Faktabank

3.5 Bäck på tomten

Bilder: Kerstin z5-6 2005-07-11


Uppdaterad 19 juli 2016 av katarinah Z3

 • MAYA-LISA I ROSLAGEN ZON 3 – 4 / ZON 3-4 / SEP 27 2011 / 20:09
  Jag tror att om det är väldigt brant , så kan det nog vara bra att göra som du säger ; några små dammar som det porlar emellan. Så att om du skulle stänga av pumpen så blir vattnet stående i dammarna och rinner inte ner i stora dammen , iaf inte allt vatten, som isf rinner över i ditt breddavlopp…
  Jag har inte så brant i min bäck, men har gjort den olika bred och olika djup så att vattnet liksom får olika fart på olika ställen, på mitten ett litet djup, så det virvlar lite där, står lite mera stilla och på vissa ställen är det grunt så vattnet skvalar mellan stenarna. Högst upp är det en ”reningsbrunn” med leca och ärtsingel och växter utan jord. Rötterna går ner i ”brunnen”

  MAYA-LISA I ROSLAGEN ZON 3 – 4 / ZON 3-4 / SEP 28 2011 / 20:44
  Min bäck på vissa ställen bred; kanske 1 m och inte djupare än kanske 5cm, på nåt ställe mycket smalare, och lite djupare, där rinner det mycket fortare. På mitten en djuphåla, som är kanske 1,20 bred och 40 cm djup, där virvlar det lite lugnt bara. Jag har ingen san och ingen skyddsduk på gummiduken i bäcken, bara ärtsingel och mjuka större stenar.
  Råder dig att sedan skaffa en sorts dimmer som du har till pumpen, så du kan variera skval efter humör…

 • MAGGANRO / ZON 3 / SEP 29 2011 / 09:11
  Min bäck är uppbyggd med bamsestenar ytterst och ett bärlager mellan dom där själva duken och bäcken finns. Duken, med kanske någonskyddsduk under, går rätt högt upp på sidorna så att inte vatten skall kunna skvätta ut. i bäckfåran ligger sedan stenar av olika storlek, placerade så att de större plattare täcker dammduken och de mindre i mitten av bäckfåran. Mellan stenarna lite grovt grus/småsten här och var. Där flyttar jag runt stenarna ibland. En hel del större stenar ligger som tak över fåran här och där också. De hjälper mot att saker ska ramla ner i vattnet för mycket! På utsidan av bäckupphöjningen finns ormbunkar , stora och små, hosta och andra passande växter. Bäcken är stället där det lätt börjar försvinna vatten. Stor vattenyta ger mycket avdunstning. Minsta skräpkan göra att vattnet skvätter ut. Algerna växer också mest just i det rinnande vattnet, så det är bra om man kan rengöra stenarna- eller vända på dom då och då. Min bäck är väl knappt två meter lång oc det har räckt bra tycker jag. Ska man ha en showbäck, som bara rinner när det kommer fint besök, kan den säkert vara lång och ligga öppet… Kanske bra att ha två varianter, en för show och en vardagsbäck för vardagsbruk. Borde gå att fixa med en shuntkran på slangen som leder upp vattnet.
  Maya, har inte du bäckproblem? Din bäck är så lång och ligger soligt. Min rinner jämt alla dagar från april till oktober, men just nu är den helt övertäckt under lövfällningen!

 • JOHNNY / OKT 10 2011 / 14:03
  Om du kan hitta en sten som passar så går det att göra utloppet från bäcken till dammen enligt skissen. Stenen bör ha en ganska flat yta och om du hittar någon som dessutom är lite skålad är det bra. Tänk på att du har lite avstånd mellan vattenfall och näckrosor då de inte gillar att de får vattenstänk på bladen.

 • JOHNNY / OKT 03 2011 / 19:35
  Vera, du har fått så mycket bra vägledning när det gäller att utforma bäcken så det här känns överflödigt. Jag gjorde en skiss ur minnet som ett enkelt förslag på dragning av bäcken. Stenarna måste inte vara jättestora. Det är ju bra om man själv kan flytta på dom om så skulle behövas.

 • AGNETA I TUNGELSTA / JUL 12 2005
  Hur gör man snyggast en bäck?

  -Leta reda på en bäck i naturen som du tycker är vacker och se hur den ser ut.
  -Gräv ett brett dike, jämnt djup med skarpa kanter.
  -Lägg i skyddsduk eller dyl. om du inte har en mjuk botten av fin sand.
  -Lägg i gummiduk (eller plastduk);. 1.70-2m bred.
  -Du kan gärna lägga frigolit under duken, speciellt där du planerar ha stora stenar.
  -Forma sidorna i bäcken med torv, grästorv eller sten. Lägg småsten i mitten av fåran.
  -Plantera i bäcken, klipp av duken någon cm. över marknivå
  -Investera i en kraftig pump.

 • TRÄDKIRURGEN / JUL 11 2005
  Hur gör man snyggast en bäck?

  Gräv ur en form som DU tycker om lägg gammal heltäckningsmatta i botten och sen en så kallad EPDM folie över detta. Det går att beställa i vilken mått som helst, lått dem svetsa plasten i den formen Du önskar, det är ganska svårt att göra detta själv. Personligen lägger jag Tylenslangen för att få vatten upp under heltäckningsmattan, då rinner vatten ur när man kopplar bort det ifrån pumpen. Har Du tillgång till tryckluft är det bra att blåsa luft genom ledningen en stund för att undvika frostskador.

 • SVANTE I SÄVE / JUL 11 2005

  hur gör man snyggast en bäck?
  Det är en fråga som inte kan besvaras enkelt och rätt upp och ner. Avgörande är helt och hållet dina förutsättningar….hur det tilltänkta området ser ut. Bäcken ska ju helst ha lite naturlig geografi att dyka fram ur. Rent tekniskt är det väldigt enkelt….men att ge ett svar på hur man gör det snyggt är inte lätt. Tips, använd sten….och ju större desto bättre, det ramar alltid in vackert, undvik att lägga små kullersten i snörräta kanter, skapa dramatik, tänk stor sten….det ångrar man inte.
  Rent tekniskt ska du fundera på en viktig faktor: Hur mycket vatten ska rinna, samt höjdskillnaden. Därefter kan man bestämma pumpkapacitet.