Faktabank

AA Barrväxter, låga kompakta

Bild tagen av Ingrid i Skellefteå

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • BIDRAG FRÅN KENNETH K I GÖTEBORG / DEC 09 2004

  LÅGA KOMPAKTA BARRVÄXTER

  I den här kategorin finns det massor att välja bland, så jag kommer bara att lyfta fram några få av de allra finaste och i stället ge lite länktips för självstudier. Många av de låga kompakta barrväxterna är s k häxkvastar. Detta är en bildning, som förekommer på många vedartade växter och väl har sitt ursprung i någon genetisk defekt. Hur som helst blir resultatet en avvikande del av plantan, som växer helt annorlunda, oftast tätt och kompakt. Genom att ta en del av denna och sticklingsföröka eller ympa får man en liten tät planta med helt eget utseende. Det finns de som ägnar massor av tid att leta häxkvastar på olika barrträd och föröka upp och därför finns det nästan ingen gräns för antalet sorter av låga kompakta barrväxter. Nästan omöjligt att hålla reda på.
  Härdigheten är ofta god, förutsatt att man skuggar dem mot vårsolen. Små, som de är, är de dessutom lätta att ge täckning i lite kärvare lägen.

  Abies balsamea ’Nana’ (zon 6). Gammal känd lågväxande form av balsamgranen. Blir högst en halvmeter och har ett rundat växtsätt. Mörkt gröna barr.

  Abies koreana ’Silberperle’. Mycket låg och tillplattat kuddformig. Blir maximalt ca 40 cm bred och 30 cm hög. Vinterknopparna är överdragna av ett vitt harts, vilket gett namnet. Barren är mörkgröna. Återfinns även under det engelska namnet ’Silver Pearl’. Växer bara 2-3 cm per år. Zon 3.

  Abies veitchii ’Rumburk’. En häxkvast med ursprung i Tjeckien, där den upptäcktes 1972. Lågväxande med ett något oregelbundet växtsätt. Kan maximalt bli en dryg halvmeter bred och något lägre. Blågröna barr med ljus undersida. Zon 2.

  Chamaecyparis obtusa ’Nana Lutea’ (zon 3). Det finns flera dvärgformer av den japanska cypressen. Denna är en av de finaste med sin klart gula färg. Den blir knappt en meter hög och växer cylinderformat.

  Chamaecyparis obtusa ’Nana Gracilis’. Denna sort är gammal och pålitlig. Har använts mycket på gravar på grund av sin måttliga storlek. Den blir med tiden drygt en meter hög och växer cylinderformat. Får sitt speciella utseende av de musselformade skotten, där de unga barren är ljusgröna och kontrasterar mot de äldre mörkare barren. Zon 3.

  Chamaecyparis pisifera ’Plumosa Aurea Compressa’. En låg kompakt form av ärtcypressen. Kan som mest bli en meter hög och lika bred. Barren är nästan fjäderlika och skiftar i färg på ett svårbeskrivligt sätt. Det finns inslag av både silver, blått och lime till nästan rent gult. Färgen utvecklas bäst i ren sol. Härdigheten är osäker. Troligen begränsas den till zon 2.

  Juniperus squamata ’Blue Star’ (zon 4). Klassisk dvärgen, som man ofta hittar på gravplatser. Därför kanske lite ökänd men den passar fint i ett stenparti, exempelvis som kontrast till den förra. Som namnet säger har den blå färg och blir en knapp halvmeter hög. Blir så småningom rätt bred. Resistent mot päronrostsvampen. Zon 4.

  Larix kaempferi ’Blue Dwarf’ (zon 4). En häxkvast av japansk lärk med blåaktiga barr. Som alla lärk fäller den barren på hösten. Den har fin höstfärg i gult. Högst en halvmeter och ungefär dubbelt så bred.

  Larix kaempferi ’Nana’. En häxkvast av japansk lärk med mörkgröna barr. Fäller barren på hösten. Den har fin höstfärg i gult. Blir bara ca 30 cm hög och ungefär dubbelt så bred. Zon 4.

  Picea abies ’Little Gem’ (zon 5). Av den vanliga granen finns det massor av olika former. Den här lilla blir ca 2 dm hög och kanske en halvmeter bred. Den växer mycket kompakt. Ljusgrön barrfärg. Jag är lite osäker på härdigheten, många av dvärgformerna är klart sämre härdiga än arten.

  Picea pungens ’Hermann Naue’ (zon 5). Dvärgform av blågranen, som redan i unga år får kottar som är klart röda. Växer kompakt och blir något över en halv meter hög.

  Picea sitchensis ’Birgitte’. En mycket lågvuxen häxkvast av den nordamerikanska sitkagranen. Växer brett solfjäderformigt och blir maximalt 30 cm hög och ungefär dubbelt så bred. Vänder barrens baksida uppåt så att de silverfärgade banden på undersidan framträder. Zon 3 (?)

  Pinus koraiensis ’Blue Ball’. Bollformig häxkvast som med åren kan nå en höjd av ungefär en halvmeter. Femtaliga blågröna barr.

  Pinus mugo ’Suzi’. Bergtallen är inte någon av mina favoriter eftersom den ofta växer mycket mer än vad handelsträdgården säger och blir gles och tråkig nedtill. Den här häxkvasten förblir garanterat mycket liten. Den växer bollformigt och når först efter många år en halv meters storlek. Barren är korta och mycket styva. Zon 4.

  Tsuga canadensis ’Jeddeloh’ (zon 3). Dvärghemlock som blir som en något tillplattad boll. En halv meter hög. Den går även under beteckningen ’Nana’