Faktabank

Aïcha

Art och grupp: Pimpinell
Zon: 6
Färg: Gul
Blomtid: R – remonterande. Tidig, engångs svagt 2:a flor
Doft: Stark
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

H: 250 cm
B: 200 cm

Petersen 1966, Danmark

Foto 1-3: Anne-Marie Björn
Foto 4: Fredrik
Uppdaterad 19 juli 2016 av Kristina i Småland

 • Fler bilder på Aïcha.

  Foto 1: Katarina i Väst
  Foto 2 (nypon): Eva Stade

 • KOMMENTARER FRÅN ANNA NV UPPSALA:

  ANNA LUNDBORG (ANNA NV UPPSALA); / SEP 17 2002
  Mitt enormt stora exemplar har överlevt att bli uppgrävd av grävskopa och lämnad åt sitt öde mitt i sommarhettan. Tålig alltså. Vackra halvdubbla stora klargula blommor, kan remontera. Nästan alltid fräsch.

  ANNA LUNDBORG (ANNA NV UPPSALA); / JUL 03 2003
  Pimpinellen Aïcha är ett säkert kort. Tål det mesta och blommar överdådigt runt midsommar. Det kan komma blommor på sensommaren också. Fin doft, frisk buske och kraftigt växtsätt. Kanske den bästa gula rosen, om man vill ha tåliga sorter. Min Aïcha sprider ut sina många grenar drygt 2 m åt alla hål. Rätt regntålig.

  Foto: Anna NV Uppsala

 • KOMMENTAR FRÅN KAJSA I VÄSTERÅS:

  KAJSA I VÄSTERÅS / AUG 01 2006
  Aicha. Har en som är 5 år den är nu 2 m hög/ 1.5 m bred. Enligt Rosbibeln LÅG kan Aicha bli 3 x 2.5 m.

  Foto: Kajsa i Västerås

 • KOMMENTARER FRÅN HELLAN:

  HELLAN / MAR 30 2006
  Aïcha, helt underbar pimpinellhybrid men stora, enkla, doftande blommor. Blir en hög buske på över 2 m. Mycket skuggtålig och härdig. Får ofta fler blommor på sensommaren. Rekommenderas varmt!

  HELLAN / JUN 18 2007
  Aïcha är tuff. Jättetuff! Växer hos mig bland rötterna på ett körsbärsträd i nära nog total skugga, är 2 m hög och 2 m bred och blommar något otroligt. Superros!

  Foto: Hellan

 • Min Aicha är en klar favorit,jag har två stycken, läget är zon 4.Båda blommar två gånger men inte så kraftigt andra gången. Så vackra blommor först gula och senare blir de nästan vita innan de blommat klart. Ståndarkransen är bland det finaste.
  Verkligen en ros att rekommendera.

 • Aïcha – så otroligt vacker!
  Blommar ofta fantastiskt med ett första flor och remonterar nästan alltid på sensommaren. Fryser inte ner, men mitt exemplar har blivit storkbent – ganska snyggt!
  Har haft Aïcha sen 2002 och det är en av mina absoluta favoritrosor! En ros att rekommendera!

 • Aïcha är tuff. Jättetuff! Växer hos mig bland rötterna på ett körsbärsträd i nära nog total skugga, är 2 m hög och 2 m bred och blommar något otroligt. Superros!

 • Aïcha är tuff
  Aïcha har lyckats etablera sig på ett väldigt svårt ställe. Hoppas den klarar sig i längden också. Den är inklämd mellan bod och jättebjörk = ingen riktig sol, dammande torrt och ett virrvarr av björkrötter i jorden. Imponerande!

 • Aller best blir Aicha om den får stå solitær med mye sol. Hvis man passer på å beskjære den litt godt de to første årene, får Aicha en utrolig flott fasong og blir en busk på 2-3 meter og 3 meter bred.
  Jeg har også satt den sammen men andre store busker, men da får den en annen form og blomstrer mindre.

 • min Aicha står tillsammans med andra pimpineller i friväxande häck. Avstånd 60 – 70 cm. Den fyller ut den plats den får i konkurrens med de andra, hävdar sig väl. En ros som växer bra.

 • Min Aïcha är nog 3 år nu. Ungefär 2 meter hög. Växer starkt. Jag har dock spaljerat rosen och det fungerar alldeles utmärkt.

 • Aicha. Har en som är 5 år den är nu 2 m hög/ 1.5 m bred. Enligt Rosbibeln LÅG kan Aicha bli 3 x 2.5 m.

 • Aïcha, helt underbar pimpinellhybrid men stora, enkla, doftande blommor. Blir en hög buske på över 2 m. Mycket skuggtålig och härdig. Får ofta fler blommor på sensommaren. Rekommenderas varmt!

 • Aïcha har vackert gula knoppar, är ljusgul som nyutslagen och bleknar sedan till gräddgulvitt. Blommorna är stora och flata och mycket vackra, med en oerhört
  vacker ståndarkrans.

 • Aicha. Fortfarande låg när andra året inleds och blommar lite dåligt, men växer så det knakar på sensommaren. Ganska stark och fräsch doft.

 • Första året med Aicha har varit mycket lovande. Den drog snabbt iväg uppåt i våras där vi planterat den intill ett äppelträd. Blomningen var över förväntan denna första gång, med över hundra gula, enkla blommor, som blev nästan vita efter någon dag. Därefter har den inte blommat alls, och den växer inte heller något på höjden efter blomningen. Helt frisk har den varit hittills, och vi ser fram emot en framtid med Aicha!

 • Pimpinellen Aïcha är ett säkert kort. Tål det mesta och blommar överdådigt runt midsommar. Det kan komma blommor på sensommaren också. Fin doft, frisk buske och kraftigt växtsätt. Kanske den bästa gula rosen, om man vill ha tåliga sorter. Min Aïcha sprider ut sina många grenar drygt 2 m åt alla hål. Rätt regntålig.

 • Mitt enormt stora exemplar har överlevt att bli uppgrävd av grävskopa och lämnad åt sitt öde mitt i sommarhettan. Tålig alltså. Vackra halvdubbla stora klargula blommor, kan remontera. Nästan alltid fräsch.

 • Aïcha. Ny ros hos mig, länge efterfrågat men vi lyckades att få den först i år. En av pimpinellhybrider, påstås dansk men man kan läsa andra åsikter. Planterad vår 1999 (från Hallandsås); i skogsbryn, om man räknar för skog en stor ek och en dålig buskrönn i närheten och tre tallar och 2 ekar + små vilda rönnar utspridda omkring fast bakom rosen. Men nej! Det är skog.. det finns ju en ceder och en metasequoia där, samt en koreangran, en pelaren och en blåcypress. Men de är barn än .. Aïcha är liten men blommade redan med flera söta gula blommor som har ”ädel” form i knopp men blir sedan skålplata, bara dubbla och med fina ståndare (bild);. Jag var inte med om när första blomman slog ut (i juni); och gjorde bilden i juli, ca i mitten. Aïcha nämligen remonterar lite efter den huvudblomningen i juni. Aïcha, som de flesta pimpineller blir inte mycket mer än 120-150cm hög, men mycket bero på hur hon mår på sin plats. Hon brukar blomma oerhört rikligt den första gången om året och remonterar svagt, inte senare än i juli. – Aug 1999