Faktabank

Aconitum x cammarum ‘Bicolor’

Trädgårdsstormhatt "Bicolor"

Vetenskapligt namn: Aconitum x cammarum ‘Bicolor’
Zon: 6
Läge: Sol till halvskugga
Jord: Lerjord
Färg: Blå
Höjd: 80-150 cm
Förökning: Delning
Blomtid: juli-augusti

Blomma/Blad: blå med vitt

Bild tagen av Christer i Falköping, zon: 3

Uppdaterad 19 juli 2016 av Berit

  • Stormhattarna är ju ökända för att lätt bli alldeles svarta av löss. Jag har både en vanlig hög blå och en ”Bicolor” intill en husvägg helt på norrsidan. Har alldrig sett en lus på dem även om svartlöss funnits på andra plantor i trädgården. Min slutsats är att stormhattar är lusfria i ett skuggigt och svalt läge. De blir dessutom väldigt höga och fina med en mörkgrön frisk färg på bladverket.

  • Den står lite halvskuggigt i fuktighetshållande ”skogsjord”. Jag har inte vattnat den en endaste gång utan den klarar sig på regnet. (Även tidigare somrar, inte bara i år…); Här blommar den juli-augusti, kanske även en bit in i september om än dock mer sparsamt mot höstkanten. Väldigt vackert tvåfärgad, behöver stödjas för den är lite ranglig. Hos mig har den haft ganska lätt för att få bladlöss tidigare år, fast i sommar har jag inte sett så mycket av.

  • Den blir 1,5-2meter hög och växer hos mig i sandjord. Verkar inte störas av att det kan bli väl torrt ibland. Den breder ut sig så sakteliga och man bör nog dela beståndet med några års mellanrum. Hur många av rötterna man än gräver upp, verkar det alltid finnas några kvar i jorden.
    Jag bor i zon 3-4