Faktabank

Acer

Lönnsläktet

Vetenskapligt namn: Acer
Vetenskapligt namn: Acer
Svenskt namn Lönn

Allmänt:

Dubbla fröskal
Lönnfrön har två fröskal och det är det inre som även om det är böjbart är ogenomträngligt för fukt. Grobarheten ökar dramatiskt om man med en skalpell, rakblad el. dyl. skär en liten skåra i fröet så att detta fröskal skadas en aning.
Ove Jaktlund

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av kerstin z 5-6

 • Acer tataricum ssp. ginnala, ginnalalönn, utesådd, sådatum 2008-03-02, fröerna grodde 2008-05-09

 • Näsan kvar eller inte?
  När jag sått lönnar så har jag gjort på båda sätten – på några har jag tagit ur fröet och på några låtit näsan vara kvar (har ibland klippt av en del av den. Jag tycker det har funkat bäst där näsan fått vara kvar.

 • Dubbla fröskal
  Lönnfrön har två fröskal och det är det inre som även om det är böjbart är ogenomträngligt för fukt. Grobarheten ökar dramatiskt om man med en skalpell, rakblad el.dyl. skär en liten skåra i fröet så att detta fröskal skadas en aning.

 • Sådd av Jap. rödbladig lönn ?
  Jag har sått Acer palmatum och den grodde efter en vintern. Det blev ömsom röda, ömsom gröna lönnar. Och jag sår alltid mina frön från oktober månad fram till mars månad så jag antar att jag sådde någon gång då och alla mina förer ställs ut i naturen med fiberduk och snö på.

 • Frösådd asklönn
  Vi har frösått asklönn, både färska och torkade. Lägg frön i blöt, sedan så dem i en rejäl kruka med sand/torv. Ställ ut i trädgården låt snöa över och låt vintern göra stratifieringsjobbet! Färska frön har grott villigt första våren, torra kom till största delen året därpå, så spar krukan även om inget kommer upp i vår. Asklönnen är tacksam och växer snabbt upp till fina plantor.

 • Sådd av Ginnalönn
  Jag sådde ginnalalönnar förra våren (mars); och chockbehandlade dem med varmt vatten ett dygn innan jag ställde ut krukan. Två av fem frön grodde snällt i maj. Hoppas de övervintrat i kallbänken.

 • Sådd av Acer palmatum
  Sådde 1/2 cm djupt inomhus. Ställde ut krukorna efter ca 6 veckor. Efter 2 vintrar grodde (maj); 2 stycken av 6! Sen dog dom 🙁

 • Självsådd av Ginnala-Lönn
  Min Ginnala-Lönn frösår sig själv, jag har tagit vara på massor plantor.

 • Sådd av Ginnala-Lönn
  Sådde i slutet av förra januari. Stoppade bara ned frö-delen i jorden, vingarna fick sticka upp. 6/8 kom upp till försommaren!