Faktabank

Aesculus

Hästkastanjesläktet

Vetenskapligt namn: Aesculus

Förökning: frö
Verkar gro bra efter 3 mån kyla, men även varmt se kommentarer.

Uppdaterad 19 juli 2016 av kerstin z 5-6

 • Groningsresultat
  Jag ser i Norman Denos bok några intressanta resultat. De gror vid 20 grader efter att först ha tillbringat 3 månader vid 5. Det intressanta är att fröna tydligen innehåller så pass mycket fukt att de kan tillbringa tiden i kyla i ”torrt” tillstånd, t.ex. i en påse i kylen! Han säger också att 20-30proc.gror om de bara placeras varmt – men de plantorna utvecklades sedan inte inte normalt.

 • Lätt att så!
  Jättelätt, bara att peta ned den i jord på hösten. Den här satte min äldste son när han var 10-11 ung. Han är snart 32. då stod ett plommonträd där och han petade ned några kastanjer i jorden under. Jag brukar kratta ihop blad och kastanjer och kasta i komposten och på våren hittar jag alltid ganska många som grott.

 • Direktsådd
  Hösten 2004 stoppade jag bara ner en kastanj i jorden. Våren 2005 kom det ett skott upp ur jorden, blev jätteglad. Jag t o m flyttade den och i höstas var den ca 15 cm. Kommer nu med svällda knoppar!

 • Eller inne!
  Jag har för mig att jag sådde kastanjer inne på hösten, ren chansning och utan tanke på köldbehov. De grodde snällt, och jag hade små plantor. Men bambi eller sorken tog hand om dem sen.

 • Kyla!
  Den måste få en köldperiod. Helst minst tre månaders utevistelse vintertid, sedan gror den galant.