Faktabank

Aschermittwoch

Art och grupp: Storblommig klätterros
Zon: 3
Färg: Rosa
Blomtid: S – sommarblommande, tidig
Doft: Svag
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

H: 365-550 cm (HMF)
B: 185 cm (HMF)

Färg: ljust grårosa

Zon: 3? USDA zon 6b-9b

Synonym: Ash Wednesday

Foto: Peter Szikriszt, zon 2
Uppdaterad 19 juli 2016 av Kristina i Småland

  • Ash Wednesday. Det här är en Kordes från 1955. Uppdragen enligt dåtidens ideal med ädelt formade knoppar. Ena föräldern är R. rubiginosa (äppelros) och bladverket doftar friskt. Den är oerhört kraftig i växtsättet och på friland kan den bli upp till 5 m hög. Färgen är verkligen speciell. Så här i början av blomningen finns bara den konstiga färgen på blommorna. Det ger ett mycket säreget intryck. Inte vackert direkt, men annorlunda. /Peter S

  • Beskrivning: Blad med stipler, småblad små till medelstora, 5-7 st, ofta 6. Enkelsågad kant utan glandler, men spetsiga ljusa sågtänder. Tunna ljusgröna blad. Som unga rödfärgade i bladkanterna och bladskaften. Bladen doftar friskt vid beröring, en av föräldrarna är Äppelros (den andra Ballett);. Blommor i gles klase. Som unga beigerosa men bleknar till silverrosa eller gråvit. Blommorna fyllda, välvda med bakåtböjda kronblad och synliga ståndare, 10 cm i diameter. Blomman skadas ej av regn och sitter kvar nästan 2 veckor. Doft svag men frisk och god.

  • Har sett rosen IRL och den är verkligen speciell. Färgen skiftar beroende på ljusförhållandena, ibland nästan rosa och ibland gråvit.

  • Blommorna kommer i en liten flock, ca 4 blommor i varje. Blommorna i varje flock är däremot olika snabba på att utveckla sig så blomningstiden kan bli rätt utdragen och blommorna kommer ändå inte kännas som en tät flock.
    Färgen är svårbeskriven, vilket också framgår av alla försök jag läst. Cappucino och grårosa är några försök. Egentligen ligger väl beigerosa eller ”puder” rätt nära sanningen….
    När solen skiner känns den dock helt vanligt rosa. Eftersom detta är första blomman så vet jag inte om den har rätt fyllning.
    Rosen bleknar senare till rosavit.