Faktabank

Beskärning, klematis

Bild: Monica z 4, Nässjö

Uppdaterad 19 juli 2016 av Karina er webbredaktör

 • Beskärningsregler
  Det finns 3 grupper för beskärning.
  Grupp 1. Ingen beskärning mer än att man tar bort sånt som är skräpigt. Det är de tidiga vår och försommarblommande, t ex massor av de som hör till samma grupper som alpklematisen C alpina.
  Grupp 2 ;Lätt beskärning. Man kan låta några rankor dra iväg och hålla nere några. De är de här som blommar på både årskott och fjolårsskott. Hit hör flera av de storblommiga.
  Grupp 3 Beskärs. (jag beskär på senhösten, men man kan göra det fram till mars ungefär); Det är de här som blommar på årsskotten lite senare på sommaren. Hit hör många av de storblommiga, Viticellorna (de italienska);och även gullklematisarna (C tangutica, orientalis etc);. De örtartade clematisarna och dess hybrider hör naturligtvis också hit.

 • Att man ska beskära en nysatt klematis
  ett par ggr den första säsongen är för att den istället för att utveckla en massa bladmassa ska få ett välutvecklat rotsystem, vilket den, oavsett vad plantskolan säger, inte har i den kruka den levereras i. Att man gör det är för att slippa bakslag som ”klematisvissnesjuka” som oftast inte alls är någon sjukdom utan just överansträngning för att plantan inte har tillräckligt med rötter för att försörja sig med vatten och näring. Om man inte beskär (och dessutom ev. tillför en massa lättillgänglig gödsel som gör att man får ännu mer bladmassa); blir obalansen mellan delarna ovan och under jord ödesdiger. Särskilt om man givit den en liten planteringsgrop. För det lönar sig verkligen att skämma bort en klematis från start.

 • Kapa flera gånger första året
  Min erfarenhet är att det är bäst att kapa alla vid plantering o sedan vid midsommar ett bladpar ovanför den första kapningen första året. Rekommenderas också av klematissällskapet, men det finns de på detta forum som hävdar att det går lika bra att låta bli….

 • Att beskära frösådda klematis och nyplanterade dito…?
  Dom få klematis jag dragit upp från frö har jag aldrig beskurit för att få balans mellan rötter och grönmassa. Jag brukar ge dom ett år i kruka efter omskolning från frökrukan, sedan planterar jag ut dom på plats och räknar med att det funkar med balansen. Det är ju så det går till i naturen (ungefär);. Om det är en sort som alltid ska vårbeskäras så gör jag det förstås, som t.ex. viticella. Jag behandlar alltså fröplantorna på samma sätt som utvuxna exemplar.

 • Att beskära frösådda klematis och nyplanterade dito…?
  Många av de nyköpta klematisarna är ympade och behöver tid att utveckla sitt eget rotsystem. Jag brukar göra likadant med frösådda som med andra. De nya frösådda klematisarna brukar jag alltid knipsa av, då hinner roten med bättre och de blir inte bara en lång tarm. Även fröplantorna behöver utveckla rotsystemet. Viticellorna klipper jag alltid ner rätt rejält på hösten.
  Vissnesjuka är ovanligt. Den vanligaste orsaken till att clematisarna säckar ihop tror jag är att plantans övre del vuxit så fort så att inte rotsystemet orkar försörja den. Ibland har det också gått röta i rothalsen, vilket det kan finnas många orsaker till. Om en planta vissnar ned pga att den vuxit för fort så kan den komma tillbaka nästa år.