Faktabank

Allmänt Avhärdning

Avhärdning

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4


Uppdaterad 19 juli 2016 av kerstin z 5-6

 • Varmt i växthuset
  Det blir väldigt varmt i växthuset, när solen ligger på. Även om du vädrar för fullt är det stor risk att krukorna torkar ut. Det kan gå väldigt snabbt och är det små krukor kan du behöva vattna varje dag och i värsta fall flera gånger om dagen. Det är ett väldigt stort problem för mig som har växthuset på landet på 3 mils avstånd. Dit åker man inte så där utan vidare. Därför har i stort sett alla mina frösådder nu åkt ut utanför växthuset med fiberduk över.

 • Torka och sol större risk
  Torkan och solen – värmen är nog större faror än kalla nätter. Jag tycker mina småplantor klarar sej bäst om man sätter plantorna i plantbäddens jord lågt i växthuset. Tre lager fiberduk den första dagen och sen plockar jag bort de två översta allt eftersom. I för små krukor och för högt upp är risken att plantorna tuppar av, större. Det kan bli varmt i ett litet växthus! Perennerna får förstås stå ute i skuggan under sin tillväxtperiod!

 • Pappkassar, frigolitlådor, fiberduk och bubbelplast
  Jag flyttar ut innesådda krukor med perenner och stoppar ner dem i papperskassar (dubbla om det är lite känsliga växter);, frigolitlådor eller annat som ger lite skugga och vindskydd. Öppet uppåt naturligtvis, och dränerat alternativt skyddat för regn. Över alltsammans lägger jag flerdubbla lager av fiberduk, bubbelplast eller liknande. På och av beroende på temperatur. Placeras i skugga eller halvskugga, vindskyddat. Så småningom tas skydden bort, successivt, och plantorna vänjer sig vid vind och den farliga solen. Fungerar jättebra, inget kånkande ut och in.
  Jag gjorde likadant med pioner som jag planterat inne tidigt på vårvintern, och som var ”för tidigt utvecklade” i förhållande till uteklimatet och årstiden.

 • Fiberduk
  Jag tyckte också att det var besvärligt med tillvänjningen ute…ända tills förra året. Då gjorde jag som det har tipsats om här…ut med sådderna och på med fiberduk…ca 6-8 lager. Sen var det bara att ta bort lager efter lager med jämna mellanrum. Det var hur lätt som helst och alla sådder klarade sig. Kommer garanterat att göra på samma sätt i år

 • Avhärdning – anueller

  Då det gäller annueller är jag personligen väldigt feg och skulle nog låta dem stå kvar i växthuset maj månad ut (har Du dem inne i boningshuset kan jag dock ana vissa problem ..); From juni tror jag ett antal lager fiberduk gott o väl räcker som skydd för ettåringarna någon enstaka kall natt. Vid den tiden torde – förhoppningsvis – luften ha hunnit bli så pass uppvärmd att inte heller några isiga vindar skadar plantorna och får dem att stanna upp i utvecklingen.

 • Fiberduksdraperi
  Det här med avhärdning är ett pyssel. Ut i skuggan på dan, in på natten, ut lite längre, akta för frosten….

  Jag satte hyllor i en skyddad hörna och satte upp fiberduk ”typ duschdraperi” framför. För säkerhets skull en frostvakt (fläkt som går på med automatik om det blir för kallt); och sen var det bara att ställa ut! Draperiet för på natten. I början bortdraget från att jag kom hem från jobbet, sen hela dagarna. Sen isärdraget på natten också (utan frostvakt då, men med ett öga på termometern!);. Efter det var det bara att plantera!!