Faktabank

Belysning- uppdragning av växter

Bild: Kerstin z5-6

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • Har en på hittid Dotter som har kommit på att sätta upp speglar på baksidan som riktar ljuset ner mot underdelen av växterna.
  Använder lysrör från Biltema Kallvita endast 24.90 St
  Perfekt ljus

 • Claes: Villen typ av LED skulle du rekommendera?
  Jag har bara lite plats för fröodling i ett fönster och behöver ljus. Skulle det funka med en (eller fler) vanlig stark LED-lampa (som ser ut som gamla glödlamporna)?

 • LED-tekniken tar nu över på belysningssidan. Vad kan vi växtodlare vinna på LED jämfört med t ex lysrör och högtryckslampor?

  Principiellt så tror jag följande står sig över tiden:

  1. LED-tekniken kan omsättas till belysningsprodukter som överglänser lysrör och högtryckslampor i lämplighet för växtodling.

  2. Fördelarna för växtodlaren inkluderar hög energieffektivitet (elbesparing), låg värmestrålning (svala plantor) och riktad ljus (ljus på plantorna och inte på andra ytor).

  3. Maximal energieffektivitet uppnås av LED-belysning som är baserad på dioder som strålar ljus bestående av endast blå och röda våglängder eftersom det är dessa våglängder som växter skördar för sin fotosyntes.

 • En glödlampa på 100 Watt (W); har ett ljusflöde på ca. 1.400 lumen (lm);. Det ger ett ljusutbyte på blott 14 lm/W. Fördelen är en god färgåtergivning, en ögonblicklig uppstartstid samt en mycket ringa anskaffningskostnad. Nackdelarna, förutom det låga ljusutbytet, är den korta hållbarheten på lampan (1.000 timmar); samt att den behöver vara ganska nära objektet som skall belysas. Ett lysrör på 58W ger ett ljusflöde på i snitt 3.480 lm (beroende på gasblandning);. Det har alltså ett betydligt bättre ljusutbyte på hela 60 lm/W. Färgåtergivningen kan fås att bli mycket god (beroende på gasblandning);. Livscykeln är också betydligt bättre än glödljus (ca. 15-20.000 timmar);. Både armaturen och röret är dyrare än för glödlampor. Uppstartstiden är 0-15 sekunder (det senare för full ljussyrka);. Ett bra alternativ för hobbyodlare! HID – High Intensity Discharge är ett samlingsbegrepp för gasurladdningslampor såsom metallhalogen- och högtrycksnatriumlampor.

  En metallhalogenlampa på 250W ger 20.500 lm vilket ger ett ljusutbyte på 82 lm/W. Livscykeln ligger på ca. 20.000 timmar, men själva lampglaset får inte vidröras med handen då lampan monteras, ty då kan hållbarheten sjunka till bara några procent (små, små mängder hudfett förångas på glasytan och orsakar sprickor);. Använd rena handskar! Färgåtergivningen kan fås att bli mycket god (beror lite på lampfabrikant);, vilket är den stora fördelen relativt högtrycksnatrium. Billiga lampor kan tendera att flimmra. En stor fördel är att de kan monteras högt (4-7 meter); och sålunda belyser en stor yta. En nackdel är den långa uppstartstiden (två minuter); och att en släckt lampa behöver svalna innan den ånyo tänds. Armaturen är mycket dyr (2.000:-);, liksom lampan (runt 400:-);. En fördel är att elektroniken i metallhalogenlampsarmaturer (långt ord!); klarar av att driva både lampor av metallhalogentyp och högtrycksnatriumtyp (en armatur avsedd för högtrycksnatrium har enklare drivkomponenter och klarar inte metallhalogen);

  Högtrycksnatrium så, slutligen. En 400W:are av den typen ger 53.200 lm, vilket ger det helt enastående ljusutbytet på hela 133 lm/W (nästan 10 ggr bättre än glödlampan);! Livscykeln varierar mellan 16-24.000 timmar. Armaturen kan monteras på 6-10 meters höjd vilket täcker in mycket stora ytor. Den långa uppstartstiden delar den tyvärr med metallhalogenen (2 minuter);. Lampan är dock ca. hälften så dyr. Den allra största nackdelen (förutom hög armaturkostnad); är det gulaktiga skenet. Växterna torde inte bry sig i nämvärd omfattning, men för oss människor kan det ta runt två veckor att vänja sig att vistas i ett sådant sken dagligen vilket gör att det inte känns som det premiumalternativ som metallhalogen är, sitt höga ljusutbyte till trots.

  En holländsk undersökning jag läst (Gelein Biewenga); gör följande gällande: Glödlampa: 10 lm/W Lysrör, tjocka (vanliga);: 67 lm/W Lysrör, smala (T5);: 80 lm/W Kvicksilverlampa: 60 lm/W Metallhalogen: 95 lm/W Högtrycksnatrium: 132 lm/W Ett spänningsfall på 1proc.ger ett minskat ljusutbyte på hela 5proc.med HID-lampor (de två senare typerna i listan här ovan);. Lysrör har ett betydligt sämre ljusutbyte vid kyla. Det verkliga ljusutbytet för lysrör fås först vid +20ºC. Visste ni att unga nötdjur kommer i puberteten tidigare av en hög daglig dos ljus (16 timmar och minst 180 lux);? Kan kanske vara något att prova på barnen där hemma… 😉

  David i Södertälje / apr 05 2007

 • Natiumlampors höjd över odlingarna
  Jag har också goda erfarenheter av Agro 400W. Vill bara tillägga att den ska hänga 130cm ovanför plantorna för maximalt utnyttjande av den.

 • Natiumlampors höjd över odlingarna
  Jag har för mig det följde med rekommendationer när jag köpte lampan från Willab. Jag har mina växter på ett stort bord och lampan hänger 1-1½ m ovanför växterna. Men rekommendationen var nog ännu närmare vill jag minnas, men jag vill ha så bra spridning som möjligt över hela bordet. Alltför nära är inte bra, den här lampan avger väldigt mycket värme.

 • Natiumlampors höjd över odlingarna
  Jag har min lampa (från Willab, Agro 400 W); högt upp i taket på växthuset, i mitten liksom, så att man kan gå under den. Den hänger alltså i mittgången och växterna är vid sidan om, på varierande höjd.

 • Ljusstyrkan, inte ljusfärgen viktigast
  Jag har sett resultatet av ett prov med olika lysrör, kommer inte ihåg var det utfördes. Resultate var att ljusstyrkan var det viktigaste, inte vilka färger det har. Man måste kunna ändra avståndet så det är så nära som möjligt hela tiden det växer, kätting är bra, man flyttar en länk i taget. Odlar man växter som fort blir höga,tomater mf,så får dom för lite ljus på de nedre bladen då de är ca 20-25 cm vilket gör att bladen gulnar och dör, och det försämrar tillväxten.

 • Mer om lysrör, Watt och färg
  Lysrör och Watt-En del tror att om man köper ett lysrör med högre W så får man mer ljus – Fel. Wattstyrkan är beroende på längden av lysröret och har inget med ljusstyrkan att göra. Det går helt enkelt åt mer effekt att driva ett längre lysrör. Ljusstyrkan beror mer på gasblandningen och det finns mängder.
  TLD (True Light Day blandningar); finns i flera nummer, ju högre nummer destor högre färgtemperatur. (Räknas i Kelvingrader);
  TLD89 och upp till de Kerstin nämner är verkligen bra för fröuppdragning. Sen är belysningstid viktig med, minst 13-14 timmar-Annars etiolerar plantorna, blir förlängda, elongering som Kerstin nämner är samma sak. Det är även beroende av temperatur, idealet är en låg groddtemp och hög ljusstyrka. Och vänner….glöm INTE fläkten, den gör underverk!

 • Allmänna råd om belysning för växter
  Här en beskrivning över mina val av lysrör. Ett otal finns på marknaden – allt ifrån halogen och kvicksilver till speciella ”växtlysrör. Jag använder beg armaturer samt en del nyinköpta. Dubbla rörhållare för 36 W eller 58 de senare är längre. Två sådana behövs på bredden för ett bord som är ca 1.20 brett.
  jag gillar lysrör i 900 serien. Man kan börja med vanliga lysrör tex 2 x 36 W 2 st lysrör 36W/965, Dagsljusrör med vitt ljus -eller vad man får tag på. Har man bara begagnade att tillgå så har jag drivit upp minst tre årskullar perenner även under sådana. Skillnaden lysrör och fönsterbräda varianten är enorm -och var vad som startade mitt intresse för att överhuvudtaget så – Att det blev så bra resultat :);!!

  Utomhusbruk-armaturer är mer säkra i vått utrymme. Ex Lysrörsarmatur för utomhusbruk Exaktor 2412 Lysrören höjs med växten. 10-15 cm över plantorna är lagom. Har testat diverse lysrör i olika ”färg” och ”ljus” -lila växtljus osv under åren. Dessa /965 or ger klart de mest knubbiga plantorna i alla fall likvärdigt som de betydligt dyrare -speciella ”växtljuslysrören, och minst värme avgivning vilket är nog så viktigt. Ljuset är mycket skarpt och vitt. Men jag belyser ju inte för att de ska vara vackra när jag drar upp frö :);Dessutom tror jag de har en positiv inverkan på tallkottskörtelns melatonin och serotonin produktion. jag är gladare -även på vintern nu LOL
  Det finns säker fler modeller som fungerar utmärkt
  Lysrören bör vara på i minst 13-14 tim för att undvika elongering, ”grönbleka vita vattenskott”
  Har du ett litet utrymme inomhus kan en fläkt vara bra att stärka de små med innan de ska ut i vind och sol, och undvika mögel och sjukdomar
  Kan man avhärda plantorna i kallväxthus – behöver man inte så mycket spring ut och in med plantor heller när det är dags för det. Fiberduk på första dagarna i växthus eller ute är bra.