Faktabank

3 Anläggning av vattenfall

Vetenskapligt namn: Anläggning av vattenfall
Färg:
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge:
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2004-10-01 16:12:00

Bild tagen av Annika Haglund

Uppdaterad 19 juli 2016 av katarinah Z3

 • KATARINAH Z3 / ZON 3 / MAJ 07 2012 / 22:00

  Häftigt med en meters fallhöjd!
  50 cm är bra bredd tycker jag. Ger utrymme för modifieringar. Svårare att hålla vattnet på plats med en smal fåra.
  Strunta i att köpa någon form av skum!
  Det är enklare att lösa på följande sätt:

  1) Se till att du har en hyfsat lodrät ”grund”.

  2) Lägg på dammduk

  3) stapla stenar på varandra till topppen. Stadigt. Mura inte med murbruk eller annat om du kan undvika eftersom murbruk spricker. Man skulle kunna tänka sig att mura ihop enstaka stenar ifall det behövs

  4) På toppen: lägg en bit dammduk ovanpå grundduken och låt den sträcka sig ut över översta stenarna på muren.

  5) lägg stenar ovanpå ”dukbiten” för att skyla den och hålla den på plats. Här måste alltså muren vara så gjord att det går att lägga sten ovanpå utan att de trillar av. Och helst ska de sticka ut lite också för att dölja duken som också behöver ett litet överhäng så inte vattnet smiter.

  6) Voiala!
  Det finns en tät variant som jag själv gjort där jag byggt det hela mot ett stort veck av duken. Men den lösningen är inte lika enkel och inte lika bra. (Håller kva vattnet i övre bäckdelar efter man slagit av vattenfallet, vilket ger äckliga pölar)

 • Att anlägga vattenfall i anslutning till damm 2
  JOHNNY
  NOV 22 2012 / 7 KOMMENTARER / 205 VISNINGAR
  4. Nu ska stenen placeras så att den övre delen på stenen ligger i nivå med bäckfårans botten. Lägg gärna på ytterligare en bit dammduk eller två under stenen så att den inte skadar dammduken som ska hålla dammen tät. Fyll på med småsten runt den stora stenen så att den ligger stadigt (undvik vassa stenar).

  5. Nu ska vi limma fast en bit dammduk i bäckfåran och uppe på stenen. Se till att duken får en konkav form så att den leder vattnet ut på stenen. Här kan man använda fogskum för att få en bra form på duken eftersom fogskummet går att skära med kniv när det stelnat. Lim för duken finns hos dem som säljer dammduk. Fyll mellanrummet mellan bäckfåra och stenen med fogskum (finns i de flesta byggvaruaffärer). Prova gärna med en vattenslang innan du limmar fast duken så att du ser att vattnet rinner där du vill att det ska rinna.

  6. Nu ska de mindre stenarna placeras ut så att det ser naturligt ut. Tänk på att hålla samma färgnyans på stenarna för att få det att se bra ut. Här kan man flytta på stenarna tills man känner sig nöjd. Fyll på med mindre stenar i olika sorlekar och sand så att du inte ser dammduken.
  Fyll bäckfåran med småstenar och lite sand, inte allt för små stenar för då följer de med av vattentrycket. Sanden lägger sig mellan stenarna och ger ett naturligt intryck.
  7. Limma fast småsten på den stora stenen för att få en naturlig övergång mellan bäck och vattenfall.
  På platser där det är svårt att få stenar och sand att ligga kvar kan man prova med mossa både på dammkanten och i bäckfåran (se upp med kapilärkrafterna). Jag brukar lägga ut kokosnät för att få mossan att ligga kvar. Jag har även planterat penningört i dammkanten och det fungerar utmärkt. Penningörten växer ner i dammen och täcker därför även dammduken en bit under vattnet. Tänk bara på att den även växer åt andra hållet så att den inte tar över rabatterna runt dammen. Nu är det bara att plantera växter.
  Med åren blir både bäck och damm bara vackrare och vackrare.
 • Att anlägga vattenfall i anslutning till damm 1
  JOHNNY
  NOV 22 2012 / 15 KOMMENTARER / 307 VISNINGAR
  Fördelen med att göra vattenfallet direkt när man gör dammen är att efter ett tag blir dammduken smutsig och det blir svårt att limma. Har man dessutom gjort planteringar runt dammen så är det inte så roligt att gräva upp dessa igen. Dammduken bör dessutom vara väl tilltagen vid vattenfallet vilket man kanske inte tänker på då man gör dammen.

  Det här är ingen veteskaplig beskrivning av att göra vattenfall, den bygger mera på erfarenhet.

  1. Vik undan dammduken och gräv en grop i kanten av dammen som är något större än den sten du tänkt använda till vattenfallet. Stenen bör vara något konkav på översidan för att kunna leda vattnet ut i dammen. Bäckfåran bör vara minst 60 cm bred. Se till att stenens överkant hamnar ungefär i botten på bäckfåran. Det är bra om nivåskillnaden inte är allt för liten sista biten i bäcken, så att vattnet får lite fart ut på stenen.

  2. Vik ut dammduken så att den fyller hålet där stenen ska placeras. Dammduken bör gå en bit upp i bäckfåran.

  3. Se till att packa kanterna runt bäcken så att inte marken sjunker när du så småningom ska lägga på stenar. Risken är att marken sjunker under stenarna med läckage som följd.
  Lägg på duken i bäckfåran så att den ligger över dammduken och överlappar • Vårt vattenfall, något år efter bygget. Vattnet rinner ner i en liten fördamm och sedan ner i stora dammen.

 • Fallbygge. Dom större stenarna ligger på brädor som ligger under duken, fastkilade med träkil och invirade med torv och plast. Nu har jag tätat med byggsilikon för att vattnet ska rinna ut på den beiga stenen…..