Faktabank

Alléer

Bild: Ninni i Ramlösa

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • En av de osannolikt underbara alléerna i parken vid Fredriksborgs slott på Själland där Garden Living går av stapeln!

  Ninni i Ramlösa

 • Allébyggen – helkul att göra!

  Jag tycker alléplaner är bland det roligaste att göra i trädgårdssammanhang, och letar febrilt själv efter ett ställe på egna tomten där jag kan få plats med en enkel eller dubbel trädrad.

  Har du en björkallé nu är det ju stora träd. Bollpilar ger ett mycket lägre, tätare och bredare intryck. Mörkare på marken under, med de täta kronorna på lägre nivå. Tar ganska stor plats om allén ska kanta en väg där man ska köra, för det går inte helt att stamma upp dem så att en bil/högre bil kan komma under kronan. Man får sätta träden längre ut från vägen, längre ut än en björk som man kan stamma upp.

  Körsbärs- och päronalléer man sett glömmer man sällan. Mellanstora träd som man kan stamma upp en del och ha hyfsat nära en gångväg eller väg. De ger helt olika karaktär – körsbärets lätta, romantiska och päronträdets strängare, mörkare och tyngre.

  Har man liten yta finns det ju fastigiataformer (pelar- och pyramidformer); av alla möjliga trädslag. På ett ställe har jag sett pelaraplar i enkelrad av en högre sort, 5 meter, och det hade sin tjusning. Pelarformer av körsbär finns ju också, liksom vackra pelarekar m fl. På ett ställe där jag varit med att planera har man satt ädelsyrén från grinden mot huset, och avslutat mot huset med ett äppelträd på var sida om gången. Ger pompigt intryck som passar deras miljö.

  Vill du fortsätta med björk kan du fundera på alla de olika varianter på björk som finns, men alla former klarar naturligtvis inte alla zoner.