Faktabank

American Pillar

Art och grupp: Wichuraiana
Zon: 4
Färg: Röd
Blomtid: S – sommarblommande, mycket sent, engångsblommande
Doft: Svag
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

H: 350 cm
B: 200 cm

Foto 1: Sven-Göran Nilsson (Svennis)
Foto 2: Anette Sandh
Foto 3-4: Bo Fransson, zon: 1




Uppdaterad 19 juli 2016 av Kristina i Småland

 • American Pillar. En klätterros som jag storgillar, trots att den inte riktigt gillar läget hos mig. Den fryser ner så mycket varje år att det blir väldigt lite blomning. Men jag ger mig INTE! I vintras lade jag ner den mot marken och täckte med löv och jord. Det gick ganska bra även om det ändå inte blev så mycket blommor.

 • American Pillar: Mycket trevlig ros med två markanta egenskaper:
  1. Den växer som om den ville nå upp till himlavalvet fortast av alla!
  2. Den har en färg som slår ihjäl allt i sin omgivning vid samplantering.
  Alltså..Ge den utrymme och gärna som solitär! Mitt ex står på egen rot och verkar trivas förträffligt med det… – Sept 1999

 • American Pillar. Den skall klara zon 3, så jag tog en vild chans. Placerade den i vindskydd vid ett plank, täckte den under vintern och skyddade den mot vårsolen. Första åren frös den tillbaka och kunde alltså inte blomma, eftersom den blommar på fjolårsskotten. De sista två somrarna har den vuxit så det knakat, men några blommor vill den inte komma med, trots att jag den sista vintern bäddade ner grenarna under jord och pressenning och klarade alla hur bra som helst. Den ville inte blomma på fjolårets grenar heller. Så i höstas grävde jag upp den, den roten var inte att leka med, och skänkte den till släktingar i Stockholm. Den angreps också av sv.fl.sjuka i någon mån vid några tillfällen.
  – Jan 1999