Faktabank

Äppelträd, skötsel

Se även Beskärning, äpple

Bild tagen av Anna NV Uppsala

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Dags att gallra äpplen

  Ja, det tar tid, men även den tiden tycker jag att man har igen när man ska ta hand om skörden.

 • Dags att gallra äpplen

  Det är absolut värt besväret att gallra frukten. Gallrar numer alltid både äpplen och plommon. Friskare frukt och större framför allt. Men det tar tid!!!

 • Dags att gallra äpplen

  Förra året drog jag vid den här tiden, ett djupt andetag och började gallra kart i mitt Aromaäppelträd.
  Resultatet var intressant! Rekordet var 360 gram för ett äpple, dvs tre äpplen på ett kilo… Om det däremot växte flera äpplen på en kvist så var summavikten fortfarande i stort sett densamma. Det tar emot att klippa kart men nu har jag vant mig!

 • Kräftinfekterade träd ska man inte klippa på vårvintern då sprids smittan väldigt bra via luften, träden bör istället klippas under JAS. Fruktträd med kräfta kan ge skörd och leva ett bra tag så man måste inte ta bort dem direkt.

 • Signe Tillish har fått en ”Make over”

  ST är min mans favoritäpple, men det sorgliga var att äpplena inte gick att äta p.g.a. skorv. Trädet var helt täckt av tjocka lager mossa plus en massa annat. Jag tog fram skrapa och borste och gjorde rent stammen förra året. (Vad gör man inte för sin man!); I år kan min man för första gången njuta av smaken på hans favoriter! Nu känner jag mig manad att fortsätta med några fler äppelträd (puh!);…

 • Ett lutande Äppleträd
  Nu skall jag ge mig på och förklara hur jag har gjort för att räta upp snedvuxna träd. Ca: 2 meter från trädstammen slår jag ner en rejäl stör, gärna lite snett lutande från stammen. Runt trädstammen och stören gör jag en ögla av ett kraftigt rep ( som om jag hade fäst upp en gummisnodd mellan två pinnar.); Sen tar jag en brädbit trär mellan repen och spänner repet genom att vrida runt träbiten så att repet tvinnas. Sedan låser jag tvinningen tills nästa gång det är dags att spänna lite mer. Ta bara inte i för mycket första gången det är bättre att låta det ta lite tid ock bespara trädet allt för stora belastningar. Tänk på att trädet inte får bli strypt av repet. Förstod ni?
  Jag skulle inte ge mig på ett äldre träd med grov stam. Vad gränsen går vet jag inte, kanske vid en diameter på 20 cm en meter upp på stammen.

 • Ett lutande Äppleträd
  Vi slarvade med att staga upp vårt oranieträd när det var nytt, så det lutade sig pga hårda vindar innan det blivit riktigt stabilt.
  Nu har vi tagit bort en hel del grenar på den ”tunga” sidan, och kortat återstående grenar på samma sida. Sen har trädet självt börjat sträva uppåt och fixa en mer balanserad krona. Stammen är fortfarande sned, men kronan är nu nästan ”rättvänd” så jag tror det klarar sig.

 • Monilia, svampinfektion
  Fruktmögel kallas det på svenska. En svampinfektion som kan angripa flera olika slags frukt, inte bara äpplen. En typ, grå monilia angriper via blommorna och medför grentorka. Den andra typen, gul monilia angriper frukterna som snabbt ruttnar på trädet och är täckta av en massa gula prickar som sprider svampens sporer vidare. Enda sättet att motverka angrepp är att kartgallra ordentligt.

 • Äppelträd, skydda stammen
  En möjlig orsak till barkskador är gassande soliga dagar och svinkalla nätter på senvintern. Trädets stam som ackumulerar solvärme blir väldigt varm dagtid och sedan blir det många minusgrader på natten. Det gör att barken kan lossna från veden och spricka upp, framför allt på södersidan. Sådant väder var det i minst lika hög grad förra året i mars och det kan kanske vara en effekt av det, som du ser. Man kan inte göra något direkt mer än skära loss den döda barken. Den gör ändå ingen nytta utan kan fungera som gömställe för diverse skadeinsekter.
  Ett gammalt klassiskt knep för att minska uppvärmningen av stammen är att vitkalka den. Slamma upp kalk i vatten och stryk på trädstammen. Kan göras på hösten eller vintern innan solvärmen kommer. Vitt reflekterar värmen och det blir inte lika varmt av solen.