Faktabank

Albertine

Art och grupp: Wichuraiana
Zon: 3
Färg: Rosa
Blomtid: S – sommarblommande, medeltidig, engångsblommande
Doft: Stark
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

H: 400 cm
B: 300 cm

Foto 1: Nina Holmberg
Foto 2-3: Barbro Rydberg
Foto 4: Bo Fransson
Uppdaterad 19 juli 2016 av Kristina i Småland

 • Albertine – en ros jag hade men grävde upp …..
  Skickade upp 3-metersgrenar varje sommar som frös ner till marken varje vinter.
  Eftersom den blommar på fjolårsskotten fick den alltså aldrig några blommor – utom den gången jag vintertäckte den med granris & många meter vinterväv! Men så vägrar jag att hålla på varje vinter, så nu är jag utan Albertine…

 • våra Albertine fick flytta, eftersom de anföll våra gäster. Jag fick korta av grenar nästan varje vecka under sommaren, annars möttes de mitt i gången upp till huset. De förstod aldrig att de var klätterroser utan trodde att de skulle växa rakt ut i luften eller utefter marken. Högst en meter upp. Så nu huserar de för sig själva bak i slänten. Där får de fungera helt som marktäckare.

 • Jeg synes Albertine rosen er helt vidunderlig. Vokser et trt sted under en stor blodbog, giver hver sommer et vld af smukke lyse lidt sjuskede blomster. Skulle vaere sart og vinterdkkes, det har ikke vaeret nödvendigt. Jeg bor i Ordrup nord for Köbenhavn i Danmark.

 • Albertine. Växer väldigt kraftigt här men lyckas inte överleva ovan jord och blommar därför mycket sällan. Jag har försökt med täckning på olika sätt men det har inte hjälpt. Och då har jag försökt gräva upp den, men det lyckas inte, den är alldeles för kraftig under jord. Enorma grenar, som är elakt taggiga, växer åt alla håll och snärjer in folk på ett ganska livshotande sätt. Om den blommar någon gång är blomman rufsig, tuff och i fin silver-lax-lyster.

 • Måste säga att Albertine överaskar med kraftig växt här i slutet på
  hösten, har skjutit 3-4 grenar som är 1-2 meter långa, är frisk trots
  sjuka grannar.
  Barbro Zon 1

 • Albertine, klätterros, engångsblommande, sattes förra året, visar sina
  första blommor nu. Har inte växt så mycket, får väl ha tålamod.
  Annorlunda blommor, lite rufsiga, känns som olydiga tonåringar, härlig
  färg, ses bra på bilderna. Är frisk.

 • Albertine/klätterros-En mormorsros som har fått paradplats här vid ytterdörren. En makalös ros!! Så vacker med sina varmrosa bulliga blommor. Och klättrar gör hon med en stadig lunk-uppåt-uppåt..
  Fick tyvärr mycket stryk förra vintern, men det var mest odlarens fel som inte bäddade in henne ordentligt. Det är viktigt eftersom hon blommar på fjolårets grenar. Köp henne om ni inte har gjort det redan, och.förtjusas!
  Doftar förresten alldeles underbart! – Sept 1999

 • Den har överlevt det mesta. Övervintring i vattensjuk jord i zon3-4. Barmarksvinter i blåsigt läge. Nu omplanterad i halvskugga . Fick massor med blommor i år. Mycket bra tillväxt och nästan helt frisk. Lite svartfläcksjuka kom i augusti. – Nov 1998

 • Mörkt vackert bladverk. Rejäl växtkraft på grenarna. Blommar tyvärr bara
  på fjolårsved så det vill till att grenarna överlever… endast ett år
  gammal hos mig. Nästan frisk – Nov 1998