Faktabank

Äpple, förvaring


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66

Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

  • Lagra äpplen i plastpåse utan luft
    Jag har provat i tre år, och det fungerar bättre än alla andra metoder jag testat. Mot min vilja kan sägas, eftersom jag inte alls tycker om att lägga frukt i plast eller att suga ur plastpåsar. 4-6 äpplen i varje påse, så lite luft som möjligt, mörkt och svalt ska de ligga. Mjuk, tunn plastpåse som lätt kan smita om äpplena. Melonäpplen och Åkerö kan ätas till mars, arom samt saftspändhet är kvar. Ett okänt vinteräpple som legat svalt i plast äter jag av ännu.
    En annan modell som är trevligare i hanteringen men som hos mig håller äpplena 1-1,5 månad kortare är att lägga äpplen glest på tidningspapper i luftiga plast/träbackar. Går med flyttkartonger som man klipper lufthål i också. Mellan äpplenivåerna tjocka lager med tidningspapper, lägg frukten glest. Jag har dem ute under flera lager filtar och så länge de är många klarar de -20 grader någon kortare tid.

  • Jo i höstas hamnade några lådor äpplen på balkongen, i väntan på att jordkällarens skulle bli tillräckligt sval. ja ni kan väl gissa, vi hann inte flytta alla äpplen till jordkällaren innan vintern bröt ut.
    Några sorter fick alltså tillbringa vintern i frigolitlådor på balkongen, och med dem gick det såhär: Aroma och melon säckade ihop så småningom, men Ingrid Marie är fortfarande riktigt skapliga! Tänk, det var ju runt minus 20 grader ett bra tag, och vi hade neråt -25 också. Nu har allt tinat, och Ingrid Marie är fortfarande så pass fräsch att frukten är ätbar. Lite besk i skalet och mjölig i konsistensen, men har ändå kvar en del arom!


  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /seagal/public/wp-content/plugins/seagal-plugin-dfp/inc/bmb-ad-inject.php on line 66