Mässor, trädgårdsfester, växtloppisar, kurser eller föredrag - hela säsongens trädgårdsevent i Sverige hittar du här.

TIPSA OM ETT TRÄDGÅRDSEVENEMANG – maila till support@aot.bonnier.se. Glöm inte att meddela plats, datum (gärna tid) och länk för mer information.

Visning i tropiska växthuset

3 februari 2019

Följ med på visning i Uppsalas finaste regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter. Med lite tur får du se orkidén Madagaskars stjärna blomma. Den brukar slå ut lagom till Charles Darwins födelsedag 12 februari. Entréavgift 50 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 13 – 14

PlatsBotaniska trädgården Tropiska växthuset, Villavägen 8

Mer info: botan.uu.se


Blommor, bin och bedragare

6 februari 2019

Vem pollinerar vem? Vem är ärlig och vem luras? Insekter, fåglar och andra djur lockas av blommornas färg, form och doft. På gott och ont har blomväxter och djur utvecklat intima samarbetsformer. En pollinationsbiologisk visning i Edvard Andersons växthus. 80 kr entré till växthuset.

Tid: 13 – 14

Plats: Edvard Andersons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Beskära fruktträd

10 februari 2019

På Rosendal finns en unik fruktträdgård där det äldsta trädet planterats 1862 och det yngsta planterades hösten 2018. På vår denna kurs får du som deltagare både en teoretisk introduktion till beskärningens grunder och prova på praktiska övningar ute i fruktträdgården. Vi tittar även på verktyg och vård av beskärningsverktyg. Kursen inleds i växthus som är lite uppvärmt och fortsätter sedan ute i trädgården varvid varma kläder och ordentliga skor är att rekommendera. Kursavgift 1400 kr inkl. kurskompendium och förmiddagsfika. Lunch ingår ej.

Tid: 10.00 – 15.00 med lunchpaus kl. 11.30 – 12.30

Plats: Rosendals trädgård, Stockholm

Mer info och anmälan: rosendalstradgard.se


Blommornas former och färger

11 – 15 februari 2019

Sportlovsaktivitet med barnen. Vi vandrar från tropikerna till öknen och funderar över varför växterna ser ut som de gör. Vi tittar extra på blommornas former och färger och funderar över hur de pollineras, kan det vara av en fladdermus som flyger om natten? Eller en liten nektarslukande kolibri? Man hittar sedan en spännande och skön plats att sätta sig bland frodiga tropiska växter eller varför inte bland kaktusar i en ökenmiljö för att skapa fantasifulla målningar. Efteråt kan man lära sig mer om pollinering genom att gå en tipspromenad i växthusen. Kostnad: 30 kr. Boka på tel 010 473 77 77.

När: start12.30 eller kl. 14.00. Ej drop in.

Var: Växthusen, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


I Dionysians hemliga rum

17 februari 2019

Visning av Botaniskas samling av dionysia vivor. Intendent Henrik Zetterlund visar Botaniskas unika samling av dionysosvivor och berättar om sina expeditioner till deras naturliga växtplatser. Pris 50 kr.

Tid: 13.00

Var: Växthusen, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


19 februari 2019

Trädgårdsarkitekt Therece Tholander lär dig hur du planerar din trädgård utifrån begreppen FUNKTION, FORM och KARAKTÄR, hur du får huset och trädgården att samspela, hur du väljer rätt stil och färg, passande material, belysning och växter mm. Du jobbar med din egen eller valfri trädgård samt får individuell hjälp på vägen till din drömträdgård. Kursen hålls i Kungsbacka och är på tre tillfällen med start 19/2 2019

Plats: Kungsbacka

Anmälan och mer info: 0707-791144 och info@kungsbackatradgard.sekungsbackatradgard.se


Fröruset

24 februari 2019

Peppar & pumpa sparkar som vanligt igång årets odlingssäsong med Fröruset, ett hysteriskt kul och stort fröbyte. Här hittar du massor av intressanta fröer men också nya idéer. Klara Johansson visar hur du gör misopasta av ärtor och bönor. Föreningen Sesam lär oss fröodla grönsaker. Katja Jassey berättar hur hon färgar med växter från trädgården och naturen. Afrikagruppen kommer och berättar om fröaktionen som de startat till förmån för småskaliga odlare i södra Afrika.

Tid: 14 – 17

Plats: Bryggarsalen, Norrtullsg. 12, T-bana Odenplan, Stockholm

Mer info och program: facebook.com/pepparochpumpa


Dionysia – en odlares utmaning

25 februari 2019

Trädgårdsmästare Marika Irvine berättar hur hon får de känsliga Dionysosvivorna att trivas. Pris 5o kr.

Tid: 13.00

Var: Växthusen, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Visning i tropiska växthuset

3 mars 2019

Följ med på visning i Uppsalas enda regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter. I mars sår vi fröna till sydlig jättenäckros, Victoria cruziana. Entréavgift 50 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 13 – 14

PlatsBotaniska trädgården Tropiska växthuset, Villavägen 8

Mer info: botan.uu.se


Vår Trädgård Malmö – trädgårdsmässa

7 – 10 mars 2019

Här hittar du allt för den stora och lilla trädgården, kunniga utställare med fantastiska produkter, massor av inspiration och trädgårdsprofiler som gärna delar med sig av sina tips och tricks.

Plats: Malmömässan i Hyllie

Mer info: vartradgard.com


Jönköpings trädgårdsmässa

8 – 10 mars 2019

Välkommen till mässan för alla trädgårdsälskare med intressanta utställare och inspirerande föreläsningar. Kom och möt trädgårdsföreningar, kunniga rådgivare, inspirerande föreläsare, odlare med specialinriktning eller brett sortiment, producenter av trädgårdsmaskiner och handredskap och allt annat som har en meningsfull funktion i din trädgård. Mässan arrangeras parallellt med Bomässan och Jönköping Dryck & Deli på Elmia.

Plats: Elmia i Jönköping

Mer info: tradgardsmassa.se


Botaniska lökar och knölar

9 mars – 7 april 2019

Under en knapp månad visar vi upp blommande exemplar ur Botaniskas unika löksamling som annars bara finns bakom kulisserna. Avslutas med öppet hus i växternas barnkammare 7 april.

Tid: 10 – 16

Var: Växthusen, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Krukväxternas dag

17 mars 2019

Visningar, skötselråd och inspiration i Edvard Andersons växthus. I växthuset finns Bergianska trädgårdens botanister som svarar på frågor och trädgårdsmästare som bland annat visar hur sticklingar ska skötas. Årets tema på Krukväxternas dag: de förädlade krukväxterna och deras vilda förfäder. 80 kr entré till växthuset

Tid: 11 – 15

Plats: Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Förföriska skönheter

17 och 23 mars 2019

Hur pollineras de Europeiska orkidéerna? Föredrag av Ivar Edvinsen från Svenska orkidésällskapet. Kl. 11-12. Orkidéernas färg och form är till för att locka till sig pollinatörer. Botaniskas samling av tropiska orkidéer rymmer många spännande historier. Visning i växthusen. Kl. 13-14. I samarbete med Svenska Orkidésällskapet som ger tips och odlingsråd i Växthusen kl. 11 – 15.

Tid: 11 – 15

Var: Växthusen, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Nordiska Trädgårdar – trädgårdsmässa

21 – 24 mars 2019

Trädgårdsmässan, Nordiska Trädgårdar, är den största trädgårdsmässan i Norden med omkring 350-400 utställande företag varje år. Här finns inspirationsutställningar och seminarier med experter, trädgårdsprofiler och inspiratörer. Som besökare kan du handla allt till trädgården och få den rådgivning du behöver. Trädgårdsmässan arrangeras i samarbete med FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation.

Plats: Stockholmsmässan i Älvsjö, Stockholm

Mer info: nordiskatradgardar.se


Frö- och sticklingsbyte

24 mars 2019

Kom och byt fröer mot andras på Botaniskas fröbytardag! Du kan även byta rotade sticklingar och få nya spännande växter med dig hem. Trädgårdsmästare finns på plats för att berätta hur du tar sticklingar och hur du lyckas med din sådd. Vi delar ut recept på Botaniskas egna jordblandningar och bidrar med roliga fröer till fröbytet. Butiken har laddat upp med frön och småplantor och allt du behöver för att komma igång med odlingen.

Fröbyte
Plats: Floras Rike, Botaniskas butik
Tid: 13–15

Sticklingbyte
Plats: Personalbyggnaden (grönt trähus till vänster innan du kommer till växthusen)
Tid: inlämning 12–13, byte 14–15

Plats: Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Smålands trädgårdsmässa

29 – 31 mars 2019

Nu tar vi sats mot en ny Trädgårdsmässa som arrangeras parallellt med Bomässan 2019 i Tipshallen. Möt trädgårdsföreningar, kunniga rådgivare, inspirerande föreläsare, odlare med specialinriktning eller brett sortiment, producenter av trädgårdsmaskiner och handredskap och allt annat som har en meningsfull funktion i din trädgård.

Plats: Tipshallen, Växjö

Mer info: tradgardsmassa.se


Hem & trädgård Borås – trädgårdsmässa

29 – 31 mars 2019

Inspirerande utställare, expertråd, shopping och aktiviteter för hela familjen.

Plats: Åhaga, Borås

Mer info: hemotradgard.se


Möt våren i botaniska

31 mars 2019

Vårpromenad med Mari Källersjö. Hur långt har våren kommit denna gång? Prefekt Mari Källersjö leder traditionsenligt årets första vårpromenad. Pris 50 kr.

Tid: 13.00

Var: Huvudentrén, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Vår Trädgård Göteborg – trädgårdsmässa

5 – 7 april 2019

Stora Villamässan och Vår Trädgård inviger Sveriges nyaste och modernaste mässanläggning i april 2019!

Plats: Åbymässan

Mer info: vartradgard.com


Visning i tropiska växthuset

7 april 2019

Följ med på visning i Uppsalas enda regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter i växthuset. Fascineras av växternas värld, finurliga anpassningar och oväntat släktskap. Entréavgift 50 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 13 – 14

PlatsBotaniska trädgården Tropiska växthuset, Villavägen 8

Mer info: botan.uu.se


Bakom kulisserna

7 april 2019

Botaniska har en av världens främsta samlingar av vildinsamlade lök- och knölväxter. En gång om året för du följa med personalen till deras barnkammare, där du bl.a. får se hur man handpollinerar. Även visningar av blommande lökväxter utomhus. Sista dagen att se Botaniskas lökar & knölar i utställningshuset. Endast entréavgift 20 kr.

Tid: 11 – 15

Plats: Växthusen, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Parallell utveckling i ökenmiljö

10 april 2019

Så lika, men ändå så olika! I ökenområden i Amerika och Afrika har obesläktade växter utvecklat lika egenskaper som en anpassning till det tuffa livet i torkan. En visning bland aloer, agaver och andra ökenväxter i Edvard Andersons växthus. 80 kr entré till växthuset.

Tid: 13 – 14

Plats: Edvard Andersons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Gunnar Kaj: Tankar på penséer

13 april – 12 maj 2019

Penséer har sedan 1800-talet använts som en symbol för den fria tanken. Här tillägnas den älskade vårblomman en egen utställning, skapad av blomsterkonstnären Gunnar Kaj som hyllats för sina blomsterarrangemang och utställningar i slott och parker.

Plats: Orangeriet, Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Södra Dalarnas Hus, Hem & Trädgårdsmässa

13 – 14 april 2019

Plats: Barken Arena, Smedjebacken

Mer info: prmedia.se


Vårfagning i kulturreservatet

14 april 2019

När markerna vaknar efter vintern är det dags att städa bort nedfallna grenar, kvistar och löv. Hjälp till att väcka markerna och lär dig samtidigt mer om jordbruket på 1700-talet. SLU Agrarhistoria bjuder alla på korv och dricka.

Tid: 10 – 14

Plats:Linnés Hammarby Kulturreservatet Linnés Hammarby, 15 km SO Uppsala

Mer info: botan.uu.se


Bygg ett insektshotell

15 – 16 april 2019

Påsklovsaktivitet för barn. POP UP bygglek är på besök i Botaniska för att bygga fantasifulla insektshotell tillsammans med besökande barn. Kom och bygg ett insektshotell för hemlösa solitärbin och andra insekter och sätt upp det på din gård eller i din trädgård. POP UP bygglek är en rullande byggplats som åker runt till olika platser i Göteborg för att erbjuda barn & unga möjligheten att få skapa och bygga med riktiga verktyg och olika material. På plats finns pedagoger som kan instruera och inspirera. Välkomna alla åldrar, det är gratis! Drop in.

Tid: 12 – 15

Plats:Vid lekytan, eller Roten vid regn, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Godisvandring – växterna i ditt påskägg

15 – 18 april 2019

Påsklovsaktivitet för barnen (6 – 10 år). I Edvard Andersons växthus gömmer sig många spännande växter – även sådana som letat sig ner i vårt påskgodis! Naturens Hus kommer att hålla en 20 minuter lång vandring. Vi besöker växter som smakar gott och funderar på varför de smakar som de gör. Kan det vara dumt för en växt att vara god? Det kan hända att de som deltar får smaka något sött. Pris: två barn gratis med betalande vuxen 80 kr.

Tid: 13.00

Plats: Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården, Stockholm

Anmälan och mer info: bergianska.se


Pyssla tulpaner i ull

16 april 2019

Påsklovsaktivitet. Grävling naturprodukter besöker Tropiska växthuset och hjälper barn 6-15 år att skapa hållbart påskpyssel. Kom och tova ull att skapa färgglada tulpaner av!

Tid: 11 – 16

Plats: Botaniska trädgården Tropiska växthuset, Villavägen 8

Mer info: botan.uu.se


Kurs i vårplantering och bukettbindning

17 april 2019

Under hela säsongen erbjuder vi inspirerande kurser tillsammans med Kullafloristen Nettan, i klassisk Sofieromiljö, det kungliga Vinhuset. Skapa en vacker stilren vårplantering och lär dig grunderna i bukettbindning.

Plats: Vinhuset, Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Mat till pollinatörerna

17 – 18 april 2019

Påsklovet 17 – 18 april i Roten

Påsklovsaktivitet med barnen. Vi gör fröbomber fyllda med fröer från våra vilda växter för att fixa blommande restauranger för bin och fjärilar. Kasta eller lägg din fröbomb på en plats utomhus som behöver liv och färg. Gå tillbaka efter några veckor för att se vad som hänt. Förhoppningsvis har du skapat en liten blommande plats för att göra insekter och människor glada. Drop in, kostnad 30 kr.

Tid: 12 – 15

Var: Roten, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Nolia Trädgård – trädgårdsmässa

26 – 28 april 2019

Nolia Trädgård är en mötesplats för alla som gillar trädgård,  inredning och mat. Här får besökarna inspiration, nya kunskaper  och möjlighet att handla växter och mycket annat till trädgården, altanen, balkongen eller fönsterbänken. Mässan genomförs i Umeå i april varje år.

Plats: Umeå

mer info: noliatradgard.se


Trestads Trädgårdsmässa

26 – 28 april 2019

I samband med vår stora Bomässa i Vänersborg arrangerar vi för andra året även Trestads Trädgårdsmässa. En publik mässa för alla trädgårdsälskare med intressanta utställare och inspirerande föreläsningar. Möt trädgårdsföreningar, kunniga rådgivare, inspirerande föreläsare, odlare med specialinriktning eller brett sortiment, producenter av trädgårdsmaskiner och handredskap och allt annat som har en meningsfull funktion i din trädgård.

Plats: Vänersborg

Mer info: tradgardsmassa.se


Trädgård och Uterum Ängelholm

27 – 28 april 2019

Mässan Trädgård och Uterum är en trädgårdsmässa som riktar sig till oss ”vanliga” trädgårdsintresserade personer som vill få tips, råd, inspiration och hjälp med att skapa den trädgård vi vill ha, eller för att utveckla vår befintliga trädgård. Om det är en låda på balkongen eller en stor villaträdgård spelar ingen roll. Här kan du hitta det mesta och de flesta ting du behöver för att skapa något vackert. Trädgårdsmässorna vi arrangerar uppskattas mycket för att de arrangeras utomhus i växternas naturliga miljö samt för att de är en upplevelse för alla våra sinnen.

Plats: Valhallpark, Ängelholm

Mer info: trädgårdochuterum.se


Hanami – körsbärspicknick

28 april 2019

Välkommen till Sveriges största körsbärspicknick! När körsbärsträden slår ut firar vi våren med en stor japansk Hanamipicknick – precis som i Japan.  Vi släpper ut våra koi-karpar i Spegeldammen, dansar japanska danser, provar japansk kampsport och dricker te. På den lilla japanska marknaden hittar du roliga saker att köpa. Ta med vänner, familj och en picknickkorg, eller prova maten hos AnyDay eller någon av våra gästande foodtrucks.

Plats: Göteborgs botaniska trädgårdarna

Mer info och program: botaniska.se


Säsongsstart i Linnés hem & trädgårdar

1 maj 2019

Linnés Hammarby öppnar för säsongen 1 maj. Välkommen till Linnés lund när våren är som vackrast. I Linnéträdgården kan du njuta av blommande lökväxter och i Botaniska trädgården slår Café Victoria upp portarna och serverar hembakat fika och smörgåsar med närproducerat pålägg. Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 11 – 17

Plats: Linnés Hammarby

Mer info: botan.uu.se


Vårblomning i Linnés trädgård

1 maj 2019

Välkommen till säsongens första dag i Linnéträdgården, när det blommar som vackrast i vårkvarteret och under trädkronorna. Botanisten visar sippor, nunneört, adonis, lökväxter och vårbolmört. Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet. Linnéträgården och Linnémuseet öppna kl. 11-17.

Tid: 12.30 – 13.30

Plats: Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Trädgård och Uterum Stockholm

3 – 5 maj 2019

Mässan Trädgård och Uterum är en trädgårdsmässa som riktar sig till oss ”vanliga” trädgårdsintresserade personer som vill få tips, råd, inspiration och hjälp med att skapa den trädgård vi vill ha, eller för att utveckla vår befintliga trädgård. Om det är en låda på balkongen eller en stor villaträdgård spelar ingen roll. Här kan du hitta det mesta och de flesta ting du behöver för att skapa något vackert. Trädgårdsmässorna vi arrangerar uppskattas mycket för att de arrangeras utomhus i växternas naturliga miljö samt för att de är en upplevelse för alla våra sinnen.

Plats: Steninge slottsby, Märsta

Mer info: trädgårdsochuterum.se


Blekinge Mat- och trädgårdsmässa

4 – 5 maj 2019

Mässan är samlingspunkten för alla mat- och trädgårdsintresserade, som vill ha inspiration inför sommaren att skapa en egen oas i sin trädgård eller på sin balkong. På mässan finns möjlighet att provsmaka lokal- och gårdsproducerade livsmedel.

Plats: Wämöparken, Karlskrona

Mer info: blekingetradgard.se


Vårfest på Sofiero med barnkalas

4 – 5 maj 2019

En helg full av vårkänslor och inspiration! Besök slottsparken när den blommar som allra vackrast, njut av rabatter fulla av krispiga tulpaner, narcisser och andra vårblommor. Botanisera på vår härliga mässa där du hittar det mesta till din egen trädgård eller täppa. Samtidigt pågår Det stora barnkalaset vid de kungliga lekstugorna.

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Växtmarknad

5 maj 2019

Gerbianska trädgården flyttar i år sin växtmarknad från Råda säteri till Botaniska. En lång rad handplockade försäljare garanterar ett spännande utbud. Helena Söderman håller föredrag om pioner kl 14. Pris 50 kr, biljetter köps och bokas via Botaniskas butik. Tel 010 – 743 77 77 / butiken

Plats: Entréområdet, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Visning i tropiska växthuset

5 maj 2019

Följ med på visning i Uppsalas finaste regnskog. Lär dig mer om tropikernas växter. Entréavgift 50 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 13 – 14

PlatsBotaniska trädgården Tropiska växthuset, Villavägen 8

Mer info: botan.uu.se


Vårbruk i Linnés trädgård

8 maj 2019

Följ med trädgårdsmästaren på visning i vardagen. Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 12.30 – 13.30

Plats: Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Lisebergs Trädgårdsdagar

9 – 12 maj 2019

På Lisebergs trädgårdsdagar kan du strosa runt bland ett åttiotal utställare, lyssna till inspirerande föreläsningar och ta del av härliga erbjudanden. Handla sticklingar, fröer, plantor och allt annat som behövs för en grönskande trädgård eller balkong.

Plats: Göteborg

Mer info: liseberg.se


Rhododendrondagar

11 – 12 maj 2019

Vi inviger vi den praktfulla rhododendronsäsongen med kunskapstema. Guidade turer, skötseltips och mycket mer.

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Byggnadsvård och trädgård

10 – 12 maj 2019

Rivas eller sparas? Återanvända eller köpa nytt? Det är frågan ni ska få hjälp med att själv avgöra svaret på under ett besök på Byggnadsvård & Trädgård. Här får du ökad kunskap, verktyg och inspiration för att kunna förverkliga dina projekt och drömmar för både byggnader och i trädgården, stort som litet. Passa på att ta del av utvalda utställares gedigna kunskaper och delta i seminarier om värdet av att bevara gamla byggnader och ting och delta i workshops inom tex olika målningstekniker.

Plats: NackaStrandsMässa, Stockholm

Mer info:  Nackastrandsmassan.se


Medelpads Trädgårdsmässa

11 – 12 maj 2019

Medelpads Trädgårdsmässsa får NHK Arena att blomstra med ca 75 utställare med växter, lökar och annat som hör trädgården till, som krukor, utemöbler, redskap, trall, trädgårdsprydnader och liknande. Det uppskattade mat-temat blir kvar som vanligt!

Plats: NHK arena, Timrå

Mer info: prmedia.se


Trädgård och Uterum Tällberg

11 – 12 maj 2019

Mässan Trädgård och Uterum är en trädgårdsmässa som riktar sig till oss ”vanliga” trädgårdsintresserade personer som vill få tips, råd, inspiration och hjälp med att skapa den trädgård vi vill ha, eller för att utveckla vår befintliga trädgård. Om det är en låda på balkongen eller en stor villaträdgård spelar ingen roll. Här kan du hitta det mesta och de flesta ting du behöver för att skapa något vackert. Trädgårdsmässorna vi arrangerar uppskattas mycket för att de arrangeras utomhus i växternas naturliga miljö samt för att de är en upplevelse för alla våra sinnen.

Plats: Villa Långbers, Tällberg

Mer info: trädgårdochuterum.se


Österlen Garden Show

11 – 12 maj 2019

Mässan fylls med ett flertal spännande föredragshållare, rådgivning och barnaktiviteter. Gift dig i vår visningsträdgård med Björn Ranelid som vigselförrättare! Handla spännande odlings- och trädgårdsprodukter och ät god mat och fika.

Plats: Lunnarp

Mer info: osterlengardenshow.se


Från mossor till blomväxter

14 maj 2019

En visning om landväxternas evolution. Vandring i Bergianska trädgården där vi tittar på exempel ur olika växtgrupper. Pris: 80 kr. Betalning sker direkt till guiden med kontanter, kort eller Swish. Biljetter börjar säljas 15 minuter innan visningen börjar. Ingen föranmälan.

Tid: 17 – 18
(Visningen är även den 18 juni och 11 september. Den 12 juni ges en barnvagnsvisning på samma tema.)

Plats: Samling utanför Edvard Andersons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Möt våren i Bergianska

17 maj 2019

Upptäck vårens blommande juveler och nya områden i Bergianska trädgården! Följ med på en vandring genom trädgårdens olika delar där vi fokuserar på växter som blommar just nu, beroende på hur långt våren kommit. Vi berättar om och tittar på både vanliga och ovanliga växter som blommar. Perenner som presidentsippor, vårblommande lökar, nunneörter,  backsippor och vivor brukar stå i full blom. Magnolior, ginstar och rhododendron har också sin blomningstid i början av maj. Pris: 80 kr. Betalning sker direkt till guiden med kontanter, kort eller Swish. Biljetter börjar säljas 15 minuter innan visningen börjar. Ingen föranmälan.

Tid: 13 – 14

Plats: Samling utanför Edvard Andersons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se


Linnés trädgårdsfest

18 maj 2019

I samband med Linnés födelsedag öppnar Linnéträdgården upp för en blomstrande fest. Fira Linné med marknad, föredrag och 1700-talsfest! Fynda mat och hantverk bland frasande kjolar och blänkande skospännen. Gå på upptäcktsfärd i trädgården.

Tid: 11 – 17

Plats: Linnéträdgården

Mer info: botan.uu.se


Trädgård och Uterum Motala

18 – 19 maj 2019

Mässan Trädgård och Uterum är en trädgårdsmässa som riktar sig till oss ”vanliga” trädgårdsintresserade personer som vill få tips, råd, inspiration och hjälp med att skapa den trädgård vi vill ha, eller för att utveckla vår befintliga trädgård. Om det är en låda på balkongen eller en stor villaträdgård spelar ingen roll. Här kan du hitta det mesta och de flesta ting du behöver för att skapa något vackert. Trädgårdsmässorna vi arrangerar uppskattas mycket för att de arrangeras utomhus i växternas naturliga miljö samt för att de är en upplevelse för alla våra sinnen.

Plats: Medevi brunn, Motala

Mer info: trädgårdochuterum.se


Picknick i äppellunden

19 maj 2019

Följ med botanisten på upptäcktsfärd bland blommande äppelträd. Lär dig mer om ståndare, pistiller, blomning och fruktsättning. Vi avslutar visningen med picknick. Ta med dig egen eller boka en korg via Café Sara Lisa! Entréavgift 80 kr. Fri entré för barn under 18 år samt för anställda och studenter vid Uppsala universitet.

Tid: 13 – 15

Plats: Linnés Hammarby

Mer info: botan.uu.se


Humlor – nyttodjur i ur och skur

20 maj 2019

Visste du att humlan är ett bi? På Internationella bi-dagen får du veta mer om dessa trevliga insekter, som också är trädgårdens flitigaste pollinerare. Följ med på humleskådning med intendent Peter Nielsen vid Naturhistoriska museet i Göteborg. Ingen avgift.

Tid: 18.00

Var: Roten, Göteborgs botaniska trädgårdar

Mer info: botaniska.se


Biologiska mångfaldens dag

22 maj 2019

FN har utropat den 22 maj till Internationella dagen för biologisk mångfald (International Day for Biological Diversity). Välkommen till Bergianska trädgården och en dag fylld av kunskap och artrikedom. Även i andra delar av Nationalstadsparken, där Bergianska trädgården ingår, pågår aktiviteter denna dag. Ett av Bergianska trädgårdens huvudsyften är att sprida kunskap och information om biologisk mångfald. Bergianska trädgårdens levande växtsamlingar består av tusentals arter. 

Plats: Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info och program: bergianska.se


Carl Milles – drömmare och skulptör:

24 maj – 22 september 2019

I en grönskande poetisk utställning möter Milles vackra skulpturer Sofieros blomsterdesigner Sara Bratts uttrycksfulla blomsterkompositioner.

Plats: Orangeriet, Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Hem och Trädgårdsmässa Halmstad

24 – 26 maj 2019

Plats: Halmstad

Mer info: wapno.se


Bukettbindning av säsongblommor

26 maj 2019

Under hela säsongen erbjuder vi inspirerande kurser tillsammans med Kullafloristen Nettan, i klassisk Sofieromiljö, det kungliga Vinhuset. Överraska mamma med en härlig dag tillsammans. Lär er arrangera säsongens vackraste snittblommor.

Plats: Vinhuset, Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


Träd från urtid till nutid

28 maj 2019

Vandring genom årmiljonerna av växternas utveckling. Vilka träd fanns då och vilka finns idag? Vi har mer än 200 olika trädarter i Bergianska trädgården. Genom dem kan vi se växternas utveckling under miljontals år. Barrträden kom långt före lövträden och några andra grupper har bara enstaka arter kvar på jorden idag. Hur kommer det sig och vad är det som styr det naturliga urvalet? Visning bland träden i Bergianska trädgården. Pris: 80 kr. Betalning sker direkt till guiden med kontanter, kort eller Swish. Biljetter börjar säljas 15 minuter innan visningen börjar. Ingen föranmälan.

Tid: 17 – 18

Plats: Samling utanför Edvard Andersons växthus, Bergianska trädgården, Stockholm

Mer info: bergianska.se

Rhododendrondagar

1 – 2 juni 2019

Den 1–2 juni bjuder vi in till en familjehelg i rhododendrons tecken med spännande familjeguidningar, pyssel, planteringar och annat roligt.

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se

Den stora trädgårdsfesten

23 – 25 augusti 2019

Plats: Sofiero, Helsingborg

Mer info: sofiero.se


 

NUVARANDE Eventkalender
NÄSTA Duka med krukväxter
SVG Grafik
SVG Ikoner