Faktabank

Allium aflatunense

Kirgislök (se även Allium hollandicum)

Vetenskapligt namn: Allium aflatunense
Läge: Sol
Färg: Lila
Höjd: 70-100 cm
Förökning: Frösådd, delning.
Blomtid: Vår.
Det som i handeln säljs under namnet Allium aflatunense är med största sannolikhet istället Allium hollandicum, purpurlök.

Foto: Stefan Nordlundh, zon: 2

Uppdaterad 19 juli 2016 av Gunilla i Ekeby

  • Allium aflatunense, Kirgislök, hamnade i ett land som ”mullsorken” härjade svårt i. Löken i kombination med några plantor av Kantnepeta ett stycke bort gjorde att sorkarna försvann under säsongen och har inte återvänt sen dess. Lökdoften och traktens katter som strök runt landen blev väl för mycket. Att Kirgislöken är en tidig och vacker växt är ju bonus i sammanhanget. En liten nackdel är att bladen gulnar tidigt under blommen. Grusblandad jord och en rejäl giva kompost eller brunnen gödsel runt plantan på våren gör att den blommar och förökar sig till kommande säsong. Börjar blomma i mitten av maj.

  • Allium aflatunense. Det har visat sig att de lökar vi odlar i Europa inte alls är A. aflatunense utan en art som heter A. hollandicum. A. aflatunense från Kirgizistan och Uzbekistan finns inte i odling.

  • Allium aflatunense, kirgislök, sol, 70-100 cm, blommar i maj. Kommentar: Hos mig sprider den sig inte, utan har snarare decimerats, efter några år. Den är mycket vacker med sina bollliknande blommor på höga stjälkar. Bladen blir fort mycket fula, så det är bra att ha de placerade bland perenner som täcker dem.