Faktabank

6.36 Fiskar, övervintring av

Vetenskapligt namn: Fiskar, övervintring av

Uppdaterad: 2004-10-01 16:06:52

Bild tagen av K-G i Nacka

Uppdaterad 19 juli 2016 av katarinah Z3

 • Nu har jag skippat både värmare och luftpump. Luftpumpen krånglade bara med kondensvatten och isproppar! Den nya modellen har fungerat fem vintrar-eller mer! Enklast är bäst!

 • Fråga från Harvey:
  Förra året hade jag guldfiskarna i en tunna i friggeboden, men efter kylan i februari var det ett isblock med infrusna fiskar jag välte ur tunnan i mars, så nu undrar jag omm det finns doppvärmare som gör att det bara håller plusgrader i tunnan, vill ju bara att vattnet skall hålla en 5 plusgrader, annars kan jag ha tunnan inomhus i en skrubb, men då blir det väl syrebrist och fiskarna går inte i dvala antar jag. Har inte plats för ett akvarium, och vill inte köpa några dyra pumpar.
  Svar från Svante i Säve:
  Ja, du kan hänga i en doppvärmare. Köp en konstantvärmare (Utan termostat); den bör vara runt 50W. Hittar di ingen kan du köpa värmeslingor (Ebeco); som används för att hålla vattenledningar frostfria. Isolera sen utsidan av tunnan med ett rejält lager med Rockwool. Lägg plast om det.
  Sen lägger du lite distanser på någon centimeter vid toppen av tunnan, på med en tjock skiva cellplast. (Frigolit);
  Häng i en termometer och kolla till det då och då.

 • Här (se bild överst på sidan);ser man hur det fungerar under vintern. Pumpen är en lågvoltspump. Värmaren är en akvarievärmare på 200w kopplad till timer med jordfelsbrytare före och efter. Luftpumpens slang är isolerad med dubbla slangar mot kyla och pumpen står i en plastlåda i filtertunnan. Egen jordfelsbrytare.

 • Vinterförvaring på mitt sätt (klicka på de blå länkarna för bilder);

  Tänkte ta och förmedla en budgetvariant för vinterförvaring av dammfisk. Jag har tillgång och via bergvärmen råd att värma garaget till +12-15 vintertid. Mina koi kommer att få kuska runt i denna tank på 1200 liter. Jag skriver budget för det är det verkligen. Tanken inhandlades på en firma som säljer prefabricerade grejer till bageribranschen. Den har innehållit glukos, en totalt harmlös sockerlösning. Jag skar av toppen, spolade ur den rejält med högtryck och varmvatten. Sen in i garaget med den och passade in hemmabygget till filter.
  tanken

  Dessa industritankar är mycket praktiska och är försedda med en kran samt skruvlock. På skruvlocket ska jag fästa en slang i lämplig dimension för att kunna tömma på ett enkelt sätt.
  tömma tank

  Jag sågar av botten på en gammal plasttunna för att få ett enkelt durkslag til filtret. Borrade upp ett gäng med hål.
  tunna
  Filtret i sig är en 90 liters murarbalja. Jag satte dit en pemslang i botten och lade över mitt perforerade durkslag för att inte filtermaterialet ska åka ut. En sil kort och gott.
  sil
  Jag borrade lite större hål och färre än många små, sen täckte jag det hela med en fiberduk. I botten använder jag 2-4 mm LECA.
  botten
  30 liter små LECA kulor på plats. Nästa lager blir LECA 8-12 mm.
  leca
  Nästa lager-Grövre LECA och fyllt till 5 cm under kanten.
  ännu mer leca
  Här är filtret färdigt med returslangen. Som sagt, budget men kommer att fungera väl för mina 5 koi. UVC och pump ska kopplas på också, sen ska tanken fyllas. Filtret ska köras igång för att få igång nitrifikationen (Nedbrytningen); Pumpen blir också en budgetlösning. 1200 L/H och kostar 269 pengar.
  färdigt filter

  Budget som sagt, men det här kommer att fungera finfint.
  Kostnader:
  Tanken 100 kr
  LECA cirka 100 kr
  Pump 269 kr
  Övrigt material hade jag redan-Jobbar mycket efter devisen att man tager vad man haver.
  UVC har jag köpt redan och är tänkt för min damm som kommer först nästa år (Gräver nog i vinter); så den kostnaden räknar jag inte in, och ärligt talat så tror jag inte den behövs för vinteridet heller, bara man håller en vettig hygien med vattenbyten och utfodrar med måtta. Förvisso så skulle filtret fungera ännu bättre med Siporax eller dylikt filterglas-Men då hade det kostat en förmögenhet. LECA får duga.

 • Övervintring i varmgarage
  Här kan du se mina fisk-tankar i garaget ca 16 grader på vintern (Bilden ovan);. Jag har vanlig sand i botten och har delat upp fiskarna i storleksordning. Att tex ha stora guldfiskar i samma tunna som yngel gick inte bra, ynglen blev mat.

  Glöm inte den extra jordfelsbrytaren!

 • Övervintring i varmgarage
  Ha lite småsten på botten, typ akvariegrus, behövs inga mängder.
  Håll igång pump och filter. Tillse att du har samma temp i både damm och vintertanken när du tar in dina raringar. (Eller i alla fall något sånär lika); Tänk på att matning under +10 i vattentemp är inte att rekommendera alls, har du koi så försök att ge dem ett minimum av +15. Häng ett lysrör över och sätt det på timer så får de lite artificiellt ljus. Tänk på att inte tända lyset när det är becksvart i garaget, de kan hoppa ut. Gardera gärna med ett nät över, typ hönsnät. Jag återkommer om några dagar med bilder på min vintertank och dess kringutrustning.

 • Har man möjlighet att flytta dem till ett mer kontrollerat vinteride så är det helt klart att föredra. DE fiskar som dör är ju alltid de bästa….och det är trist. Förutsättningarna ökar att få ha kvar kelgrisarna år efter år om man tar in dem över vintern. Går inte det så se till att dammen städas ur rejält, gör dig av med så mycket bottensediment som möjligt. Gör den städningen efter lövfällning så du får med så mycket som bara går att få upp. Ishätta med cirkulation under är ett måste. Sumpgas dödar många fiskar under vintern. Svajigaste tiden är vårkanten då koi har ett nedsatt immunförsvar efter dvalan i för dem näst intill onormalt låga temperaturer.

 • Visst är koi känsligare än guldfisk. De ställer mycket högre krav på vattenkvalite och temperatur – och mat förstås. Det bör man vara införstådd med innan man skaffar sina koiar! Många köper säkert koi ogenomtänkt.
  Jag misslyckades pga ett tekniskt missöde att övervintra mina. Det var luftpumpen vars slang inte var tillräckligt isolerad så det vid ett strömavbrott bildades en isplugg av kondensvatten i slangen. Sumpgasen är förädisk. Bottenfrysning har jag aldrig råkat ut för trots att dammen bara är 80cm djup. Doppvärmaren som hänger ned från frigolitboxens bottenhål, håller alltid ett hål öppet och den lilla pumpen ger en lagom cirkulation i vattnet.
  Det borde gå bra att övervintra koiarna i södra Sverige och på Västkusten. Lite extra anordningar och passning bara.

 • Tycker nog att du ska kunna övervintra dom ute, mina var ute förra vintern som i och för sig var varm. Men beroende på storlek på dammen, fixa frigolit se mitt album eller titta i Rupetris album som har gjort av växtlådor. Själv ska jag ha en doppvärmare i år, som ska få slå på när det är som kyligast några timmar per dygn. Jag la ner pumpens utflöde i dammen så vattnet inte stod stilla, det frös bara igen helt någon vecka. Jag tror att fiskarna mår bäst av att vara kvar i dammen, naturligtvis under rimliga förhållanden.