Faktabank

Acer, stickling

Lönn, stickling

Vetenskapligt namn: Acer,

Förökning: stickling

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av kerstin z 5-6

 • Sticklingar
  Jag har hittat några uppgifter som gäller lönn. Sticklingar tagna tidig juli till mitten juli rotade 80proc.med undervärme och hormonbehandling. Sticklingar tagna två veckor tidigare och senare rotade 5 resp. 25%. Det är uppenbarligen viktigt att göra det vid rätt tid. Det finns också en uppgift att sticklingar från unga träd rotar mycket bättre är från äldre – vilket inte är ett särskilt ovanligt fenomen.

 • Sticklingar
  Kenneth K. ger en utmärkt beskrivning på metoden. Jag kan bara tillföra en litet ingrepp som ökar möjligheten till ett bra resultat. Om Du skär in ett snitt i grenen ca. 1/3 av grentjockleken och ett liknande på motsatta sida med förskjutning ca. 1 cm. på längden.
  Grenen kommer då att bilda korkbark vid snitten, samtidigt som den tror att den ryker av och därför påskyndar rotbildningen.

 • Sticklingar
  De flesta lönnar går bra att sticklingföröka, man tar sticklingen juni-juli då den börjar förvedas.Man använder toppen och skrapar lite i sidan av barken på den delen som är i jorden. Det finns några som måste ha undervärme för att rota sig, har tyvär inte uppgift på vilka som kräver det.