Faktabank

Beskärning, lövträd

Denna beskärning rekommenderas inte! Nybeskuren (=stympad) när vi flyttade in. Nu är den död.
Kerstin i Uppsala, zon: 3-4

Uppdaterad 19 juli 2016 av Anna NV Uppsala

 • Också lönnar beskärs helst i JAS. De blöder under vintern,… också om blödningen i sig inte är ngn katastrof. Denhär grenen beskars i februari vid flere minusgrader.
  Vid all beskärning gäller att lämna grenkragen intakt för att underlätta övervallningen.
  Skär man bort grenkragen, som är en del av stammen, skär man samtidigt bort de barkämnen och tanniner som behövs vid övervallningen.

  Se också under Trädvård.

 • Oxel är tåligt
  Har själv en oxelhäck och har varit lite orolig då den blivit väldigt gles på vissa ställen. Går just nu Trädgårdsakademins beskärningskurs och har fått veta att just oxel är lätt att föryngringsbeskära. Blir man missnöjd, så kan man reparera skadan senare. Man kan alltså klippa in den hårt och det växer ut nytt ändå.

 • När skall man beskära Avenbok?
  Jag beskär min avenbokshäck vid flera tidpunkter på säsongen, vet inte vad som är rätt eller fel. Vill du ha den smal så ska du beskära sidogrenarna riktigt hårt , 3-4 bladpar. Sedan när det blir sidogrenar på sidogrenarna så skall du vara lika hård mot dem. Avenboken blir verkligen som en grön vägg när man klipper den ordentligt.

 • Hästkastanj
  Aesculus hippocastanum beskärs lämpligen under JAS perioden, juli, augusti, september och inte vintertid.
  Se sid 146, Klaus Vollbrecht, Nya beskärningsboken, N&K, 2002.

 • Bilden på den beskurna björken
  Rekommenderas inte! Nybeskuren (=stympad); när vi flyttade in. Nu är den död.

 • Hur beskär man ett valnötsträd?
  Valnöt tillhör de träd som blöder lätt och skall absolut inte beskäras under savstigningen på våren. Sensommaren är den bästa tiden – som för plommon och körsbär. Skär bort korsande grenar så att det kommer luft och ljus in i kronan. Skär bort sjuka grenar. Beskär inte för kraftigt, fördela beskärningen gärna under flera säsonger.

 • Hur beskär man ett valnötsträd?
  Vet inte egentligen, men jag har beskurit mitt under vårvintern samtidigt med äppleträden och det ser ut att ha klarat det utan problem. Annars bör man nog undvika beskärning, men precis som du skriver blev mitt också väldigt osymmetriskt med de undre grenarna allför långa och hängande. Toppen bör man aldrig röra.

 • Hur beskär man ett valnötsträd?
  Valnöt tillhör den så kallade JAS-gruppen av träd. Träd där beskärning bör utföras under Juli, Augusti och September. Lönn, körsbär och valnöt lär höra dit. Se till att grenarna inte blir snedbelastade efter beskärningen eftersom grenen kan klyvas på mitten eller åtminstone få sprickbildning i barken. Som med all beskärning gäller det att tänka efter före.
  Snittet bör läggas nästan i grenvecket där det finns en sorts bullighet och lite snett utåt. Titta gärna i en beskärningsbok av Gustaf Alm eller Vollbrecht. Använd en såg som sågar när man drar den mot sig, Felco har bra sådana, eller en vass sekatör.
  Jag sköter själv om ett valnötsträd, Juglans mandchurica, som jag planterade för 20 år sedan och nu kan klättra i. Det var bara en pinne på ca 30 cm då. I zon 2/3 på Hammarö.

 • Beskära lönn – sen höst är bäst
  Lämplig tid för beskärning av lönnar av allehanda slag varierar beroende på var i landet man bor. Från Mälardalen o söderut är ”vintern” för sent eftersom lönn blöder vid bara nån + grad och/eller varmt solsken. Sen höst är en bättre tid. Ju längre norrut man bor desto bättre passar vinterbeskärning.