Faktabank

Belysning – ute

Bild tagen av Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Monica z 4, Nässjö

 • 12 Volts system !
  Vi köpte också 12V-lampor för något år sedan. Dels ett par ”lyktor” för allmänbelysning vid en gång och vid dammen, dels riktbara spotlights som man lätt kan vrida/rikta om allteftersom man ändrar sig om VAD man vill lysa upp för tillfället. Min favorit är en spotlight som lyser upp vår stora rugge med tuvrör. Urläckert när den upplyst vajar i vinden!
  Vi hittade lamporna på Granngården, men jag minns inte vilket märke det var. Transformatorn har vi placerat under tak ute och kopplat till en ljussensor som tänder/släcker lamporna automatiskt. De t.o.m. lyser på vintern när de är översnöade! Det som jag tyckte var pratiskt med dem också är att de har ”jordspett” och alltså bara trycks ner i jorden där man vill ha dem. Lätt att flytta vid behov och står stadigt. Jag är jättenöjd!

 • 12 Volts system !
  På bland annat Rusta finns det 12 volts utomhusbelysning som inte kräver elektriker för installation. Det brukar vara 3-5 lampor, sladd och transformator med i förpackningen. Nu är jag visserligen gift med en elektriker men vi har valt detta system ändå. Dels på grund av att det är så enkelt att installera och för att det inte är så himla dyrt.
  Dessutom har vi kompletterar med lite andra ljuskällor, tex har vi en sk ljusslang fastklämd bakom hängrännan på garaget. Väggen/grusgången lyses upp tillräckligt för att man ska se att gå där men ljuset bländar inte eller tar fokus från sånt vi VILL se. På Rusta har vi också köpt några (2 tror jag); lampor som ser ut som en sten med sladd. De använder vi för att underifrån belysa ett träd. De ger att behagligt ljus – inte så skarpt som många strålkastare.
  Just ja, ett tips… Ställ ut lamporna och prova dig fram till vart du vill ha ljuset. Kom ihåg att växter växer ! När du bestämt dig så kan du gräva ner kabeln. Dra den då i rör. Man tror man ska komma ihåg var kabel ligger men tro mig, det är som med tulpanlökarna…

 • Man kan lösa det….
  …hyfsat billigt. Bara för att man köper ”riktiga” utelampor behöver det inte bli dyrt.
  Köp och gräv ner slang för installation ute, dra igenom ledning avsedd för ändamålet (obs, fråga vilken, jag har glömt klassningen på vad som behövs ute); har man ett uttag för ute el med jordfelsbrytare så är det bara att sätta dit en jordad stickkontakt. Är man sen osäker på inkopplingen av armaturerna så kan man ta dit en elektriker, är allt förberett så kopplar de in det på mindre än en halvtimme. Priset totalt beror mest på vilka armaturer man väljer…det finns ju i alla prisklasser. Men såvärst kostsamt behöver det inte bli.

 • Belysning?
  Att belysa träd underifrån är ett av de bästa sätten att framhäva trädets karaktär! Försök att rikta strålkastaren så att stammen OCH grenarna blir belysta. Placera gärna strålkastaren lite från sidan, eller snett bakifrån, så ser det mer 3-dimensionellt ut, än om strålkastaren är placerad framifrån (sett från ert köksfönster);. Det är bara att pröva sig fram. Prova att placera nära stammen, eller ett par meter ifrån.
  Den absolut billigaste lampan att använda sig av är s.k. byggstrålkastare, eller ”flodljus” (flood light);med halogenglödlampa från tex biltema. De tål regnvatten. De har en väldigt bred spridnings vinkel på ljuskäglan. Fungerar bra till träd, speciellt med stora lövverk, eller buskar.
  Vill man ha det lite mer sofistikerat ljus kan man köpa en strålkastare med smalare spridningsvinkel. Lite dyrare eftersom det ofta är lågvolts lampor i dessa och då krävs det transformatorer till dem.

 • Är det ledsamt med augusti?

  Å, jag som gladde mig så – senast igårkväll – då det faktiskt var både uppehållsväder och varmt.. Och lamporna tändes i och med skymningen kom och lyste så grannt i min lilla ”innergård”. Ljusskenet föll på Rosor, Daggkåpor och Solrosor.. Det var himla-vackert! Nändes knappt gå in. Inspirationen satt i tom idag så tänkte jag åstadkomma ett kort plank (fuskbyggt naturligtvis – tålamodbrist igen); för ytterligare inhägnad av ”gården”. Naturligtvis kom då regnet.. Men ack så mysigt det är med värme, mörker och lite skum belysning som förstärker närheten o dofterna.

 • Lyse i trädgårn!

  Visst är det härligt med lyse!
  Vi har belysning längs ett vitt staket i bakkanten av vår trädgård. Den går på med timer och vi ställer om den så att den alltid går på i skymningen och på vintern har vi den även på på morgnarna. Det är så skönt när man går upp och det är mörkt ute att titta ut i trädgården och se lamporna som strålar. På vintern strålar det på den vita snön, på sommarn letar det sig fram genom lövverket, på hösten förstärks höstfärgerna.

  Jag tror man tycker det är mysigt med belysning ute precis på samma sätt som man tycker om att sitta inne på hösten och vintern och mysa med levande ljus.

 • Lyktstolpar i mörkret
  Jag bor väldigt vackert nära en sjö, men ganska långt från grannar. När jag flyttade hit för 6 år sen, var det första jag gjorde att låta sätta upp 4 rejäla lyktstolpar i och i anslutning till trädgårn. Nu när det är kolsvart ute är det så himla vackert med dessa ”solar”. Ser just nu två stycken utanför fönstret som lyser upp grova vita björkstammar. Och när snön kommer blir det tjusiga trollska formationer. Ni som bor i tätorter har kanske svårt att förstå det här, men för mej är det så nära himlariket man kan komma. Nåja det var kanske överdrift, men det är i alla fall ”himla” vackert.