Faktabank

Beskärning, äpple

Bild: Anna NV Uppsala

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Anette på Boäng / apr 17 2006

  Beskära i april?
  Har precis pratat med ett helproffs och äpple kan man skära hela våren, de blöder inte. Han tyckte inte det var för sent nu ens i Skåne. På österlen skär de ända fram i blomningen.

 • Åsa S / apr 02 2006

  Kräftinfekterade träd ska man inte klippa på vårvintern då sprids smittan väldigt bra via luften, träden bör istället klippas under JAS. Fruktträd med kräfta kan ge skörd och leva ett bra tag så man måste inte ta bort dem direkt.

 • Pige / aug 31 2005

  Om du låter varje huvudgren ha kvar ett par obeskurna skott längst ut på grenen hämmar detta nya vattenskott. Den hårda beskärningen sätter fart på tillväxten och på detta sätt har trädet större möjlighet växa till sig på de obeskurna skotten istället för att fixa nya vattenskott. Nästa år kan du korta in årets obeskurna skott och låta några andra skjuta iväg. Detta är ett sätt att få jämnvikt i trädet – men min beskrivning haltar :);.

  Mina riktigt gamla fruktträd har inte fått några större mängder vattenskott genom detta förfarande. Träden har beskurits på senvintern varje år – många år har de bara behövt putsas till.

 • Annica B i Borås / aug 31 2005

  Hårt beskuret äppelträd och vattenskott
  Trädexperten sa att trädet skulle skjuta mängder med vattenskott. Rådet var att nu i augusti eller september beskära vattenskotten så här:
  1/3-del helt nedklippt
  1/3-del klipp ner halva vattenskottet
  1/3-del låt vara
  På det sättet skulle trädet lugna ner sig och sedan kunde man beskära mer lätt och normalt

 • Linda i Enköping / aug 03 2005

  Om det gäller vattenskott kan man dra bort de klenaste. Det gör man för att få bort grenkragen, den där lilla utbuktningen. Annat är det om det är andra skott, sk. kortskott som har potential att få frukt så småningom. Gick en beskärningskurs i våras, men det är lite svårt att förklara…Enligt våran kursledare så ska man gallra bort 1/3 av vattenskotten helt och kapa resterande med 2/3. Det gäller att tänka långsiktigt och inte kapa allt på en gång, för då blir det bara mer vattenskott för att kompensera för allt bortkapat. Ett träd i balans får inga vattenskott, men det ser man nästan aldrig…

 • Linda i Enköping / apr 19 2005

  Beskärning till första maj ska vara OK enligt kursledaren på trädbeskärningskursen i helgen! Sen stiger saven och man ska låta dem vara till efter midsommar då de lugnat ner sig igen!

 • Rolf i Västmanland / mar 27 2005

  Det enda man egentligen behöver tänka på när man beskär äppel- och päronträd är att grenarna ska beskäras så att de blir så utåt-/nedåtriktade som möjligt plus att kronan ska vara luftig. Med dom enkla reglerna i huvudet är det inte längre så komplicerat att beskära. Men man måste också ha is i magen och inte vara så försiktig som man gärna är när man inte är van.

 • Lillianna / mar 27 2005

  Vallningen är den lilla rynkningen som sitter vid varje grenklyka. Klipper man precis utanför den lilla kragen så kommer trädet lixom rulla över en kant och sen omsluta snittet. Det tar lite tid men det blir fint. Finns det ingen grenkrage får man tänka sig in i var den skulle suttit och klippa därefter. Om man tänker att ett barn ska kunna åka kana på trädet utan att fastna med rumpan i en massa små stixiga piggar så tänker man rätt. Visst blir det knöligt av vallningen men det gör inte ont att dra handen över stammen.

 • PARAPLYFORM

  Om paraplyformen på äppelträd är bra eller inte beror helt på vad man vill uppnå. Som du skriver så brukar fördelarna med den beskrivas som att man når frukten utan att stiga upp i trädet. Detta för att man vid beskärning sparar de äldsta fruktgrenarna, de som sitter lägst och som av ålder och många års fruktsättning böjt sig ned.
  När man spar de äldsta grenarna blir det ofta på bekostnad av de yngre som man skär bort, de växer ju till en början uppåt innan de utvecklat sidogrenar och fruktanlag och böjer sig. Beskärningen blir därför en föråldring av grenverket.
  För längsta möjliga levnad och långvariga fruktsättning av äppelträden gör man därför lite av motsatsen: Tar bort den allra äldsta fruktveden och ser till att trädet har både ung, medelålders och äldre fruktved.
  (Fruktved är inte grova grenar, det är den ved som frukten kommer på.)
  CillaLu / mar 08 2005

  Jag tycker frukten är viktig så jag klipper paraplyform av 2 orsaker. Träden hade den formen (under alla vattenskotten); när vi flyttade in samt att jag vill kunna nå frukten. Vårt Gravensteiner (suuuperstort träd); hade sin krona 2 meter från marken och upp över husets nock ca 10m högt. Vi nådde ingen frukt och den bara rasade ner och mosades mot marken av fallet eller ruttnade bort. Drog getingar, harar och rådjur till sig. Jag var drastisk och sänkte kronan (motorsåg var enda alternativet); till hälften. Nu har jag en luftig krona, större frukt och framför allt frukt jag kan nå med fruktplockaren. Tror faktiskt inte trädet tagit speciellt stor skada av detta. Jag föryngringsbeskär så att det kommer nya grenar med ny ved kontinuerligt. Visst, mina träd är stympade. Men jag ser inget fel i det. Man måste tänka på syftet.
  Lillianna / mar 27 2005

 • Beskära träd med fruktmögel, Monilia?

  Smittan (= sporer); finns inte inne i själva trädet utan sitter överallt i barkspringor och liknande, också i omgivningen. Det går alltså inte att beskära bort den. Vad man kan göra, förutom att använda väldigt starka gifter, är att man är noga med att plocka bort angripen frukt så snart man upptäcker den och se till att den inte kan sprida nya sporer. I plastpåse och lämna för förbränning på sopstation är ett bra sätt.
  Rolf i Västmanland / jan 16 2005

 • Beskära fruktträd i november?

  Jag vill avråda. Just nu är nog den sämsta tiden. Träden har nu den sämsta läkförmågen och samtidigt finns det fortfarande, innan vinterkylan sätter in, mycket av olika sjukdomar, som kan tränga in i öppna sår. Mindre kvistar är väl inte något större problem men stora ingrepp bör du i alla fall vänta med till i februari – mars.
  Kenneth K i Göteborg / nov 07 2004

 • Ronny / jul 14 2004

  Äppelträd är tämligen beskärningståliga redan som unga. Man bör dock undvika beskärning då själva bladutspånget sker och allt för sent om hösten.

 • Anna NV Uppsala / mar 30 2004

  Beskärning kan göra underverk!
  I gamla trädgården hade vi ett magnifikt blommande tätt och vildvuxet gammalt knotigt äppelträd som gav mängder av små sura äpplen. Vi hade ingen förhoppning om bättre frukt, men av någon skäl gav vi oss på det ändå. Vi tog bort flera grova grenar och glesade ut brutalt. Och tänk, vi belönades med riktiga sagoäpplen: Stora som grapefrukt, söta saftiga, med sådär underbart genomskinligt och rinnande fruktkött!

  Jag minns inte om det blev någon igelkotteffekt. Men jag gissar att det var utglesningen som gjorde att trädet verkligen orkade få till stora och välmogna äpplen.

 • Rolf i Västmanland / mar 30 2004

  Beskär i omgångar eller njut av blommorna!
  Om och hur man beskär gamla äppelträd är en ganska vidlyftig fråga. Jag valde att låta de gamla träden sköta sig själva och njuter av blomningen. Nya träd planterades för att få frukt. Men om ni vill beskära trädet så gör det i omgångar. Litet i år, litet nästa osv. Annars blir det alldeles för stor obalans mellan krona och rotsystem och trädet kommer att se ut som en igelkott av alla nya skott.

 • Svante i Säve / feb 12 2004

  Beskär rejält.
  Öppen krona är vad man strävar efter. Du har några grenar som strävar rakt uppåt-De ska bort och ta allt, inget friserande. Det är aldrig bra. Kika i tidningar och på nätet, det finns mycket info om beskärning och är inte så konstigt som man kan tro.
  Gå runt trädet och se om du har grenar som korsar varandra-Ta bort någon av dem i så fall. En rejäl och vettig beskärning gynnar trädet och det betalar tillbaka. Oftast skjuter det mycket vattenskott året efter en kraftigare beskärning, men de tar man nästkommande år om jag förstått det rätt.
  Använd en grensåg, sekatörer lurar en bara till att ta småkvistar och inget träd blir vackrare av en futtig frisering.

 • Anna NV Uppsala / feb 11 2004

  Vattenskott är när det slår upp tätt med tunna raka nya långa skott direkt från den grova stammen. Det blir inte frukt på dem i första taget.. men efter ett antal år så växer även de till sig och det kan komma kortare knubbigare blombärande skott från dem. Tror jag…
  Man kan inte ha kvar alla, det blir ogenomträngligt. Jag brukar ta bort i princip alla. Men om det saknas grenar på ett ställe, eller träden behöver föryngras nånstans i kronan, så kan man sköta om utvalda vattenskott så att de utvecklar sig till fruktbärande grenar. Precis hur kan jag inte säga tyvärr.

 • Leonardo i Stockholm / feb 10 2004

  Du kan beskära äppelträdet nu i februari och mars månad. Det är helt okej. De flesta odlare beskär sina äppelträd på vårvintern då de har tid. Skaffa gärna en bok om trädbeskärning och en bra sekatör, så blir arbetet roligare.
  Äppelträd ska inte beskäras för hårt, utan koncentrera dig på att ta bort döda eller sjuka grenar och kvistar och så alla vattenskott. Snittytorna ska helst aldrig vara mer än fyra centimeter i diameter.

 • Fråga på forumet: Beskära äppelträd nu? (2003-10-13)

  Visst kan man beskära hela året men enligt nya rön som statskonsulenten Maj-Lis Pettersson pratade om i sitt radioprogram så kan man orsaka skada om man beskär under de 3 sista månaderna på året. + Bland det första man får lära sig på trädgårdsskolor angående beskärning är att man aldrig beskär när det är regnigt och fuktigt oavsett tidpunkt på året. + Hösten är full av svampsporer som tar sig in i öppna sår, det är onödigt att öppna vägar in i trädet för dem.
  Åsa S / feb 07 2004

  Var för lite sedan på en föreläsning med Lars Krantz, Rosendal. Han sa att det är mycket en smaksak. Sommarbeskärning ger få vattenskott, medan vinterbeskärning ger många ynglingar, varav man ska spara de klenare och lite snett utåt växande. Han sa vidare att när träden ger mycket vattenskott så ska man praktisera sommarbeskärning, vid lite eller inga vattenskott blir det vinterbeskärning, och så kan man växla. Vinterbeskärning har sin historia i, enl Lars K, att då hade de stora gårdarnas trädgårdsmästare minst med arbete.
  Ulla-Karin D / feb 07 2004

  Ja, jag har också hört nyare rön om att det i princip går att beskära äppelträd när som helst, utom när saven stiger på våren eller strax efter det att den har stigit. Det är troligen ett av skälen till att din bror gör det i mars.
  Vattenskott går t.o.m. att klippa bort redan i juli. Det kallas visst pincering, tror jag.

  Jag har två unga äppelträd – ett familjeträd med fyra sorter som har olika mognadstid samt ett träd med tidiga äpplen – som jag har beskurit efter alla konstens regler i februari tidigare.
  Men jag tycker att det har varit jättesvårt att föreställa sig hur grenarna ska se ut längre fram med löv och allt, eftersom det delvis är en del av vitsen att beskära d.v.s. att man klipper bort så att det blir luft och ljus i trädkronan förutom att kronan får en fin och utåtväxande form.

  Förra hösten (ung. så här års, medan löven fortfarande satt kvar på trädet hos oss i zon 1); beskar jag en ganska stor gren på familjeträdet, som jag i flera år funderat om jag skulle ta bort, när jag förr beskurit på våren, men inte vågat. Jag tyckte då det var svårt att tänka sig hur grenen ser ut med lövverket.

  Detta experiment gick jättebra! Jag har inte sett att det skulle ha varit negativt för trädet på något vis.
  I år har det varit ett riktigt ”fruktår” här och familjeträdet har burit massor av frukt – den största skörden hittills, faktiskt!

  I år tänker jag återigen beskära allt på träden som jag kan se är för tätt i kronan, men väntar och beskär resten till i vår. Det är lättare att se var ”ögonen” sitter på vattenskotten på de grenar som ska bilda trädkronan när löven är borta, tycker jag.
  Alltså: äppelträd går att beskära som man själv vill eller tycker är praktiskt. Det fungerar ju att beskära i mars också!
  Kerstin på Gotland / feb 07 2004

 • Bo Fransson / feb 07 2004

  JAS-månaderna är egentligen då man ”ska” klippa de flesta lövfällande träd. Juli Augusti och September alltså. Att man klipper på vårvintern är för att man tagit efter yrkesodlarna och bönderna som klipper då eftersom de har minst att göra under den tiden med annat. Det bästa är egentligen om man klipper både på våren och sommaren när det gäller äpple. Då sätter man fart på växandet på våren och hejdar växandet till förmån för frukten under sommaren.

 • VATTENSKOTT

  Vattenskotten ska du inte klippa av, då blir de bara fler! Ryck av de istället, mot vinkeln sas, så att hela basen går av. Alla som inte är tjockare än en finger alltså!
  Bo Fransson / feb 06 2004

  Man får färre vattenskott ifall man beskär under JAS (juli-augusti-september); som är en bättre tid att beskära fruktträd. Då läker såren snabbt svampsmitta (ex. kräfta); är inte så stor risk mm.
  Anonym