar och har ett måttligt näringsbehov. Ge den gärna lite träaska så mår den ännu bättre. Vattna om det blir torrt.

Spenat

En portion ger mer än dagsbehovet av folsyra och K-, A- och C-vitaminer. Plus halva dagsbehovet av magnesium, kalium och kalcium! Sänker dessutom blodtrycket.

Odla spenat:
Tycker om mullrik och fuktig jord, relativt kalkrik. Låt den inte lida av torka, den tycker om fukt och kan gå i blom om den får torka ut. Så i omgångar från sen vår och fram till sensommaren.

Valnötter

Valnötter är mat för hjärnan och hjärtat. Ingen annan nöt innehåller så mycket omega-3-fett. Dessutom innehåller den omega-6-fett och E-vitamin. Sänker kolesterolvärdet och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, ökar koncentrationsförmågan och gör humöret bättre!

Odla valnöt:
Träd som med tiden blir stort. Det är svårt att få skörd förutom i södra Sverige. Men vill du plantera ett träd – sätt det så skyddat som möjligt, det tycker om värme.

TEXT: Ulrika Palmcrantz