Faktabank

Allmänt Belysning

Belysning 2012
LED-tekniken tar nu över på belysningssidan. Vad kan vi växtodlare vinna på LED jämfört med t ex lysrör och högtryckslampor?

Principiellt så tror jag följande står sig över tiden:

1. LED-tekniken kan omsättas till belysningsprodukter som överglänser lysrör och högtryckslampor i lämplighet för växtodling.

2. Fördelarna för växtodlaren inkluderar hög energieffektivitet (elbesparing), låg värmestrålning (svala plantor) och riktad ljus (ljus på plantorna och inte på andra ytor).

3. Maximal energieffektivitet uppnås av LED-belysning som är baserad på dioder som strålar ljus bestående av endast blå och röda våglängder eftersom det är dessa våglängder som växter skördar för sin fotosyntes.

Claes i Sörmland

Bild tagen av Roy

Uppdaterad 19 juli 2016 av kerstin z 5-6

 • LED-tekniken tar nu över på belysningssidan. Vad kan vi växtodlare vinna på LED jämfört med t ex lysrör och högtryckslampor?

  Principiellt så tror jag följande står sig över tiden:

  1. LED-tekniken kan omsättas till belysningsprodukter som överglänser lysrör och högtryckslampor i lämplighet för växtodling.

  2. Fördelarna för växtodlaren inkluderar hög energieffektivitet (elbesparing), låg värmestrålning (svala plantor) och riktad ljus (ljus på plantorna och inte på andra ytor).

  3. Maximal energieffektivitet uppnås av LED-belysning som är baserad på dioder som strålar ljus bestående av endast blå och röda våglängder eftersom det är dessa våglängder som växter skördar för sin fotosyntes.

 • En glödlampa på 100 Watt (W); har ett ljusflöde på ca. 1.400 lumen (lm);. Det ger ett ljusutbyte på blott 14 lm/W. Fördelen är en god färgåtergivning, en ögonblicklig uppstartstid samt en mycket ringa anskaffningskostnad. Nackdelarna, förutom det låga ljusutbytet, är den korta hållbarheten på lampan (1.000 timmar); samt att den behöver vara ganska nära objektet som skall belysas. Ett lysrör på 58W ger ett ljusflöde på i snitt 3.480 lm (beroende på gasblandning);. Det har alltså ett betydligt bättre ljusutbyte på hela 60 lm/W. Färgåtergivningen kan fås att bli mycket god (beroende på gasblandning);. Livscykeln är också betydligt bättre än glödljus (ca. 15-20.000 timmar);. Både armaturen och röret är dyrare än för glödlampor. Uppstartstiden är 0-15 sekunder (det senare för full ljussyrka);. Ett bra alternativ för hobbyodlare! HID – High Intensity Discharge är ett samlingsbegrepp för gasurladdningslampor såsom metallhalogen- och högtrycksnatriumlampor. En metallhalogenlampa på 250W ger 20.500 lm vilket ger ett ljusutbyte på 82 lm/W. Livscykeln ligger på ca. 20.000 timmar, men själva lampglaset får inte vidröras med handen då lampan monteras, ty då kan hållbarheten sjunka till bara några procent (små, små mängder hudfett förångas på glasytan och orsakar sprickor);. Använd rena handskar! Färgåtergivningen kan fås att bli mycket god (beror lite på lampfabrikant);, vilket är den stora fördelen relativt högtrycksnatrium. Billiga lampor kan tendera att flimmra. En stor fördel är att de kan monteras högt (4-7 meter); och sålunda belyser en stor yta. En nackdel är den långa uppstartstiden (två minuter); och att en släckt lampa behöver svalna innan den ånyo tänds. Armaturen är mycket dyr (2.000:-);, liksom lampan (runt 400:-);. En fördel är att elektroniken i metallhalogenlampsarmaturer (långt ord!); klarar av att driva både lampor av metallhalogentyp och högtrycksnatriumtyp (en armatur avsedd för högtrycksnatrium har enklare drivkomponenter och klarar inte metallhalogen); Högtrycksnatrium så, slutligen. En 400W:are av den typen ger 53.200 lm, vilket ger det helt enastående ljusutbytet på hela 133 lm/W (nästan 10 ggr bättre än glödlampan);! Livscykeln varierar mellan 16-24.000 timmar. Armaturen kan monteras på 6-10 meters höjd vilket täcker in mycket stora ytor. Den långa uppstartstiden delar den tyvärr med metallhalogenen (2 minuter);. Lampan är dock ca. hälften så dyr. Den allra största nackdelen (förutom hög armaturkostnad); är det gulaktiga skenet. Växterna torde inte bry sig i nämvärd omfattning, men för oss människor kan det ta runt två veckor att vänja sig att vistas i ett sådant sken dagligen vilket gör att det inte känns som det premiumalternativ som metallhalogen är, sitt höga ljusutbyte till trots
  Davids bidrag

 • Fuchisa Annabel efter två månader: – den vänstra på fönsterbräda utan extraljus, den mellersta under växthusbelysning 120 cm ovanför, och den högra under lysrör, 20 cm ovanför.

 • Tre lika stora sticklingar av fuchsian ”Annabel” krukade den 15 jan. Den främre har stått på en ”vanligt” fönsterbräda med bara dagsljus. Den bakre till vänster har stått under en halogenlampa, ca 1,20 meter (120 cm); ovanför. Den bakre högra har stått på en fönsterbräda med tillskottsljus av ett dubbelt lysrör (”vanligt ljus”); ca 20 cm ovanför. —- fotade en månad senare = 16 feb.

 • Flera våningar
  Första året, 2000, byggde jag upp en odlingsanordning på två pallbockar med ett antal brödbackar.
  Ljuset ordnade jag genom ett flertal 60 cm dubbla lysrörsarmaturer. Allt material var sådant som kasserats av andra.

  Året efter ändrade jag min odlingsanordning, så att den blev i två våningar. Lysrörsarmaturen bytte jag ut mot 120 cm dubbla armaturer med
  s k daylightrör.

 • Högtrycksnatriumlampa
  Jag har Willabs största högtrycksnatriumlampa och inte tycker jag att den är så himla orange. Jag driver upp allt möjligt under den från ettåringar – perenner – Dahlior – Tomater, ruccola och basilika i en bod ute i skogen och inte tycker jag de blir särskilt rangliga. Jag tycker den är jättebra men har inte provat någon annan./Maria

 • Mer om kvicksilverlampa
  Måste vara en sådan jag har för det ljuset är bländande vitt. (eller heter det halogen???); 400 W och den är på 14 tim/dygn. i +4-5 grader. Allt verkar trivas och de jäkla vita rudbeckiorna som hann gro innan jag fick ut sådden i snön, ser knubbiga ut.
  Växter som stått under denna lampa på verandan funkar att ställa ut nästan direkt i solen på våren utan att brännas. Bara vindavhärdning och ett par dagars solvana krävs. Nöjd med den är jag.
  Tyvärr vet jag alltså inte vad denna fådda lampa har för sorts belysning… halogen? kvicksilver? eller?

 • Högtrycksnatrium
  Det är andra året jag använder högtrycksnatriumlampan och jag tyckte att förra året så blev frösådderna gängliga iallafall trots 14 timmars belysning. I vinter har jag inte haft den på innan idag pga att snön stängde ute allt ljus i växthuset. Nu har jag bara kaktusar, fuchsior samt annat som övervintrar frostfritt i växthuset och jag vet inte om lampan behöver vara tänd men den ger iallfall ett stämningsfullt sken ihop med snön.

 • Fråga från Kerstin: Blir det inte för varmt om man har reflektorer + lysrör?
  Svar: Eftersom inte lysrör är någon termostrålande ljusskälla så har effekten ytterst marginell betydelse beträffande värmeutvecklingen, likaså reflektorerna. Reflektorer är ju däremot mycket bra då ljusutbyten ökar med nästan 100%. Effekten på lysröret styrs av längden på det. De som förr benämndes 65W är idag 58 W. Man gjorde helt enkelt röret lite smalare och fick ner effekten med 10proc.med bibehållet ljusutbyte. (T8 kallas den standarden, sen finns det supersmala som heter T5….men de armaturerna är ännu så länge svindyra);

 • Bygghalogenlampan ÄR INTE ett bra alternativ.
  Som föregående skrev, så blir det en stark värmestrålning då dina frösådder behöver ca 14 timmars belysning per dygn. Ett bättre alternativ är att skaffa lysrörsarmaturer, finns i bredder 40-60-120 cm och med plats för 1, 2,3 eller fler lysrör. Lysrören bör vara s k daylightrör som för växterna och i detta prisläge, ger bäst resultat. Dessa lysrör avger knappast någon värme alls på rätt avstånd. Dessutom är det betydligt billigare.

 • Allmänna råd om belysning för växter
  Belysning lysrör

  Här en beskrivning över mina val av lysrör. Ett otal finns på marknaden -allt ifrån halogen och kvicksilver till speciella ”växtlysrör”.
  Jag använder beg armaturer samt en del nyinköpta.
  Dubbla rörhållare för 36 w eller 58 de senare är längre .
  Två sådana behövs på bredden för ett bord som är ca 1.20 brett .

  Jag gillar lysrör i 900 serien. Man kan börja med vanliga lysrör tex 2 x 36 W 2 st lysrör 36W/965, Dagsljusrör med vitt ljus -eller vad man får tag på. Har man bara begagnade att tillgå så har jag drivit upp minst tre årskullar perenner även under sådana.
  Skillnaden lysrör och fönsterbräda varianten är enorm -och var vad som startade mitt intresse för att överhuvudtaget så-
  Att det blev så bra resultat!

  Utomhusbruk-armaturer är mer säkra i vått utrymme.Ex Lysrörsarmatur för utomhusbruk Exaktor 2412 Lysrören höjs med växten.10-15 cm över plantorna är lagom
  Har testat diverse lysrör i olika ”färg” och ”ljus” -lila växtljus osv under åren .
  Dessa /965 or ger klart de mest knubbiga plantorna i alla fall likvärdigt som de betydligt dyrare -speciella ”växtljuslysrören ,och minst värme avgivning vilket är nog så viktigt.
  Ljuset är mycket skarpt och vitt.Men jag belyser ju inte för att de ska vara vackra när jag drar upp frö :);Dessutom tror jag de har en positiv inverkan på tallkottskörtelns melatonin och serotonin produktion. jag är gladare -även på vintern nu.
  Det finns säker fler modeller som fungerar utmärkt
  Lysrören bör vara på i minst 13-14 tim för att undvika elongering -säger jag och Svante i Säve som kunde det fina namnet på ”grönbleka vita vattenskott”
  Har du ett litet utrymme inomhus kan en fläkt vara bra att stärka de små med innan de ska ut i vind och sol, och undvika mögel och sjukdomar
  Kan man avhärda plantorna i kallväxthus
  -behöver man inte så mycket spring ut och in med plantor heller när det är dags för det .Fiberduk på första dagarna i växthus eller ute är bra.
  Kan tillägga att elförbrukningen av några hållare med lysrör inte överstiger den du skulle få om du hade ett par vanliga glödlampor igång – de är alltså inte särskilt fördyrande att odla under ljus … Kerstin z5-6

  Replik Svante I Säve:
  Tack Kerstin, du går alltid från klarhet till klarhet-Och vad som uppskattas mest tror jag är att det är praktisk erfarenhet bakom.
  Ett par tilläg bara för att inte skapa förvirring:
  Lysrör och Watt-En del tror att om man köper ett lysrör med högre W så får man mer ljus-Fel. Wattstyrkan är beroende på längden av lysröret och har inget med ljusstyrkan att göra. Det går helt enkelt åt mer effekt att driva ett längre lysrör. Ljusstyrkan beror mer på gasblandningen och det finns mängder.
  TLD (True Light Day blandningar); finns i flera nummer, ju högre nummer destor högre färgtemperatur. (Räknas i Kelvingrader);
  TLD89 och upp till de Kerstin nämner är verkligen bra för fröuppdragning. Sen är belysningstid viktig med, minst 13-14 timmar-Annars etiolerar plantorna, blir förlängda, elongering som Kerstin nämner är samma sak. Det är även beroende av temperatur, idealet är en låg groddtemp och hög ljusstyrka. Och vänner….glöm INTE fläkten, den gör underverk! Blev jag tvungen att välja mellan mer ljus och fläkt så hade jag tagit fläkten. Luftcirkulation är A och O.