Faktabank

Beskärning, blåregn

bilder: Kenneth på Söder


Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Blåregn
  Och vad gäller klippningen så klipp hela sommaren för allt vad tygen håller. Att vänta och ge en ”lätt klippning” på hösten leder till att blåregnet tar över hus och hem på en sommar, om det kommer igång och trivs.
  Ingen skötsel behövs förutom klippningen. Ingen gödsel, ingen extra vattning, bara beskärning.

 • Klippa blåregn
  Om du får samam fart på ditt blåregn som det är på mitt, så har det växt över hela huset inna det blir augusti, och i maj har i alla fall mitt blåregn knopp på de fjolårsstympade grenarna, så då skulle jag inte klippa.
  Om det nu ser ut som det gör på bilden du lagt ut skulle jag klippa de där skotten så att att par blad blir kvar bara, och sedan skulle jag klippa de nya skotten, som säkert hinner komma från klippstället, så fort de är en halvmeter-meter, och bara lämna ett eller två blad.
  Om, du som sagt, inte vill leda det iväg nånstans, för då binder du upp skottet och toppar det lite ”snällare”….

  PS. Jag har sagt det förut nån gång, men akta dig för den vattenklara saften från snitten. Den ger osynliga fläckar på kläderna medan du jobbar men när du sedan tvättar kläderna blir det ”rostfläckar” som ALDRIG går bort.

 • Klippa blåregn…..När och hur??
  Blåregn kan klippas kontinuerligt hela sommaren. Jag tror att rådet brukar vara att välja ut de grenar man vill ska klättra och korta in övriga till 3-4 ögon. De grenar som kommer sen gör man likadant med.

 • Beskära blåregn
  Den första beskärningen gör man i augusti. Du har sett att det kommer nya skott hela tiden, årsskott, och det är dessa som skall kortas av. Blomanlagen kommer vid basen av årsskotten, så för att anlagen ska få kraft att blomma måste man korta av skotten till knappt 15 cm från basen.
  Man kan sen göra en till beskärning under vintern, men inte för sent, då blöder växten. Nu kan Du se fram emot blomning i april och maj.