Faktabank

Äng

Bild tagen av Anette på Boäng

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Vi har fuskat lite med blommorna i ängen.
  För några år sedan köpte vi frö av olika arter av klint och vädd. Vi sådde fröerna som de andra perennerna. Plantorna fick växa till sig i krukor under ett år. Vi förberedde planteringen genom att dra undan det mesta av grässvålen.
  Nu har vi olika bestånd som blommar och drar insekter.
  Den mest intressanta är nog luktvädden, vi känner ingen stark doft, men insekterna gör det tydligen.
  Alla blommorna har besök samtidigt.

 • Anlägga äng
  Vi gjorde så här: Fräste upp grässvålen, la på en massa sand, arbetade ner sanden lite, sådde ängsblandning för lerjord (eftersom det är vad som finns i botten); och sen väntade vi.
  Första åren belv det mycket maskrosor och tistlar men nu tycker jag den börjar ta sig (3-4 år);. Man kan tydligt se skillnad på det område som såddes och omgivande gamla vall. Just nu är det prästkragar och smörblommor som dominerar men det ändrar sig hela tiden. Har tagit bort allt klipp hela tiden.
  Har även satt lök med skiftande resultat. Bluebells trivs liksom kungsängliljorna. Snödropp och snökrokus överlever men är inte så många.

 • Blomsteräng
  För att anlägga en blomsteräng rekomenderar man att utarma jorden först, att göra den magrare, genom att slå den vid midsommartiden och forsla bort växtresterna, gärna flera år i rad. Kapa björkslyet just då det börjar spricka ut, saven kommer rinna så mycke att dom dör, så nära marken att man kan slå/klippa gräset utan att komma i stubbarna, utan någon jordfräsning. Men det blir på flera års sikt att göra jorden mager. Sen så eller sätta lämpliga växter där.

 • Avgränsa invasiva grannar.
  Vi har planterat ut plantor i vår äng. I ytterkanten av planteringsgropen sveper vi duk, som avgränsning mot omgivningen.
  Diametern på gropen gör vi efter den förväntade yta som växten behöver. Gäller det större växter lägger vi riktig fattigjord någon dm.ner. När plantan har vuxit till sig drar vi upp duken.