Faktabank

AA Barrträd, sjukdomar


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Brunfläckiga enbuskar – vilken sjukdom?

  Nej rost, gelérost som den kallas när den sitter på en, är det nog inte. Den syns som gula eller oranga gelépartier på grenarna och stör oftast inte enen alls (men däremot päron och hagtorn);.

  Enen kan få en svamp, Kabatina juniperi, som orsakar kvistdöd. Man ser det på vår och försommar när yttersta skottdelarna blir lite bleka för att sedan torka in. Det blir en skarp gräns mellan det döda och levande, och inte som efter tjältorka när gränsen är lite otydlig.

  Man kan också ibland se svampens små svarta prickar på eller invid de döda års- och fjolårsskotten.

  Som för många andra svampar spelar klimatet roll för dess utveckling. Undvik att vattna på enen (om ni nu gjort det); och även kring den. Skär bort och bränn angripna delar och sök särskilt efter de små svarta prickarna (där finns konidiesporerna);. Håll tummarna för en solig, torr eftersommar och höst!

 • Brunfläckiga enbuskar – vilken sjukdom?

  Vi har en stor och en gigantisk en på tomten. Nu har den stora enen fått någon typ av sjukdom som dödar kvistarna. Det verkar inte vara Päronrosten som det talats en del om, för man ser inget på kvistarna, utom att barren blir bruna. Det började lite fläckvis för en tre fyra år sedan, och har sedan spridit sig, så att busken nu är halvdöd. Även vår stolthet, den gigantiska enen, har börjat angripas.
  Eventuellt har sjukdomen hoppat över från en rönn som stod bredvid, och som var svårt angripen av något som gav fläckar och galler på bladen.
  Försökte under ett par år att bromsa utvecklingen på enen genom att klippa bort angripna kvistar, men märkte ingen bromsning i spridningen (buskens storlek gjorde det också svårt);
  Finns det någon som känner till sjukan och om det finns någon behandling?


 • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66