Faktabank

Actinidia Minikiwi-Gruppen

Minikiwi

Vetenskapligt namn: Actinidia Minikiwi-Gruppen
Zon: 4
Läge: Sol
Jord: Mullrik
Färg: Grön
Höjd: 3-4 m
Förökning: sticklingar
Skördetid: augusti-september

Frukten är vindruvsstora bär som saknar hår. Minikiwi kräver både han- och honplantor för att få frukt. Sorterna ‘Anna’ och ‘Paula’ behöver en ‘Oskar’ och är härdiga till zon 4. ‘Tina’ behöver en ‘Tage’, zon 2.

Bild tagen av NinaH NÖ Skåne, zon: 1-2

Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

  • Här visar sig Oscar inte alls vara lika alert som Anna. Anna växer så det knakar, slingrar sig vackert i växthuset, medan Oscar tycks föredra ett slött liv; ger varken slingor eller blommor. Han tycks tro att han är en liten buske. Lever gör han dock och bladen ser friska ut. Men på det här viset så blir det ju aldrig frukt.
    Kanske trivs Oscar bättre utomhus i luftigare miljö (Anna åker ju då ut även hon med

  • De är jättegoda, som ett mellanting mellan kiwi och krusbär. Fick en prydnadsbuske (Kameleontbuske); för flera år sedan. Förra året gick det upp för mig att den var en kiwiplanta, en hanbuske och att det gick att köpa honplantor (de heter Paula och Anna i handeln, ”hanen” heter Oscar);. Jag köpte ett par stycken och fick frukt första året. De behöver stöd för de klättrar. Dock är katter väl förtjusta i dem ibland har jag märkt, men visst är det lättskötta växter som med bär som barnen gillar.

  • ”Härdig sort (säljs av Örtagårdens Plantskola);. Vi har haft buskarna i tre år och de har nu vuxit till ca 1,5-2 m höjd……. Kräver att man har både en hona (Paula); och hane (Oskar); för att ge frukt. Gav enstaka frukter redan första året…. fler för vart år…. Frukterna blir mycket mindre dock än de köpta varianterna(som är en annan art); men det är ändå roligt att kunna skörda egenodlade kiwi, ju!”