Faktabank

Adenophora liliifolia

Kragklocka

Vetenskapligt namn: Adenophora liliifolia
Läge: Sol till halvskugga
Jord: Mullrik
Färg: Blå
Höjd: 80-100 cm
Förökning: Frön ,delning,självsådd
Blomtid: juli-augusti

Uppdaterad 19 juli 2016 av Berit

 • Adenophora ID-hjälp….

  Att bestämma Adenophora från bilder är nästan ogörligt och kräver i så fall närbilder på detaljer. Bilderna på nätet är ofta felnamnade och det är inte lätt att veta vilka bilder som är från rätt art. Endast bilder som tagits i naturen är något så när säkra. Ett viktigt tecken är att pistillen sticker ut en bra bit utanför blomkronan men det är gemensamt för många Adenophora. Annars är det inget som direkt motsäger att din planta är A. liliifolia. A. triphylla är så unik och lätt igenkännlig genom sina kransställda blad som kan vara tre till sex per krans.

  Några andra namn på A. liliifolia är A. communis, A. stylosa, A. polymorpha, A. suaveolens, A. stylosa. /Hubert A.

 • YES! Mysteriet är löst…. (kolla Hubert ny bild!);

  Jag har tagit en ny bild där man tydligt ser den lilla cylinder som Hubert pratar om. Tänk att det ska vara så svårt att bestämma vilket släkte en växt tillhör:-); Skönt att gå till botten med det och nu är jag fasligt nöjd att jag med säkerhet kan säga att det är en Adenophora och inte en vanlig blåklocka som en del tycker att det ser ut som:-);
  Bild finns ovan.

 • Kragklocksmysteriet (Adenophora); igen…

  Det är basen på ståndarsträngarna som är breda vid basen. Om du pillar port ståndarsträngarna så skall du se den närmast cylinderformade kragen eller knappen som omger pistillfästet om det är en Adenophora. Den är någon eller några mm hög och bred. Campanula har ingen sådan krage. /Hubert A.

 • En Adenophora-fråga till

  Adenopora-arter har oftast köttiga rötter och jag vet inte om det är möjligt att skilja dem från knölklockans. Jag har aldrig lyckats med det. Den avgörande skillanden mellan Adenophora och Campanula är en liten detalj i blomman. Pistillen på Adenophora utgår från en liten knapp eller cylinder, som varierar något mellen olika arter. Den är någon eller några mm hög och bred, i några fall mindre. Pistillen hos Campanula saknar sådan knapp utan utgår direkt från den flata överdelen på fruktämnat. /Hubert A.

 • Blåklockslika blommor i massor har kragklockan, Adenophora liliifolia. Den blir rätt hög, (80 cm, kanske mer);. Hos mig står den lite trängt och trängs tyvärr undan lite. Jag har frösått den från början, så den borde vara lätt:-);