Faktabank

Avhärdning, utplantering

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Själv kör jag med brutalmetoden..
  Jag avhärdar genom att ställa ut plantorna direkt – fast i skugga och lä. Bara man passar på när vädret är rimligt så funkar det för mig, om det sen efter några dagar blir kallare så brukar det gå ändå. Solen är farligare än kylan, för de flesta. Efter några dagar flyttar jag dem till vandrande sol/skugga och sen kan jag plantera dem där jag vill ha dem. Är alldeles för lat för att bära in och ut…
  Susan

 • Enkel avhärning
  Jag fyttar ofta mina plantor till en pallkrage med några lager fiberduk över. Sen tas de av allteftersom. Har alltid funkat bra med perenner och de tåligaste får flytta ut redan i slutet av mars. Frostkänsliga ett-åringar får vänta!

 • Enkel avhärdning
  Jag fick en drös pioner tidigt förra våren, och de växte så att de låg långt tidigare i sin utveckling jämfört med uteväxterna. Först fick de bo i krukor på vår glasveranda, som håller tio grader när det är mulet, men kan bli riktigt varm när solen ligger på. Någon period såhär års, och när det var plusgrader ute, fick plantorna flytta ut i skyddat skuggigigt läge, och de fick bo i dubbla pappkassar som var öppna upptill. Då fick de vänja sig vid både uteklimatet och uteljuset sucessivt. När det var risk för frost la jag flerdubbel fiberduk, eventuellt bubbelplast över påsarna. De klarade sig alldeles utmärkt med det. Undan för undan öppnade jag på påsarna och släppte in med ljus och blåst. Sen i maj planterade jag ut dem på riktigt. Jag tror de tål en och annan liten frostknäpp.
  Detta har även funkat bra för alla mina innesådda perenner. Inget kånkande ut och in med krukorna!