Faktabank

100 English Roses for the American Garden

Martin, Clair G.

Förlag: Workman Publishing Company
ISBN: 0761101853
Utgivningsår: 1997

Upplagd: 2003-12-14 av Edit

Personligen älskar jag David Austins underbara rosor och har flera stycken i min egen trädgård. Att hitta en bok som tar upp 100 av Austins varieteter och beskriver dem med foto och en kortfattad text som tar upp både bra och dåliga aspekter på rosen känns därför värdefullt. Även om odlingsförhållanden skiljer sig mycket mellan olika klimatzoner och beror mycket på lokala förhållanden så upplever jag denna lilla bok som värdefull. Den tar upp sjukdomsresistens, växtsätt och blomvillighet hos dessa 100 rosor och ger också vissa små tips som man kan prova om man känner sig hågad.

Bilderna är ganska trista på ett sätt. Man får se ett blommande skott som har knoppar och en fullt utslagen blomma, delar av grenverket och några blad. En snittad ros lagd på en vit bakgrund, helt enkelt. Fördelen är att man får en ganska god bild av hur rosen ser ut avseende färg, form och storlek. Dessutom får man en aning om grenarnas taggighet och storlek och färg på bladverket. Jag önskar dock att busken även skulle presenteras i en helfigur så man kunde bilda sig en uppfattning om växtsätt.

Innan vi kommer till delen med de 100 engelska rosorna så har dock boken ett par kapitel och ett förord av David Austin. Kapitlen i början tar upp bland annat rosens historia (oundvikligt, finns i alla rosböcker…); och vad en engelsk ros egentligen är, det vill säga David Austins vision och syfte med framkorsandet av denna typ av rosor. Även kapitel om hur man sköter rosen och hur man skapar sin trädgård finns med. Dessa kapitel är dock inte behållningen med boken då man kan få den informationen i de flesta rosböcker.

Är man, som jag, ett Austin-fan är dock 100 English Roses for the American Garden definitivt någonting att investera i. Den fungerar utmärkt som komplement till David Austins egna böcker och även som referensverk vid beställning/köp av engelska rosor eller när man planerar rabatten. Vissa slutstser om hur rosen sköter sig kan dras även med avseende på nordiska trädgårdar.

Uppdaterad 19 juli 2016 av Inger P