Faktabank

AA Pion Blomningstider

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av påskalla zon 1

 • Vår- och sommarblommare
  De tidigaste hos mig, dillpion, rosenpion och dillpionhybrider, kommer i slutet av maj. De följs av svavelpion, bergspion, och bergspionhybrider som bondpion och ädelpioner, som fortfarande är dåligt kända och prövade i allmänhet.

  Under högsommaren så är det luktpioner som blommar och bland de senaste att blomma är ’Elsa Sass’, vit, och ’James Pillow’, rosa. Med sekundärknoppar som slår ut så finns det enstaka blommande pioner till slutat av juli. I år så var det t.o.m. några blommor kvar i augusti.

  Dill-, rosen- och sibirisk pion tycker inte jag är något vidare rabattväxter. Dillpionen blommar över fort och bladverket blir fult tidigt på säsongen. Dillpionhybriderna och rosen- och sibiriska pionen har nickande blommor som man knappt ser utan att ligga ner.

  Svavelpionen blommar över på ett par dagar men bladverket har stort prydnadsvärde om det är en bara form.

  Ädelpioner rekommenderar jag varmt. De är stjälkstyva och har uppåtriktade blommor och behöver ytterst sällan någon uppbindning. Andra hybridpioner är också mycket trevliga och en del modernare är stjälkstyva så att de står upp även under regnperioder. Hybridpioner finns i gräddgult, mycket klara röda toner och i varmt korallrött, färgtoner som är ovanliga bland de sent blommande luktpionerna.

  Enkla luktpioner tål mer väta än de fyllda och blommar i regel tidigt. 1800-talssorter är i regel i stort behov av uppbindning men klarar ändå inte av stora mängder regn. Denna sommar var förödande för luktpioner med tunga fyllda blommor. Många bröts strax under blomman, andra ruttnade knopparna på innan de slagit ut. Fyllda luktpioner har som regel längre blomningstid än enkla och halvfyllda sorter. Bland luktpionerna finns det många med god doft men även sådan som stinker på gräsen till obehagligt.

  Jag har huvuddelen av mina pioner i blandade rabatter där det börjar med lökväxter i maj och slutar med höstflox när frosten kommer.