Mässor, trädgårdsfester, växtloppisar, kurser eller föredrag - hela säsongens trädgårdsevent i Sverige hittar du här.

TIPSA OM ETT TRÄDGÅRDSEVENEMANG – maila till support@aot.bonnier.se. Glöm inte att meddela plats, datum (gärna tid) och länk för mer information.

Stora ekologiska trädgårdskursen

17 februari – 6 oktober (lördagar) 2018

Vid åtta tillfällen under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård och får en introduktion till ekologisk och biodynamisk odling. Kursen leds av Rosendals trädgårdsmästare. Kursen består av grundläggande teori och praktiska övningar i trädgårdens olika delar. I kursavgiften 8200 kr ingår kompendium, förmiddagsfika och material. Lunch ingår ej.

Tid: 10-15

Plats: Rosendal, Stockholm

Mer info och anmälan: rosendalstradgard.se


Bevingad flor – utställning

1 maj – 30 september 2018

Floristen Linnea Persson och fotografen Peter Ericsson visar fotokonst där växters beståndsdelar får en fantasifull fauna att växa fram. Försäljning av tryck, kort, mm i butik. Orangeriet, Linnéträdgården

Tid: 11-17

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Guidad tur med parktåget i Enköpings parker

26 maj – 15 september 2018

På turen får du uppleva de allra flesta utav stadens parker. Beroende på årstid och blomning läggs turen så att du får uppleva det som för tillfället är vackrast. En guide följer med på tåget och berättar om det du ser under turen. På något ställe görs ett stopp och du erbjuds att kliva av tåget för att komma närmare växtligheten och då också få möjlighet att ställa frågor till guiden. Turen tar cirka en och en halv timme. 100 kronor/person och 50 kronor för barn upp
till 16 år i föräldrars sällskap.

Tid: 13-15 (se hemsidan för vilka veckodagar tåget går)

Plats: Enköpings parker

Mer info och bokning: Enköpings Turistinformation


Guideturer i Enköpings parker

4 juli – 17 augusti 2018

Vi är mycket stolta över vår gröna stad där människor kan mötas. Här finns både större parker och mindre fickparker insprängda i stadsrummet. Du leds genom flera parker av en av våra duktiga parkguider. Guiden berättar om parkernas olika karaktär och bakgrund. Du får också veta mycket om de olika växterna som finns, om anläggning
och om skötsel och underhåll.

Tid: Onsdagar 14–16, 100 kr/pers. Fredagar 14–15, 70 kr/pers.

Plats: start vid Turistinformationen, avslutning i Drömparken, Enköping

Mer info och bokning: Enköpings Turistinformation


Landskrona Trädgårdsgille

10 – 11 augusti 2018

Landskrona trädgårdsgille är ett lekfullt och inspirerande trädgårdsevenemang med en hållbar anda. Gillet med de flytande idéträdgårdarna i vallgraven lockar varje år tusentals besökare. I år firar gillet 15 år!

Plats: Citadellet, Landskrona

Mer info: landskrona.se


Kryddvandring på Fredriksdal

15 augusti 2018

Hur lyckas du med kryddorna när de går in i högsäsong? Trots det varma vädret är det i augusti och september som våra kryddodlingar når sin topp.  Fredriksdals växtexperter bjuder in till årets kryddvandring som går genom doft- och smakupplevelser på Fredriksdals trädgårdar. Vanliga entréavgiften och ingen anmälan.

Tid: 18.00

Plats: Huvudentrén, Fredriksdalsträdgårdar, Helsingborg


Trädgårdsdag i Sölvesborg

18 augusti 2018

Sölvesborgs Trädgårdsförening ordnar årligen en trädgårdsdag med tusentals besökare, ett 8o-tal utställare, föreläsningar, rådgivning och öppna trädgårdar. Årets tema är trädgårdsglädje. Lena Drameus-Åberg och hennes make Kjell Åberg pratar om en ”Levande trädgård för sinne och smak” och Peter Bengtsson (känd från Trädgårdskampen i SVT) berättar om sin annorlunda och fantasifulla trädgård.

Tid: 10-16

Plats: Slottslängorna, Sölvesborg

Mer info: solvesborgstradgardsforening.se


Från Olof Rudbeck till Carl Peter Thunberg

18 och 22 augusti 2018

Herrar med stor betydelse för Botaniska trädgårdens utveckling. En vandring med inslag av historik, växter och resor. Samling vid grinden mot slottet. Pris: 100 kr. Boka via tel/SMS till 070-315 21 00. 

Tid–15:30

Plats: Uppsala botaniska trädgård, samling vid grinden mot slottet, Dag Hammarskjölds väg, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Perennvandring i Enköpings parker

19 augusti 2018

Guidad vandring med kommunens egen perennexpert med fördjupning i Drömparken. Välkommen till oss för att höra berättas om hur vi arbetar med perenner och hur du kan använda samma koncept hemma i din egen trädgård. Vår guide är mycket kunnig och har lång erfarenhet av arbetet med perenner i Enköpings parker. Avgift 120 kr, anmäl dig senast torsdagen den 17 augusti.

Tid: 14-16

Plats: Start Turistinformationen, Rådhusgatan 3, Enköping

Mer info och anmälan: Enköpings Turistinformation


Rågskörd och marknad

19 augusti 2018

Var med vid skörden av råg och när biodlaren slungar honung. Fynda skinn, hantverk, ost, bröd och honung från lokala tillverkare på vår gemytliga marknad. Följ med på visningar av bostadshus, växterna från mormors tid, blomflugor och vilda bin, kålgård och mycket mer. Lär dig mer om garnfärgning, historiska bröd, biodling och gå på tipspromenad. Låna 1700-talsdräkter till barnen. Aktiviteter för alla åldrar. Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet. Även fri entré för 1700-talsklädda.

Tid

Plats: Linnés Hammarby, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Den stora trädgårdsfesten

24 – 26 augusti 2018

Välkommen till Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero, som med över 20 färgsprakande år bakom sig är ett av södra Sveriges mest populära trädgårdsevenemang. Här möter trädgårdsälskare, balkongfantaster och nyblivna trädgårdsägare de främsta trädgårdsexperterna och inspiratörerna.

Tid: 10-18

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Gesneriaceae-helg i Tropiska

25 – 26 augusti 2018

Pussmun, narrhuva och rynkhuva… Krukväxtsällskapet Gesneriasterna visar upp sina växter i vinterträdgården. Entréavgift 50 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Tropiska växthuset, Villavägen 8, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Trädgårdsinspiration med Bosse Rappne

28 augusti 2018

Bosse delar med sig av sin kunskap och erfarenhet om trädgårdens alla delar. En inspirerande och bred föreläsning som kan ses som en introduktion och fortsatt fördjupning. Bosse förespråkar ett naturalistiskt trädgårdsideal där han vill att naturen ska få sköta sig själv så långt som möjligt. Genom att vårda och underhålla jorden får du friska och långlivade växter utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Alla dina frågor om jord, gödsel, kompost och gräsmatta besvaras. Avgift 395 kr, i priset ingår smörgås och kaffe eller te.

Tid: 18-20

Plats: Slottsträdgården Ulriksdal, Solna, Stockholm

Mer info och anmälan: rappne.se


Giftigt hos Linné

29 augusti 2018

Kemisten och författaren Olle Matsson berättar tillsammans med vår botanist om giftiga växter i litteraturen och i Linnés trädgård. Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid

Plats: Linnéträdgården, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Sensommarrundan i nordvästra Skåne

1 – 2 september 2018 

Under sensommaren prunkar trädgårdarna och allt är i sin prakt. Njut av alla vackra trädgårdar som nu är på topp.

Tid10-17

Plats: trädgårdar i nordvästra Skåne, se karta

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Humle, havre och korn

1 september 2018

Var med vid skörden av grödorna till årets ölbryggning. Lär dig mer om humle och öl. Samla humle till din sovpåse eller skär havre till en kärve till småfåglarna. I kulturreservatet.

Tid

Plats: Kulturreservatet Linnés Hammarby, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Botans dag med växt- och matmarknad

2 september 2018

Fynda nya växter till din trädgård. Få råd och tips om odling. Delta i trädgårdssällskapets odlartävling. Lär dig mer om bin och biodling. Njut av söta pelargoner eller köp hem ostar och grönsaker från Bondens matmarknad. I snickarverkstaden bygger vi holkar till fjärilar och humlor. 

Tid

Plats: Uppsala botaniska trädgård, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Föredrag om perenner

4 september 2018

Våra trädgårdsdesigners – Julia Grund och Pia Lanvin – går igenom olika typer av ståndorter och därmed vilka perenner som passar var utifrån växtplats och karaktär. Ni får förslag på effektfulla kombinationer, bra marktäckare och ståtliga solitärer. Avgift 395 kr, i priset ingår smörgås och kaffe eller te.

Tid: 18-20

Plats: Slottsträdgården Ulriksdal, Ladan, Solna, Stockholm

Mer info och anmälan: rappne.se


Höstbruk

5 september 2018

Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid–13:30

Plats: Linnéträdgården, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Stockholm Urban Garden Show

8 – 9 september 2018

Med Stockholm Urban Garden Show vill vi sätta fokus på odlingens plats i staden. Vi vill lyfta fram allt positivt som odling bidrar med till livsmiljön och människorna i staden, så det är en trädgårdsfest med ett budskap. Det blir visningsträdgårdar på detta tema, höstmarknad med allt från grönsaker, växter och trädgårdsprylar (både gammalt och nytt), barnaktiviteter, öppna trädgårdar, scenprogram och diskussioner med inbjudna gäster om frågor rörande stadsodling och stadsplanering och mycket, mycket mer!

Tid: lör 10-18, sön 10-16

Plats: Drakenbergsparken (Tanto), Stockholm

Mer info: stockholmurbangarden.se


Föredrag om trädgårdens stommar

18 september 2018

Hur skapar vi trädgårdens rum? Slottsträdgården Ulriksdals professionella trädgårdsmästare – Manne Lopez och Jonathan Bergqvist – tipsar om våra favoritväxter som hjälper oss att bygga golv, väggar och tak. Avgift 395 kr, i priset ingår smörgås och kaffe eller te.

Tid: 18-20

Plats: Slottsträdgården Ulriksdal, Ladan, Solna, Stockholm

Mer info och anmälan: rappne.se


Äppeldagar

22 – 23 september 2018

Musta dina äpplen, få hjälp att sortbestämma dem eller lär dig känna igen olika sorter i vår stora äppelutställning. Vi visar hur du beskär dina fruktträd och berättar om äppelsjukdomar. Gå på tipspromenad och lär dig mer om våra hjälpsamma grannar – pollinatörerna. På söndagen slungar vår biodlare honung. Då får du också provsmaka och lära dig mer om biodling. Köp med dig ett äppelträd hem. Sorterna är hämtade från vårt klonarkiv.

Tid

Plats: Linnés Hammarby, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Äpplets dag

25 september 2018

Hela Sverige firar Äpplets dag. Sortskola för dig som vill lära dig känna igen våra vanligaste äpplen. Föranmälan via bokning@botan.uu.se

Tid–20.30

Plats: Botaniska trädgården Plats anges i bokningbekräftelsen, Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Kurs i växtkomposition

28 september 2018

Designteamet bjuder på sin samlade erfarenhet hur man bäst komponerar träd, buskar och perenner. Målet är att höja din kunskap om växtkomposition med fokus på färg, form och ståndortsanpassning. Vi varvar föreläsningar med praktiskt arbete under handledning. Tillsammans söker vi under en inspirerande dag vackra och hållbara lösningar för just din trädgård. Avgift 2 995 kr, i priset ingår frukost, lunch, eftermiddagsfika, samt ett omfattande kurskompendium.

Tid: 09-16

Plats: Slottsträdgården Ulriksdal, Ladan, Solna, Stockholm

Mer info och anmälan: rappne.se


Kurs i trädgårdsdesign

3 – 5 oktober 2018

Tredagars kurs i trädgårdsdesign. Kursen vänder sig till dig som har ett stort intresse av trädgård och design men vill få ytterligare kunskap och verktyg för att kunna planera din drömträdgård. Du får teoretiska baskunskaper och vi gör praktiska övningar i skön miljö på blomsterskolan i Jakriborg. Kursledare är Karina Brozinic, trädgårdsingengör och medarbetare på Allt om Trädgård.

Tid: 09-16

Plats: Ingvar Strandhs Blomsterskola, Köpmannagatan 23A i Jakriborg / Hjärup

Mer info: jennystrandh.se


Månskensrundan i nordvästra Skåne

6 oktober 2018 

Upplev kvällen i en trädgård upplyst av allt från levande ljus till elektrisk ljussättning. Låt dig inspireras av hur ljus kan tillföra nya kvaliteter till en trädgård.

Tid17-21

Plats: trädgårdar i nordvästra Skåne, se karta

Mer info och karta: tradgardsrundorna.se


Föredrag om trädgårdsdesign

9 oktober 2018

En komprimerad och innehållsrik föreläsning om trädgårdens funktioner och möjligheter. Gunilla Lundh, chef för trädgårdsdesignavdelningen, gör en historisk återblick och lotsar oss genom designprocessens olika steg. Ni får också konkreta och användbara råd för planering, gestaltning, växtval, plantering och skötsel. Avgift 395 kr, i priset ingår smörgås och kaffe/te.

Tid: 18-20

Plats: Slottsträdgården Ulriksdal, Ladan, Solna, Stockholm

Mer info och anmälan: rappne.se


Helgkurs i trädgårdsdesign

9 – 11 november 2018

Planera din drömträdgård med oss! Målsättningen med kursen i trädgårdsdesign är att du ska få grundverktygen för att själv planera en funktionell och vacker trädgård. Se fram emot en inspirerande helg som sätter fart på dina tankar, idéer och kreativitet! Vi går pedagogiskt igenom de olika stegen i designprocessen. Föreläsningar och inspirerande bildspel varvas med praktiskt arbete med den egna trädgården. Workshops, gruppdiskussioner och individuell handledning kring den egna trädgården står i fokus. Avgift 4 995 kr, i priset ingår 2 frukost, 2 lunch, 2 eftermiddagsfika, 1 middag samt ett omfattande kurskompendium.

Tid: fredag 17-20, lördag 09-18, söndag 09-15

Plats: Slottsträdgården Ulriksdal, Solna, Stockholm

Mer info och anmälan: rappne.se

NUVARANDE Eventkalender
NÄSTA Duka med krukväxter