Faktabank

Allmänt, krukor etc för sådd mm

Allmänt, krukor etc för sådd mm
Uppdaterad 19 juli 2016 av kerstin z 5-6

 • Kräftfat!
  Tips: till små frösåddskrukor är de här kräftfaten jättebra. Ta bort fatet under och lägg det ovanpå mot uttorkning eller störtregn. Också lätt att bära ut och in. Faten kan sedan användas till övervintrande, större krukor. Faten tar ingen plats under sommaren. En trave på 100 fat blir en halvmeter hög.

 • Bra plastlådor!
  Jag tycker dom där genomskinliga plastlådorna man köper vindruvor, päron, persikor etc i är perfekta att så i! Dränerade, och lagom djupa om man som jag vill så glest (plantjord underst, sandblandad jord överst); och låta plantorna kunna växa där tills de får en plats ute.

  Andra bra förpackningar är glasslådor, pepparkaksburkar i plast. Men då får man göra hål i botten förstås.
  Godislådor för lösgodis lär kunna tiggas i affärerna också.

 • Krukstorlek vid omplantering av sådden?
  Tumregeln är, att man skall ta så liten kruka som rimligt vid omplantering. Någon riktig förklaring till det har man väl inte, men det anses att den bevisligt positiva effekten av små krukor uppstår p g a att rötterna förses med mera syre.

 • Andvänd djupa krukor för sådd av…!

  Platsbrist, sparsamhet med såjord och slentrian kan ligga bakom att man använder för små krukor för sådderna. Det kan vara ’livsfarligt’ – inte för den som sår men väl för de unga fröplantorna.

  Exempel på släkten som behöver mycket plats nedåt för att kunna utveckla sina rötter: Codonopsis och Pulsatilla.
  I dagarna höll två sådder av sällsynta Pulsatilla på att dö för mig. Jag hade sått dem i små, praktiska lådor som var 6-7 cm djupa. Kanske hade dessa arter större behov av rotutrymme än den vanliga backsippan. Hur som helst kunde jag bara rädda fem småplantor av över 50 när det gällde den ena arten (Pulsatilla bungeana ssp tenuiloba);. För den andra arten (P bungeana bungeana); gick det, som tur var, bättre. När detta hände kom jag ihåg tidigare års missöden med Opuntia och Codonopsis. Hos de flesta fröplantor bildar rötterna nystan runt krukan om de inte kan växer nedåt. Men det gör de alltså inte i dessa tre fall.

 • Andvänd djupa krukor för sådd av…!

  Försök att ”komma över” pluggbrätten för granplantor de är perfekta för plantor som vill ha lite djup!

 • Pluggbrätte?
  Jag sår i mindre askar o skolar ut i pluggbrätt, fungerar jättebra till ettåringar som är det jag helst odlar. Plugg brätten är bra! dom är inte perfekta men det finns inga andra bättre fungerande alternativ för större mängder plant på en begränsad yta. En fullrotad planta är det bara att lyfta upp ur brättena,lite torra så håller dom ihop. Vattna får man göra efter planteringen.

 • Pluggbrätte?
  Jag har haft pluggbrätten några år och brukar så Lobelia i ett. Var tvungen att köpa minimiantal från Lindbloms när jag köpte och jag skulle inte göra om det. Mitt råd är: Köp hellre ett enstaka brätte med större pluggar än små, även om du får färre pluggar med samma yttermått på brättet. Kom ihåg att ytterraderna kan torka ut fortare än innerrader. Pluggplantor kan vara bra att ha som alternativ till att dela köpeplantor (i hängkorg ex.vis fast med lobelia går det rätt bra att dela ändå);. Fördelen, tyckte jag då och tycker jag nu, är att man får ganska många plantor på liten yta, de hålls ihop bra. Uttryckare är bra att ha, om det finns, annars får man göra en som trycker ut varje planta för sig av en träpinne i rätt format och storlek. Jag har dragit upp taklök i pluggbrätte och uppdragningen har gått bra. I år ska jag så Strandkrassing och plantera ut direkt. Att dra upp frö (sticka sticklingar); går naturligtvis alldeles utmärkt men ska man sen skola i större burkar så är inte så mycket vunnet, möjligen då att rotsystemet inte blir så stört som det blir om man sår i ”fat”. Fast glöm inte att det kan vara svårt att få upp en plugg otrasig om den inte är fullrotad, i alla fall mina som är särskilt djupa. Mer finns kanhända att säga om pluggbrätten men du får du speca dina undringar, fler har nog olika erfa av dem. Jag har obetydlig erfarenhet av perennsådd överhuvudtaget.

 • Pluggbrätten …
  använder vi till de flesta utplanteringsväxterna som vi förkultiverar. När det var sug efter Bergvallmo så massförökade jag i pluggbrätten, också det med gott resultat. Andra perenner har jag inte testat. Luktärter vill ha lite djupare jord så där brukar vi använda djupa vita plastmuggar. Förutom att de är billiga så är de enkla att märka. Ett litet jack i bottenkanten är nödvändigt för dränaget. Vita plastmuggar ger mindre rotsnurr än svarta krukor. Påståendet är inte bara mitt utan ett resultat av en undersökning utförd av RHS.

 • Pluggbrätte?
  Jag använder pluggbrätten bland annat till att så pelargoner och lobelia i. Även andra sorter som förkultiveras inomhus sår jag ofta i brätte. Mina brätte är 4×4 cm. Omplanteringen gör jag sedan i 6×6 cm krukor och därifrån till 9×9 cm krukor.

 • Pluggbrätte?
  Vissa kan funka fint i brätten, bara de inte är för små. Jag drar tobak i 5x5cm brätten och skolar ut dem direkt på friland med gott resultat, enkla grejer och ska prova lite andra sorter till senvåren. 2cm brätten är nog inget för amatören, det gror men måste skolas om i hiskelig fart…och det blir mycket…tja, bättre resultat tycker jag inte det blir bara för det står i ett brätte.