Faktabank

Allmänt, fröer, samla, förvara

Vetenskapligt namn: Allmänt, fröer, samla, förvara
Färg: –
Höjd:
Härdighet till zon:
Läge:
Jord:
Förökning:
Uppdaterad: 2005-02-09 22:36:30

Bild tagen av Birgitta i Mora

Uppdaterad 19 juli 2016 av Allt om Trädgård

 • Genom att lägga bilder i en vanligt bildbehandlingsprogram kan man skriva på påsarna tex sitt namn, som jag har gjort på bild 1, eller annan information.

 • Jag har tidigare använd fröpåsar ur denna länk: http://theseedsite.co.uk o tyckte dom var jättebra. Men det gick bara 6 påsar ur en A4, mycket klipp o spill blev det. Min egen ritning har 12 lika stora påsar, blir mindre klipp o spill. Dom skall skrivas ut som en bild. Ser till att papperet ligger rätt i skrivaren. Bilderna kan läggar i en vanligt bildprogram.

  Bild 1 JNP
  Bild 2 JPG
  Bild 3 TIF • Bra låda för fröpåsar
  Jag har ju börjat bli ett riktigt fröfreak efter att ha tagit del av allt som erbjuds via växtbytarforum. Fröpåsarna har strömmat in och skapat ett fullständigt kaos vad gäller ordning och reda på sorter, såtider mm. Allt har legat huller om buller och skramlat runt i beg. glassburkar.
  Av en tilfällighet var jag på Bauhaus och hittade den här sortimentlådan. Rubbermaid heter den.

 • Fröpåsar av bakplåtspapper
  1. Vik ett ark i 3 eller 4 delar på längden
  2. Dela dem och vik remsorna så att de kommer lite omlott
  3. Tejpa och vik varje remsa i 4 eller 5 delar, klipp i sär
  4. Vik upp varje kant i 2 veck och häfta ihop.

  Skriv på påsen med vattenfast tuschpenna. Klart och lätt som en plätt.

 • Omogna fröer… som mognar sent?
  När fröställningen har ändrat färg till brun,grågul, kan man anta att cirkulationen till fröerna har avstannat. Att fröerna fortfarande sitter kvar kan man tolka som att fröerna skall torka och förberedas för sin första flykt.
  Vi klipper därför långa fröställningar när vi bedömmer att cirkulationen har avstannat.
  Fröställningarna får sedan stå upp och ner i papperspåsar tills fröerna själva lämnar fröhuset.

 • Hur mycket våld tål fröna?
  Linum perenne-fröna trilskades så in i Norden. Ville inte komma fram ur sina gömmen. Att peta fram dem ett och ett med en pincett blev för tålamodsprövande. Till slut tog jag fram morteln. Försiktigt ”tröskades” fröna fram och det gick lätt att blåsa bort skräpet medan fröna låg kvar. De ser oskadda ut, nog borde de tåla denna lilla behandling eller hur?
  Det är alltså första gången jag gjort något sådant. Det kanske inte är så lämpligt för lite mer ovanliga/känsliga frön. Berglinfröna verkar vara idealiska för detta arbetssätt. Kan tänka mig att det passar det vanliga linet också, vet inte om dessa frön också vill vara kvar i sina gömmen såsom berglinets.

 • Hur mycket våld tål fröna?
  Alltså, jag lägger bångstyriga fröer i en handduk som jag gnuggar ett tag, det brukar gå bra! Skal och annat elände fastnar i tyget…..

 • SAMLA EGNA FRÖER
  En liten instruktion som vi hade inför en fröbytardag på jobbet.

  Hur hittar jag fröerna?
  Olika plantor utvecklar frö på olika sätt. En del har baljor/skidor (ärtväxter);, andra finns i frukter och bär och en del finns inuti den döende blomman. Om du inte kan hitta fröna hos en speciell planta, ta ett foto eller scanna och fråga på Forumet! Det finns också mycket bilder på internet (sök på ”seed pod”);, bl.a. på http://www.theseedsite.co.uk

  När är fröerna mogna? Hur skördar man?
  Det är lätt att skörda fröerna för tidigt. Det är säkrast att låta dem mogna på plantan då kvaliteten och grobarheten brukar bli bäst. Man kan också klippa av stjälken och låta fröerna mogna mörkt och luftigt. För tidigt skördade fröer skrumpnar och gror inte. Frö ska helst skördas i torrt väder.

  Fröerna är färdiga när de slutat växa i storlek, när de ändrar färg (mörknar oftast); och börjar torka. Fröerna ska ramla ur kapseln om du vänder på den, eller lossna lätt. De kan mogna fort! ”Sprättiväg”-fröer kan fångas i en papperspåse eller liknande.

  Hur ska fröerna behandlas efter skörd?
  Torka fröerna luftigt, gärna några veckor i rumstemperatur och inte i direkt solljus! Märk upp samlingen – det går inte att komma ihåg efteråt! Rensa fröerna så gott det går. Skräp från fröhus kan börja mögla om det kommer med vid sådden. Det är svårt när fröerna är små. Ibland kan en sil vara till hjälp, eller ett pappersark där man försiktigt blåser bort skrufset eller låter fröerna rulla på. En pensel är också ett bra verktyg.

  Hur ska fröerna förvaras?
  Förvara fröer i kuvert eller liknande (frimärkssamlarkuvert, kaffefilter, hemvikta eller klistrade påsar); av papper. Om inte fröerna är helt torra är det risk att de möglar i plastpåsar (fasta personligen tycker jag de funkar bra då de är lätta att återförsluta);. Fast plastpåsar kan bli statiska också och småfröer fastnar då.
  Lagra fröerna torrt, mörk och helst svalt. En del förespråkar kylförvaring som kan förlänga hållbarheten hos vissa fröer, men då kan fukt bli ett problem och fröerna måste förvaras i en tät behållare.
  Skriv upp när du samlade fröerna! Olika fröer har olika lång hållbarhet. T.ex. Pioner, Julrosor, Löjtnantshjärta, Trillium, Mose brinnande buske och Stjärnflocka har kort hållbarhet. Andra fröer måste torka för att kunna gro. Fröer från t.ex. paprika och tomat håller sig i åratal, men tiden för groning förlängs. Fröer från sommarastrar brukar ha en dålig grobarhet, och de är också kortlivade.

  Generella tips
  Vissa blommor korsar sig vilt med sina artfränder. Ex. på sådana är aklejor och violer/penséer. Räkna alltså inte med att avkomman ser ut som moderplantan om släkten står och väntar i närheten! Å andra sidan kan roliga korsningar dyka upp också!
  Namnsorter kanske inte alls blir lika moderplantorna.
  Plantor av hybrider (brukar vara märkta http://www.alltomtradgard.se/gardeninglists/rose.php?list=25&id=5088&order=alfa&section=F” target=”_blank” ; kan vara sterila eller producerar oftast frö som ej är lika moderplantan. Samla ej av dessa om du inte vill försöka hitta en ny hybrid!

  Ta aldrig fröer från någon annan (proffs eller amatör); utan att fråga om lov!

 • Fiffiga fröpåsar
  Kaffefilter har alla de egenskaper, som man kan önska på en fröpåse. Materialets porösa egenskaper gör att nyplockade fröer får luft. Påsarna passar stående i en glassburk.