Månadens kom ihåg – DECEMBER

Saker att göra i trädgården i december.

Nu är det tid att driva fram tazetter, julros och liljekonvalj. Tazetter tar 4–6 veckor på sig, julros 3 veckor, och liljekonvalj behöver 2 veckor för att drivas till blomning.

Håll koll på granen och äpplena, ställ dem inte för nära dina snittblommor eller krukväxter.

Det finns mycket att hämta från den egna trädgården att pynta med till helgen. Kvistar av järnek, mahonia, barrväxter, ormhassel, korallkornell och trollpil blir vackra i vas, i julgruppen och i hemmagjord dörrkrans.

I adventstid
– traditionella julblommor står på inköpslistan. Låt även orkidéer få vara med. Många orkidéer blommar nu, till exempel kalante, juvelorkidé, och palettorkidé. Varför inte göra en julgrupp med en blommande orkidé tillsammans med någon vacker bladgrön krukväxt, spansk mossa och vanlig grön mossa som ofta finns att köpa på påse till advent.

Titta regelbundet över lagrade äpplen.
Ta bort frukt som har fått fläckar och frukter som börjar bli mjuka. Glöm inte att ta fram och bjuda på den egenodlade frukten i julhelgen.

Ta ett varv runt trädgården då och då under vintern
och se efter så att vintertäckning av växterna ligger på plats och att gnagskydden fortfarande sitter där de ska. Se också över presenningar på trädgårdsmöbler och krukor så att de är säkert förankrade.

Det nya årets nya frökataloger har redan börjat komma. Missa inte att beställa kataloger, och sedan även fröer som du vill så. Frökataloger är också perfekt inspirationsläsning i vintermörkret – beställ gamla fröfavoriter och prova spännande frönyheter.

Amaryllis och hyacinter i kruka
som har ränt i höjden och böjer sig, kan du skära av och använda som snittblommor. Sätt en gummisnodd runt stjälken, längst ner, så rullar stjälken inte upp sig. Trä den ihåliga stjälken över en blompinne om blomman behöver stadgas upp i vasen.