Faktabank

Armoracia rusticana

Pepparrot

Läge: Sol
Färg: Vit
Vetenskapligt namn: Armoracia rusticana
Färg: Vit
Höjd: 100cm
Härdighet till zon: H
Läge: Sol
Jord: Väldränerad
Förökning: Rot
Uppdaterad: 2005-02-13 22:16:23

Egenskaper: Perenn
Användning: Mat

Bild tagen av Lia i Älvdalen

Uppdaterad 19 juli 2016 av Allt om Trädgård

 • Det finns en brokbladig sort, Armoracia rusticana ‘Variegata” fruktansvärt snygg!, har dock aldrig odlat den. Tips från Flaxss

 • Pepparoten är i det närmaste ett ogräs hos mig på Öland. Den trivs i sandjorden! Men jag älskar den! Trots att jag rensar bort kubikmeter av den varje år.

  Mitt bästa recept: Pepperotssnaps!! Lägg i några bitar i en burk och slå på sprit, smaka varje deg, den blir ruggigt ”bettig”, tag upp bitarna när du tycker det är lagom sting.

  Supergod till pepperotrkött, fisk och till råbiff.

  Jag river den fint och fryser, tycker inte att den håller sig i kylen så bra. Så länge det inte är tjäle är det ju bara att gå ut och gräva om man vill ha färsk.

  Mina blir inte lika grova som de man köper i affären. Jag rensar småplantorna på hösten och sparar de största att växa till sig, det jag inte skördar. Tips från Maria Öland zon 1

 • Pepparrot är en gammal kulturväxt i Norden och härdig perenn
  (I-VII) ca 60-90 cm hög. Blommorna är vita och kommer i juni-juli och är väldoftande (kommer först andra året), men blommar inte alltid i kallare klimat. Bladen är gröna och vågtandade. Pålroten kan bli 60 cm lång. Sol till halvskugga.

  Man bör välja växtplats noga för pepparrot är svår att flytta och skickar ut sidrötter och därmed lätt kväver allt i närheten, varje liten rotbit ger nya plantor. Man kan odla i stort odlingskärl utan botten som grävs ner om man vill undvika att den sprider sig.

  Den är rätt anspråkslös men trivs inte på alltför torra jordar. Rotsystemet blir bäst i djupgrävd, lucker, näringsrik något fuktig men väldrenerad jord. Förbättra gärna jorden med kompost, välbrunnen gödsel och benmjöl på hösten.

  Skörd: Det är roten som först och främst används. Man skördar oftast på hösten (1 åriga rötter), men har man ett stort bestånd kan man skörda när som. För att den inte ska föröka sig för mycket är det bra att ta bort de flesta sidorötterna.

  Pepparroten är en kålväxt och kan angripas av kålfjärilen och dess larver. Hittar man metallglänsande skalbaggar eller dess grågröna larver är det troligen pepparrotsjordloppor.

  Roten används ofta riven som krydda i mat eller som bitar i inläggninga. Smaken är stark om den är nyriven och kan mildras t ex med grädde eller äppel. Den är antiseptisk och C-vitamin rik och sägs ha flera medicinska användnings-område. Sägs också kunna användas i olik skönhetsmedel och som växtmedel mot blom- och grentorka hos kärn och stenfrukter.

  Så länge marken är frostfri kan man skörda nya rötter.
  I kylskåp ”inplastad” brukar pepparot hålla sig i flera månader. Annars kan den förvaras svalt i sand.

 • Riva roten och ha i sås. Stimulerar matsmältningen. Bra mot snuva och slem. Och mycket mera.