Faktabank

AA Pion, stöd

Bild tagen av Skellefteå-Eva

Uppdaterad 19 juli 2016 av påskalla zon 1

 • Mina pionstöd är gjorda av videslanor i cirklar med rutor. När blad och blommor börjar tynga ner flyttar jag dem uppåt så att det håller ihop buskarna.

 • armeringsmatta + armeringsjärn
  Så här tänker jag göra mina busk/perennstöd, som jag fick tips av från en trädgårdsritare.
  En bit armeringsmatta som består av tre gånger tre rutor (fyra gånger fyra eller större); beroende på storlek på pion/buske/annan perenn
  4 st armeringsjärn (längd efter ditt eget behov);
  Svetsa fast armeringsjärnen i armerinsmattan (ett i varje hörn);. Vips har du ett stöd som kan höjas eller sänkas beroende på behovet.

 • Pionstöd – armeringsjärn
  Så många man vill ha – 4 till en ruta eller fler till en cirkel. Sen binder man fast överliggarna (heter det verkligen så?); men ståltråd (gärna sån som rostar – smälter in); eller mörka buntband.

 • Det fiffigaste jag hört talas om är ett stöd i form av stadiga käppar som man sätter ner runt om – sedan drar man snören kors och tvärs i ett rutmönster, som pionerna får växa upp igenom.

 • Pionstöd? (efterlysning av gammalt tips i AoT);

  Principen var mycket enkel, man lägger raka grenar som ett luffarschack i rutor, och sedan knyter man med mindre grenar (eller ståltråd ); i varje hörn. Det fiffiga var sedan att man lägger rutorna över pionplantan,som sedan följer med alltefter den växer! Tjusigt och lätt och praktiskt!

 • Pionstöd – gallrade grenar
  Jag har tagit grova spirea- eller hasselgrenar och klippt till dem så att det bildats ett stort Y. Dessa har jag stuckit ner runt pionerna, ganska tätt bredvid varandra. Dessa syns inte när pionens blad vuxit till sig. De står kvar över vintern. Garanterat stadigt och i mitt tyckte naturligt och snyggt.