Faktabank

Beautiful Roses

Loaëc, Marie-Helene

Förlag: Sterling Publishing
ISBN: 0806973013
Utgivningsår: 2003

Uppdaterad 19 juli 2016 av Inger P

  • En bok som bygger på samma princip som Gudrun Manells populära rosor. författarinnan har valt ut ett antal favoritrosor som presenteras efter färg. hon börjar med rött, går vidare till rosa, sedan vitt och så vidare.

    Varje ros presenteras på ett uppslag med en eller flera bilder och en sida text där rosens egenskaper vad gäller doft och växtsätt anges. Dock finns inga härdighetsangivelser. Även en liten historik finns där rosens namn förklaras och dess ursprung anges. Många av rosorna är kända även i norden, men inte alla (för mig i alla fall); och många verkar vara ganska ömtåliga skönheter. det finns dock härdiga gamla favoriter från våra nordiska trädgårdar med, som Maiden”s Blush, Mme Isaac Pereire, Agnes och Stanwell”s Perpetual och nygamla som Abraham Darby, Margaret Merril, Cornelia och Conrad Ferdinand Meyer. Detta ett litet urval av de ganska många rosor som visas fram.

    Bilderna är naturligtvis behållningen med boken. De tar ofta upp en helsida i boken och känns glamorösa och lyxiga. Det är bilder på både fullt utslagna blommor, knoppar och någon gång en buske i helhet. Något annat som är bra är att varje ros har en faktaruta som anger vem som har förädlat fram den, synonyma namn, höjd och grupp. detta underlättar om man vill söka mer fakta om en viss ros.

    Det här är inte en bok för amatörodlaren som med jord på fingrarna vill finna odlingsråd eller annan matnyttig information. Deta är en bok att bläddra i sena höstkvällar när rosorna vilar och man vill förtjusas av deras skönhet och läsa lite om sina raringar utan att behöva lägga någonting på minnet. En avkopplande rosbok, helt enkelt.