Faktabank

AA Beskärning, barrträd

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Toppa granar går alldeles utmärkt!
  Kapa toppen på önskad höjd. Sätt därefter fast ett snöre högst upp. Låt det nå ner till marken så att en pyramidform kan bildas. Klipp därefter bort ”utstickande – unga – grenar”. Nytillväxten kommer sen att ”sträva uppåt” vilket ger granarna ett tätt utseende och kommer att dölja den tvärt avkapade toppen (som till att börja med ser helknäpp ut);. Vi har gjort så här med en klunga granar på tomten, är helnöjda med resultatet och kommer nu i höst att återigen göra en ”putsning”.

 • Beskärning på barrväxter brukar man göra på vårvintern innan den börjat växa eller i aug-sept när den har avslutat sin växtperiod.
  Man kan dölja beskärningen av enar genom att lägga snittet intill en sidogren och helst då att sidogrenen sitter ovanför din beskärning. Då syns det inte att du har beskurit. Alltså en gren som du vill korta in går du så långt in som du vill beskära och ser samtidigt till att det sitter en sidogren ovanför din beskärning på samma gren. Gör ett prov på ett osynligt ställe så du ser resultatet.

 • Beskära Cypress
  Cypressen kan du kan beskära så att minskar något i höjd och sedan hålla den på den höjden. Du kan också klippa in den något i sidled. Även enen kan du försiktigt beskära så att höjdtillväxten hålls tillbaka. Cypressen är ganska lätt att få att se naturlig ut – enen betydligt svårare.

 • Vår inhemska en, Juniperus communis, är en märklig buske (eller träd); Jag tror inte det finns någon annan buske som varierar så i växtsätt. På vår tomt och i dess närhet finns det precis alla former från rent krypande via runda breda och vasformade till raka pelare, som liknar cypresser. Att tvinga dessa till annat växtsätt är väldigt svårt eller i praktiken omöjligt. Enen är dessutom svår att beskära eftersom den bryter väldigt dåligt på gammal ved. Du måste alltid se till att ha gröna skott innanför beskärningsstället.
  Enda sättet att få en en som har den form du vill är genom vegetativ förökning. Ta sticklingar från ett exemplar som ser ut som du vill. Om du vill ha en upprättväxande skall sticklingen tas så nära toppen som möjligt. Rätt tid kan vara nu.

 • Beskära en?
  Det går alldeles utmärkt att beskära våra inhemska enar men du kan inte ändra växtsättet på den. En del enar växer vas-aktigt och det går inte att klippa bort. Jag har två frösådda enar i trädgården som jag tuktar ganska rejält varje år med den manuella häcksaxen. Jag brukar göra det under sommaren för det är då jag kommer ihåg det och de har inte tagit skada. Samtidigt kapar jag årskotten på min lilla tall som jag tagit uppe på berget till hälften för att få den att bli knubbig.

 • Toppa granar?
  Jag har samma erfarenhet som Maij. Våra blandade frösådda ädelgranar var väl egentligen för gamla för att klippas till häck, men vi tog av topparna (en del kapades 2-3 meter, andra nästan inget, de var så olika höga);.Samtidigt höll vi in dem i sidled också. Nödvändigt eftersom grannen absolut inte vill ha dem över sin mark och jag vill klippa dem själv. Nu efter 3 år syns det inte alls. De har fullt med nya toppar och det är dags igen. Jag tycker det ser ganska OK ut, det liknar mer en lähack nu. Vet inte om de tar skada på sikt, men de ser helt oberörda ut hittills.

 • Klippa sockertoppsgran?

  Uppstammad sockertopp kan bli jättefin. Senvinter är bra tid för att ta bort de nedersta grenarna. Den är känsligare för frostskador än andra granar.
  Vänta lite senare till våren, beskär innan växtperioden börjar.

 • Svårt att beskära gammal gran
  Det är inte så lätt att fixa till en gammal gran man bör ju bara klippa i årsskotten när de är färdigväxta (någon gång efter midsommar); gran bryter ju oftast inte med nya skott på äldre ved. Är det mera uppstamning du menar så går det nog bra att göra det nu med, men någon omedelbar brådska är det inte det borde gå bra att beskära hela våren.

 • Formklippa lärk?
  Lärken bryter väl inte på gammal ved, så det kan bli knepigt att omskapa ett vuxet träd. Man bör göra som med Bonsaier, dvs putsa lite då och då (bara toppa årsskotten eller helt ta bort grenar);. Det finns en del varieteter som är lämpliga till formning, bla en häng/kryp-variant som jag har sett på Bergianska som är urläcker. Annars är lärken ganska gles och spretig, men har sin charm just i det växtsättet.